跳至

首頁

尾頁

大宅

有無孕婦瑜珈班推介呀?

hi, all mami, 你地之前陀bb時有無上過孕婦瑜珈班呀? 如有可否提供資料呀? thanks!!!

複式洋房

Re: 有無孕婦瑜珈班推介呀?

我都想知呀, 因為上次pregnant 重o左成50磅, 希望今次可以做d 運動, 唔駛好似上次減得咁辛苦.

btw, 多唔多0504mami 會做豬媽媽呀? ocean-mami, 你幾月生得呀? 我細B會o係11月頭出世.

大宅

HI, Mom-to-be2005,

我上次生完bb就無重到, 反而我今次想做多d運動係因為想筋骨靈活d, 到時唔會腰酸背痛, 同埋希望做多d運動, 到時可以順產啦.

呵呵, 我遲你一個月呀, 你知道係仔定女未呀? 會係邊度生呀?

祝你一切順順利利!!!

別墅

我大肚有做yoga (而家都有). 當時係上環做, 因為個時大肚yoga未太普及. 只有香港島有, 唔係超貴, 係鬼婆教.

而家我係旺角新世x嘅living yoga 做. 我見佢地有孕婦瑜珈班, 我有個fd試過, 話睇吓個miss係邊個, 有d都ok.

不過我想講: 有d孕婦瑜珈班係坐多, 教breathing; 有d就好多動作都照做, 如 downward dog (我以前個間就係), 做完係會攰, 不過就覺得自己fit 咗, 冇咁輪盡.

複式洋房

marywmf, thanks for your information.

ocean~mami, 我已經知道今次係囡囡. 因為上次o係浸會生囝囝, 比我
該用戶已被刪除

大宅

MARY, THANKS! 你對呢方便有經驗, 咁你有無聽過"香港瑜珈舍"呀? 如有........你又覺得如何呀? 唔知佢又屬於邊一類形呢(坐多定 好多動作)? 請賜教!

Mom-to-be2005, 我無特登問e生係囝定囡, 隨緣啦(不過都心心思思想知), 我上次都係浸會生, 感覺都唔錯, 今次我都會係o係浸會生, 係啦, 你book左浸會未呀? 今年好full呀. 最衰我預產期唔係同你一樣啦, 否則....... 我上次生囝囝唔係順產o架, 係危急情況下開刀的(諗返起嗰次都好驚), 我要fd係做助產士, 我問過佢第一胎開刀, 係唔係第二胎都要開刀, 佢話多數係, 因為此終子宮入面有個傷口, 個傷口位薄左, 到時順產可能會有某種危險, 但我另外有fd第一胎係開刀, 第二胎可以順產, 就這問題亦以查詢e生, 佢的回應只是"到時睇情況", 所以我都唔知點好.

Cherie&MoMo, 而家你常見頭暈, 都屬正常的, 因為我地仲係懷孕早期, 經常會胃脹作嘔, 引致食慾大減, 而又不能吸收營養, 所以會有頭暈現象, 如你見此現象記住要坐下抖抖, 抖過坐過之後會好d了, 過多一段時候, 我地會較舒服d啦, 加油呀!!

複式洋房

I know Pure Yoga also has prenatal class. They have centre in TST, MK, Central

複式洋房

ocean~mami, 其實我覺得開刀或順產都無所謂, 最緊要大小平安! 我已經book o左浸會啦, 因為我醫生話今年好多人生呀..

別墅

Cherie:

我個時去個間叫做Yoga limbs (click here), 係小規模, 據我所知, 係有試玩. 可以上咗一堂然後先考慮仲玩唔玩. 外籍人士開嘅, 冇咁pushy, 如果係大型機構, 就會死lur, 直至你開course為止.

Nancy:

唔好意思, 未聽過"香港瑜珈舍". 唔可以評論. 不過我覺得你可以試一次, 睇吓個環境, d設備齊唔齊, 乾唔乾淨, 最緊要個miss or sir 有冇料, 識唔識"孕婦瑜珈", 定係亂黎.

首頁

尾頁

跳至