自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

紫珺要寫道歉信?? 大家覺得有必要嗎??

探 針 : 為 甚 麼 紫 珺 要 寫 道 歉 信 ?

十 歲 小 女 孩 獨 闖 深 圳 事 件 我 以 為 已 經 結 束 了 。 不 意 又 看 到 關 於 她 的 新 聞 。 新 聞 報 道 說 「 循 道 學 校 校 長 王 國 江 表 示 紫 珺 已 經 知 錯 , 校 方 同 家 人 都 鼓 勵 她 向 受 影 響 人 士 表 示 歉 意 , 其 間 學 生 輔 導 主 任 引 導 她 寫 信 向 同 學 及 師 長 致 歉 。 」 這 新 聞 很 令 我 震 驚 , 紫 珺 事 件 受 影 響 人 士 包 括 警 方 、 家 長 、 社 會 上 關 心 她 的 人 , 何 以 單 向 老 師 同 學 道 歉 呢 ? 要 道 歉 的 該 是 家 長 和 老 師 吧 ! 所 謂 不 嚴 師 之 過 , 怎 麼 反 過 來 了 。

令 人 想 起 文 革 寫 檢 查
不 過 這 是 重 點 不 同 的 問 題 , 實 在 不 能 引 起 我 寫 點 甚 麼 的 衝 動 。 之 所 以 要 寫 這 篇 文 章 , 我 是 衝 校 方 說 沒 有 迫 她 寫 道 歉 信 而 來 的 。 因 為 我 總 覺 得 這 道 歉 信 和 文 革 時 期 的 寫 檢 查 有 千 絲 萬 縷 的 關 係 。 那 年 月 , 據 說 寫 檢 查 是 不 可 能 一 次 過 關 的 , 現 在 紫 珺 的 道 歉 信 不 也 要 重 寫 麼 ? 循 道 學 校 王 校 長 透 露 , 紫 珺 已 撰 寫 好 致 同 班 同 學 及 師 長 的 道 歉 信 , 惟 經 初 步 閱 讀 後 , 發 覺 內 容 過 於 簡 單 , 未 能 清 楚 交 代 事 件 , 要 求 她 重 寫 。 他 稱 : 「 我 們 想 她 從 犯 錯 中 學 習 改 過 , 想 她 深 切 反 省 , 盡 訴 心 中 情 , 她 越 講 得 透 徹 , 越 得 到 別 人 的 接 納 寬 恕 , 心 理 治 療 越 到 位 ! 」 所 謂 太 簡 單 , 套 句 中 國 政 治 俗 語 就 是 沒 有 觸 及 靈 魂 深 處 。 校 長 , 一 個 十 歲 小 女 孩 能 有 多 深 的 靈 魂 ? 怎 麼 對 一 個 十 歲 小 女 孩 耍 起 這 套 有 中 國 特 色 的 把 戲 ? 路 遙 先 生 要 是 先 看 到 這 段 新 聞 就 不 會 說 香 港 愛 國 育 不 夠 了 , 也 就 不 會 提 甚 麼 肉 餅 論 了 !
王 校 長 還 說 : 「 校 方 沒 有 迫 她 寫 信 , 她 自 己 覺 得 有 需 要 道 歉 , 但 又 沒 有 勇 氣 開 口 講 , 所 以 我 建 議 她 寫 出 。 」 可 是 既 沒 迫 又 何 來 重 寫 的 必 要 ? 如 果 是 因 為 道 歉 信 文 筆 不 通 , 要 紫 珺 重 寫 , 我 可 以 接 受 , 但 因 為 內 容 「 太 簡 單 」 而 要 她 重 寫 我 則 大 力 反 對 。 你 在 街 上 自 願 買 旗 , 大 概 不 會 遇 到 賣 旗 的 說 你 捐 得 太 少 , 要 你 再 捐 的 事 。 賣 旗 的 這 樣 做 , 大 家 恐 怕 不 會 表 示 贊 同 , 我 不 知 紫 珺 的 老 師 們 這 樣 做 又 有 沒 有 人 鼓 掌 ?

孩 子 在 勾 心 鬥 角 長 大
事 情 既 然 已 經 過 去 , 就 讓 小 女 孩 重 過 平 靜 的 生 活 , 王 校 長 你 還 跟 記 者 多 說 甚 麼 ? 絕 對 的 譁 眾 取 寵 , 譁 眾 的 目 的 大 概 達 到 了 。 取 寵 ? 哼 , 我 可 一 點 不 覺 得 。 這 邊 迫 人 寫 道 歉 信 , 又 怕 社 會 上 有 人 不 滿 , 那 邊 出 來 又 說 沒 迫 。 迫 就 迫 吧 , 也 算 一 種 育 方 式 , 偏 又 前 怕 狼 後 怕 虎 。 我 們 的 孩 子 在 這 種 勾 心 鬥 角 的 環 境 下 長 大 , 還 有 將 來 嗎 ?
Wai Lam Au
自 由 撰 稿 人

侯爵府

Re: 紫珺要寫道歉信?? 大家覺得有必要嗎??

