跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出生日期 :
4月17日

每餐相隔時間 :
3 小時

奶量 :
4oz

禁止訪問

Re: 分享下BB飲幾多奶

複式洋房

四月五日出世, 4-4.5oz 一餐, 3或4 小時一餐

洋房

洋房

bochaimama 寫道:
四月五日出世, 4-4.5oz 一餐, 3或4 小時一餐

27/4出生 , 不知道BB 囡無咁大食~我B都係食4.5安每3.5至4小時一餐~~有時覺得佢好似食唔夠~如果俾5安又好似太多~真的不知道何時再加分量俾BB啦~~各位媽咪你們用何準則加分量給BB呢?

大宅

我個女出生曰期:3月30日
出世時體重:2.85kg (細碼BB)
現在每隔4小時食4-4.5oz
今曰磅重已5kg(接近中碼BB),醫生叫keep住晤好再加份量比佢。到BB4個月大時最多食5.5oz wor。
所以每個B的情況都晤同。

洋房

My little kid was born on 5 Apr with 6 pounds only. Now, she is 11 pounds. Eat 4.5 ounces every 4 hours. 5 ounces before sleeping at night.

子爵府

出生曰期:3月26日
出世時體重:3.61kg (8磅1)
每次隔4小時
每次食6-7oz
滿月時已食6oz,當時重12磅
現時16磅幾(太肥了 :cry: )

大宅

請問你地小朋友食邊隻奶粉呀?可以隔4小時?我小b食明治,依家食5.5oz,有時都食唔晒啦,都唔明未夠3個小時就嘈要食........ ?-( ,我想佢隔4小時呀,但都唔知點攪呀?

大宅

出生曰期:4月3日
出世時體重:3.97kg (8磅7)
每次隔4小時
每次食6oz
滿月時已食6oz

大宅

1/4 出生, 4 小時一餐, 140ML

大宅

我個b都係食明治呀,佢係隔4個鐘食一次呀,我個b仲有一個禮拜兩個月囉,食6安,你個幾大?你可以佢喊時比水佢飲下,因為有時可能係口渴架~!
S2007 寫道:

請問你地小朋友食邊隻奶粉呀?可以隔4小時?我小b食明治,依家食5.5oz,有時都食唔晒啦,都唔明未夠3個小時就嘈要食........ ?-( ,我想佢隔4小時呀,但都唔知點攪呀?

大宅

我個b就來2個月啦(4月4日出世).我都有比過水佢架,不過飲完水一樣嘈呀!!!

仲有你地個B介左夜奶未呀??

fannyman07 寫道:
我個b都係食明治呀,佢係隔4個鐘食一次呀,我個b仲有一個禮拜兩個月囉,食6安,你個幾大?你可以佢喊時比水佢飲下,因為有時可能係口渴架~![quote]
S2007 寫道:

[/quote]

別墅

四月二日出世, 4.5-5oz 一餐, 3小時一餐, 不過我呀b有時大約2個零鍾就開始喊,我都係等到3小時先比佢飲奶. 如果佢喊時就比奶佢食, 佢又食唔晒喎,好快又肚餓.我都想知點樣可以4小時一餐呀?
健康成長,智慧浩瀚.小小男子瀚

大宅

我個仔大你個b一日咋,4月3日出世,甘會唔會有其它原因所以喊呀,飲5安半無理由唔夠3個鐘就喊架喎,你試下再掃下風,你係咪無開冷氣比bb呀?我個仔差唔多滿月時已經戒左夜奶喇~![quote]
S2007 寫道:
我個b就來2個月啦(4月4日出世).我都有比過水佢架,不過飲完水一樣嘈呀!!!

仲有你地個B介左夜奶未呀??

[quote]
fannyman07 寫道:
我個b都係食明治呀,佢係隔4個鐘食一次呀,我個b仲有一個禮拜兩個月囉,食6安,你個幾大?你可以佢喊時比水佢飲下,因為有時可能係口渴架~![quote]

複式洋房

我個B5個星期大,食人奶,如果用奶樽食,都食到3oz。

洋房

我呀B4月6日出世,而家食A+,每餐食4-4.5安,但好快又肚餓(大約2個半小時),請問是否要加份量?
請問食日本奶粉是否對BB好D,和份量是否多D?
milochew

大宅

最好你問下醫生好唔好加份量,因為如果食大多可能bb會滯,隻隻奶粉都係對bb好,無咩話日本奶粉對bb好過香港奶粉,就算話有隻奶粉對bb超好都無用,都要你bb吸收到同你bb接唔接受到隻奶粉先得,份量都係一樣無話會多d,就算係份量多d都唔關事,你bb係依家食到5安既就算再多份量佢都只會食到5安,即係好似大人甘,有d人食三碗飯先飽有d食一碗甚至半碗就飽甘~!
milochew 寫道:
我呀B4月6日出世,而家食A+,每餐食4-4.5安,但好快又肚餓(大約2個半小時),請問是否要加份量?

大宅

我阿b之前食A+, 都係2-2.5小時就要食, 我就由得佢食 (已經4-4.5安). 但佢前幾日(剛過了兩個月)開始就變番3小時先食一次, 都只係食4安.

我覺得bb係根據佢本身需要調節食量同睡眠時間, 唔駛太擔心, 亦唔好刻意去改變佢.

由 milochew 於 2007-05-28 20:59:44

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至