自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆:而家啲小二數學好似推理題

你地有冇比人問過一籠蝦餃有幾多粒燒賣

kyobi  好好既比喻  發表於 14-1-7 21:17

別墅

似iq題多啲

水晶宮

好媽媽勳章

引用:4X8=8X4,+數值上係正確的,+但在應用題時,+

原帖由 w_y 於 14-01-07 發表
4X8=8X4, 數值上係正確的, 但在應用題時, 意義有所不同, 要求被乘數先寫, 係合理的, 只係到底有幾多個學生 ...
其實小一開始教加減數時就已教加數同被加數

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

子爵府

引用:原來宜家d+小學數咁變態+定係我岩岩火星返

原帖由 七夕 於 14-01-07 發表
原來宜家d 小學數咁變態
定係我岩岩火星返黎
你唔記得姐, 我記得小學時要每行都寫量詞, 係現在 steps 唔駛, 到答案先括返。

以我以前的標準

2輪 x 8
=16輪

所以有乘數同被乘數的分別。

w_y  對, 我以前都要寫, 行行寫, 係而家咁好答案才寫  發表於 14-1-7 19:34

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小朋友都係小2,都係呢d咁上下嘅題目,我估其實係考小朋友專注力,要思考,睇清楚唔好見數就加減乘,雖然作為家長都覺得呢d題好95搭8,但又幾有效,明顯文字題佢對眼利左

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

伯爵府

引用:呢類題目係希望小朋友注意看題,+唔好盲目咁

原帖由 w_y 於 14-01-07 發表
呢類題目係希望小朋友注意看題, 唔好盲目咁做。市面有本補充仲係幾乎全部呢類題目, 好多多餘資料。

其實好 ...
即係咁,如果我答題時因為老師冇講清楚係幾輪單車,我答4*8=32, 而且註明:因問題並無指定單車種類,我家單車連輪助輪子在內有四個輪子,所以得出上述答案。

咁老師好應該俾分喎

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

水晶宮

考你有冇睇清題目!好記得亞女小一已被整蠱,從此小心了

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

要名數行先,因為條題目係問有幾多個車輪,
所以就要寫:4個輪x8=32個輪

珍珠宮

初頭見到呢d 題目都覺得好鬼無聊,但當佢哋适應左原來應用題係會有九唔搭八嘅項目,佢哋睇題目真係小心左好多,況且老師係有教佢哋睇題目嘅技巧。我覺得係件好事

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

問得好

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

kyobi 發表於 14-1-7 13:37
早兩日我去老公婆婆屋企食飯,老公個表妹讀小二,見佢做緊功課我隨手攞嚟睇,第一條個妹妹已經被人打咗個交 ...
咁要睇小朋友當時係咪真係諗緊自己架輔助轆單車去寫個4

定係真係見數字就寫落去
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

引用:魚旦5元一串,每串6粒,$30可買魚旦幾多粒?

原帖由 黃花花 於 14-01-07 發表
魚旦5元一串,每串6粒,$30可買魚旦幾多粒?
出錯題目,而家d 魚蛋無咁平。。。。有$30 我一定買碗兩溝食

大宅

尼d題目係故意俾excess information,想小朋友知道點樣選擇數據,而唔係有數就乘埋佢
至於乘數同被乘數既先後係想小朋友知自己計緊咩,名數永遠跟前面,細個習慣左大個冇咁易錯。
因為係2個輪乘8架車,共16個,而唔係8架車乘2個輪,共16架
又例如加數要寫 1個+1個=2個,係想佢知同名數先可以相加,1米唔可以同1厘米相加。
就算大個有時快手都會錯,小朋友打好個底好重要!!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

陰濕題

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

BK Milk勳章

請問
宜家小二就要學乖數?
想當年我小三先學

ck1666  小二上學期學乘數  發表於 14-1-8 01:15

伯爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kyobi 發表於 14-1-7 13:37
早兩日我去老公婆婆屋企食飯,老公個表妹讀小二,見佢做緊功課我隨手攞嚟睇,第一條個妹妹已經被人打咗個交 ...

首頁

尾頁

跳至