唔係好明,點解講寫道歉信會變咗同"文 革 時 期"有關係

珍珠宮

要道歉應該同父母道歉,唔係老師同學wor
太簡單要再寫,痴線,迫人太甚
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

畀面勳章

吾提我都吾記得尼件事囉,係咪個校長要出風頭呀?點解吾比人淡忘左佢尼?係就係嚇餐死,但都總算搵番,佢本人同家人都吾好受,細路女姐,放過佢啦.

水晶宮

唔理o個篇文章寫咩都好
個人立場覺得有需要寫道歉信
但這並不是要嚴厲懲戒佢

要畀個小朋友知, 佢咁做大錯特錯
其他小朋友有樣學樣, 浪費人力物力唔好計
剩係講嚇親父母全港市民都已經唔好
今次好彩係無意外發生
到真係出左大件事既時候, 唔知應該怪邊一個好

禁止訪問

大宅

傳謀人...你地日日坐向人地學校門口, 影響學生出入. 無人出黎交代又唔肯走. 小朋友見到記者影佢地, 又以為好得意好威. 我唔覺得個小朋友岩. 我都為佢擔心左成日. 原來去左shopping.. 番到黎我都好登佢屋企人開心. 但你話洗唔洗道歉, 點解唔要?! 當日未知情況既時候有同學有老師都喊. 向全班道歉正常不過. 一句對唔住做左頭條幾日, 影響師生過數百. 唉, 我都唔識講!
如果d傳謀人真係覺得事件告一段落就唔好再搵人企向學校門口啦, 亦無必要搵DD黎做題目囉.
--- 2J 作品

伯爵府

唔需要..............

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I also don't know why 勾 心 鬥 角 ?? It seems a bit wor.......I think writing a letter to apologize is necessary if she doesn't have the courage to step out and apologize in person. However, rewriting it seems a bit unnecessary.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

自發寫道歉信係好事,即表示佢對自己的任性負責任。
至於話寫得太簡單,唔知有幾簡單呢?只要係出自小女孩真心既,係長係短,有咩關係?最多由校方代為交代囉,無必要要人重寫。
校方有無咩解釋咁呀?

子爵府

香港係唔係咁無新聞,唔寫日日步住紫珺去寫,可唔可以寫下D有建設性既野呢?

至於寫道歉信,又係冇需要,搞大咗件事,亦令小女孩唔好受,就讓事件淡忘吧!

民房

嘩, 篇文章邊個寫架?

「要 道 歉 的 該 是 家 長 和 老 師 吧 ! 」 ----唔係下馬, 咁講法, 唔怪得之時下年青人無人會覺得自己有錯, 所有錯都係人地責任

「孩 子 在 這 種 勾 心 鬥 角 的 環 境 下 長 大 , 還 有 將 來 嗎 ? 」--- 呢件事上面有什麼勾心鬥角, 個作者寫緊乜呀?

我覺得校長有責任拹助紫珺反省和輔導校內同學, 但應低調地在校內進行, 無需要向傳媒詳細交待.

貝貝 寫道:

探 針 : 為 甚 麼 紫 珺 要 寫 道 歉 信 ?

十 歲 小 女 孩 獨 闖 深 圳 事 件 我 以 為 已 經 結 束 了 。 不 意 又 看 到 關 於 她 的 新 聞 。 新 聞 報 道 說 「 循 道 學 校 校 長 王 國 江 表 示 紫 珺 已 經 知 錯 , 校 方 同 家 人 都 鼓 勵 她 向 受 影 響 人 士 表 示 歉 意 , 其 間 學 生 輔 導 主 任 引 導 她 寫 信 向 同 學 及 師 長 致 歉 。 」 這 新 聞 很 令 我 震 驚 , 紫 珺 事 件 受 影 響 人 士 包 括 警 方 、 家 長 、 社 會 上 關 心 她 的 人 , 何 以 單 向 老 師 同 學 道 歉 呢 ? 要 道 歉 的 該 是 家 長 和 老 師 吧 ! 所 謂 不 嚴 師 之 過 , 怎 麼 反 過 來 了 。

