母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

全埋身左2個月, 發現近呢個星期如果零晨餵完泵清, 朝早好似唔多夠奶餵時都無let down, 阿b好快肚餓, 到下午又無事wor, 阿b都無咁快叫食, 大家有無 咁o既經驗? 因為阿b介左夜奶, 唔泵又會谷, 所以我點都要泵一次, 都唔明點解

如果5:30am 餵完6:00泵清, 8:30再餵阿b好快餓
如果4:30am 餵完泵清5:00 泵清, 9:30再餵隔耐d又無事wor
咁隔得近係咪唔應該泵清只泵小小?

別墅

草, 第一胎差不多全泵一年爆多奶, 好認同做泵媽真係好辛苦好累, 特別係個b喊時又泵緊奶都唔知攪得邊樣.
今次第2胎主打埋身好小泵但奶量反而無全泵咁多, 我知道係調節至阿b食量, 因為佢唔大食鐘意訓, 平均每3個鐘都係食4安, 但我就泵到7安, 所以基本上每次係食唔清的. 佢初初食無定時, 餓我就俾佢啜, 不過佢都hea啜多, 食一邊就訓整唔醒, 而家大左快2個半月就好d大部分時間食到第2邊. 我返工前set 左個時間表每3小時餵食:

0530 邊餵邊泵, 食一邊泵一邊
0830 埋身
1130 公司泵
1430 公司泵
1730 埋身
2030 埋身
2230 or 2300 埋身, 佢個半月時戒左夜奶, 每晚呢個時間眼訓食完就訓到朝早, 我訓前都泵清

佢出世至今索食本能都較低, 初初肚餓都會喊, 而家返而唔喊有d得人驚, 好似唔知餓咁

呢個時間表已經run 左快兩個禮拜, 佢個生理時鐘都tune唔到, 每餐都係塞佢食, 得0530個餐食得最好, 如果眼訓食小小就算, 因為好多時都要產佢起身. 如果feed on demand要佢認真啜就隔好耐, 咁埋身食法咪好快會無奶lor? 或者佢每次埋身完就要泵? 咁全泵不是更好嗎?

別墅

回覆 的帖子

我呢胎其實都好"士但", 放假時全埋身食剩都唔泵, 係訓前同0530至泵, 無心機再係咁泵奶一切隨緣.我個仔其實食下唔食下都超大隻, 出世7磅12, 而家未夠2個半月都14磅, 只係見佢咁細食有d擔心, 人奶應該吸收得快會快d餓, 如果改3個半鐘一餐全日會小食一餐, 但每餐佢又唔會食多左, 都唔知應該幾時再拖長d時間食好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