自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 廚房裝了冷氣, 以後煮飯唔怕熱啦,

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

廚房裝冷氣, 唔係間間3房單位都有後門架喎! 我mami屋企都有3間房都冇, 我99屋企有4間房不過廚房都冇後門, 點裝呀?????

別墅

依d說話有少少不負責任喎!!!
我哋嘅下一代就真係慘啦!!! :-( :-( :-(

男爵府

你老公有2奶, 你都唔應該咁樣對地球先生嫁!

咁你點教你的小朋友環保呢, 佢地返到學校會學到, 你想佢同同學仔講我媽咪話佢死好過我熱死喎, 咁咩?!

bowling2004 寫道:
你又想裝?? 唔好喇卦~
真係好唔環保架~~
地球越黎越熱! 再遲d 熱到裝幾十部冷氣都無補於事

[size=large]請愛惜地球吧!!! 為你地既下一代著想

為左我既下一代,我寧願煮飯時熱少少都冇所謂。
流下汗可以促進新陳代謝呀~[quote]
rubytang 寫道:

我都想裝番部俾亞媽, 等佢煮飯唔使咁熱~
[/quote]

水晶宮

畀面勳章

eva1320,
你會唔會quote錯野呀?? 我老公冇二奶喎~
eva1320 寫道:

咁你點教你的小朋友環保呢, 佢地返到學校會學到, 你想佢同同學仔講我媽咪話佢死好過我熱死喎, 咁咩?!

[quote]
真係好唔環保架~~

[size=large]請愛惜地球吧!!! 為你地既下一代著想

[/quote][/quote]

水晶宮

畀面勳章

我都唔係好明邊度黎後門
香港我就真係冇見過有咩地方會有後門。
美國果陣就有~ 但係人地美國d後門係要黎駁住後樓梯,因為美國d係屋仔唔係高樓大廈。同埋我地住果度成日會有地震,所以一定要有後門。但係香港都有呢d架咩?
anita_yps 寫道:
廚房裝冷氣, 唔係間間3房單位都有後門架喎! 我mami屋企都有3間房都冇, 我99屋企有4間房不過廚房都冇後門, 點裝呀?????

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我都唔係好明邊度黎後門
美國果陣就有~ 但係人地美國d後門係要黎駁住後樓梯,因為美國d係屋仔唔係高樓大廈。同埋我地住果度成日會有地震,所以一定要有後門。但係香港都有呢d架咩?
[quote]
[/quote]

有!我住個度有'車立'ge唐樓個廚房有後門。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

好媽媽勳章

以前搵樓租時係何文田見過, 多數係有d大廈一梯兩伙&大廈有兩個入口(後樓梯既多數係廚房後面), 好多old樓都有架.

我都唔係好明邊度黎後門
[quote]
[/quote]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又覺得...唔好鬧埋我吓.....
係廚房裝冷氣點解特別比人話唔環保既?
煮飯唔係好耐時間啫,開一陣同係廳開有咩分別?
廚房部冷氣都唔會長開啩?同埋一定比廳既細匹數,
除非一部半部都唔裝既,咁先真係環保囉。

召藥師 寫道:

我老爺舊屋個廚房都有後門,
一樣有Lift,開後門係後樓梯,北角區。

男爵府

[quote]
ywpw 寫道:
以前搵樓租時係何文田見過, 多數係有d大廈一梯兩伙&大廈有兩個入口(後樓梯既多數係廚房後面), 好多old樓都有架.

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

或者咁講樓主呢個諗法特別左d, 正常冷氣都係裝係廳, 廚房唔會多卦, 除非你好富貴, 因為廚房唔可以隨便裝, 要做埋排氣, 如果唔係好危險, 連煮飯都要有冷氣, 難免令人覺得唔環保0既感覺. 唔係計時間長短問題, 係個人態度問題.

麟媽媽 寫道:
除非一部半部都唔裝既,咁先真係環保囉。

[quote]
召藥師 寫道:

我老爺舊屋個廚房都有後門,
一樣有Lift,開後門係後樓梯,北角區。[/quote]

大宅

[quote]
麟媽媽 寫道:
除非一部半部都唔裝既,咁先真係環保囉。[quote]

絕對同意
雖然我都唔贊成廚房開冷氣,但又未至於罪大惡極,依家好多人屋企長開冷氣,尤其d細路,涼少一陣都唔得,一樣破壞緊地球,所以我會以身作則,屋企從來都唔會開冷氣

別墅

係呀, 個後門方便d人送貨, 例如超市送貨/倒垃圾就會用後門部lift.

ywpw 寫道:

別墅

雖然一面開冷氣, 一面開抽氣扇抽走部份冷風唔多環保, 不過如果好似樓主講2部機係一頭一尾, 都唔係大家想像中咁差, 亦只係開個幾鐘吧, 我覺得比起開廳嘅冷氣, 再用風扇吹入廚房好, 範圍少d用電都少d.

當然最好係只用風扇, 但每個人耐熱唔同, 好似我就極唔怕熱, 今年都係老公要求才開過3晚冷氣, 如果只係我, 唔開風扇都訓得著.

男爵府

好媽媽勳章

我煮飯仲會關門煮, 唔想d熱氣出晒廳, 因為熱氣出廳, 就算開冷氣都唔掂, 會攪到個廳好熱, 抽油煙機又真係會抽走d冷氣架,唔夠涷個冷氣跳自然費用又多左, 對環境又唔好, 我寧願夏天盡量蒸0野, 一開火就出廳涼風扇囉. 食飯時又開一陣.

男爵府

畀面勳章

我老公做冷氣既,佢話廚房裝冷氣有咩咁出奇呀..有錢就得啦,佢話人地有錢人多數都有ga....佢話用冷氣根本就係唔環保ga啦..係邊裝都係一樣.....如果真係要講環保就直頭唔好用冷氣

男爵府

sorry sorry, 寫得唔清礎, 我係話樓主

sorry sorry

eva1320,
你會唔會quote錯野呀?? 我老公冇二奶喎~ [quote]
eva1320 寫道:

[quote]
真係好唔環保架~~

[/quote][/quote][/quote]

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

HEIDICHOI 寫道:
我老公做冷氣既,佢話廚房裝冷氣有咩咁出奇呀..有錢就得啦,佢話人地有錢人多數都有ga....佢話用冷氣根本就係唔環保ga啦..係邊裝都係一樣.....如果真係要講環保就直頭唔好用冷氣

有錢就可以大晒,好巴閉呀
不斷浪費,破壞地球都冇所謂
最緊要有錢,錢可以解決一切問題
第時有錢人可以解決溫室效應

首頁
34567...12

尾頁

跳至