令 人 想 起 文 革 寫 檢 查
不 過 這 是 重 點 不 同 的 問 題 , 實 在 不 能 引 起 我 寫 點 甚 麼 的 衝 動 。 之 所 以 要 寫 這 篇 文 章 , 我 是 衝 校 方 說 沒 有 迫 她 寫 道 歉 信 而 來 的 。 因 為 我 總 覺 得 這 道 歉 信 和 文 革 時 期 的 寫 檢 查 有 千 絲 萬 縷 的 關 係 。 那 年 月 , 據 說 寫 檢 查 是 不 可 能 一 次 過 關 的 , 現 在 紫 珺 的 道 歉 信 不 也 要 重 寫 麼 ? 循 道 學 校 王 校 長 透 露 , 紫 珺 已 撰 寫 好 致 同 班 同 學 及 師 長 的 道 歉 信 , 惟 經 初 步 閱 讀 後 , 發 覺 內 容 過 於 簡 單 , 未 能 清 楚 交 代 事 件 , 要 求 她 重 寫 。 他 稱 : 「 我 們 想 她 從 犯 錯 中 學 習 改 過 , 想 她 深 切 反 省 , 盡 訴 心 中 情 , 她 越 講 得 透 徹 , 越 得 到 別 人 的 接 納 寬 恕 , 心 理 治 療 越 到 位 ! 」 所 謂 太 簡 單 , 套 句 中 國 政 治 俗 語 就 是 沒 有 觸 及 靈 魂 深 處 。 校 長 , 一 個 十 歲 小 女 孩 能 有 多 深 的 靈 魂 ? 怎 麼 對 一 個 十 歲 小 女 孩 耍 起 這 套 有 中 國 特 色 的 把 戲 ? 路 遙 先 生 要 是 先 看 到 這 段 新 聞 就 不 會 說 香 港 愛 國 育 不 夠 了 , 也 就 不 會 提 甚 麼 肉 餅 論 了 !
王 校 長 還 說 : 「 校 方 沒 有 迫 她 寫 信 , 她 自 己 覺 得 有 需 要 道 歉 , 但 又 沒 有 勇 氣 開 口 講 , 所 以 我 建 議 她 寫 出 。 」 可 是 既 沒 迫 又 何 來 重 寫 的 必 要 ? 如 果 是 因 為 道 歉 信 文 筆 不 通 , 要 紫 珺 重 寫 , 我 可 以 接 受 , 但 因 為 內 容 「 太 簡 單 」 而 要 她 重 寫 我 則 大 力 反 對 。 你 在 街 上 自 願 買 旗 , 大 概 不 會 遇 到 賣 旗 的 說 你 捐 得 太 少 , 要 你 再 捐 的 事 。 賣 旗 的 這 樣 做 , 大 家 恐 怕 不 會 表 示 贊 同 , 我 不 知 紫 珺 的 老 師 們 這 樣 做 又 有 沒 有 人 鼓 掌 ?

孩 子 在 勾 心 鬥 角 長 大
事 情 既 然 已 經 過 去 , 就 讓 小 女 孩 重 過 平 靜 的 生 活 , 王 校 長 你 還 跟 記 者 多 說 甚 麼 ? 絕 對 的 譁 眾 取 寵 , 譁 眾 的 目 的 大 概 達 到 了 。 取 寵 ? 哼 , 我 可 一 點 不 覺 得 。 這 邊 迫 人 寫 道 歉 信 , 又 怕 社 會 上 有 人 不 滿 , 那 邊 出 來 又 說 沒 迫 。 迫 就 迫 吧 , 也 算 一 種 育 方 式 , 偏 又 前 怕 狼 後 怕 虎 。 我 們 的 孩 子 在 這 種 勾 心 鬥 角 的 環 境 下 長 大 , 還 有 將 來 嗎 ?
Wai Lam Au
自 由 撰 稿 人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

認同,錯就是錯,為什麼要淡忘?
我跟8 歲兒子亦一起討論過這件事,
我唔怕佢會有樣學樣,主要教佢分辨錯對。
我問過我仔呢位妹妹做錯咩呢?佢話︰
- 唔可以自己走到咁遠
- 無話比媽媽爸爸知
- 自己拎左證件仲唔見左
- 小朋友唔可以拎住$1000 咁多
- 無去到補習班同埋無返學
- 令同學同埋家人擔心
- 著住校服代表緊學校,咁樣做唔啱

如果我個仔8 歲都講得出以上係錯,
講得出自然可以寫出黎,
小朋友錯唔緊要,最緊要知錯能改,
學校叫佢寫道歉信有咩問題?
我仔3 年班教緊寫信,近排都寫過道歉信。

上校車 寫道:
唔理o個篇文章寫咩都好
但這並不是要嚴厲懲戒佢

今次好彩係無意外發生

水晶宮

有時我自己認為我自己小朋友犯下我心目中的大錯
我也要佢向我寫悔過書
何況紫珺這件事都算係大件事

再次重申, 犯錯就是犯錯
但並不代表要好嚴厲懲戒或整治紫珺
向老師, 學校及家長寫悔過書或道歉信並無不妥
但內容只要出於真心, 寫成點, 用字點並不重要

記者窮追猛打有問題, 校長道出始末我並不全部苟同
但旁人並不知曉訪問校長內容有幾多如實報導

淡忘此事並無不可, 但並不是要小朋友覺得無事發生

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

totally agree

麟媽媽 寫道:
- 唔可以自己走到咁遠
- 無話比媽媽爸爸知
- 令同學同埋家人擔心

講得出自然可以寫出黎,

[quote]
上校車 寫道:
唔理o個篇文章寫咩都好
但這並不是要嚴厲懲戒佢

今次好彩係無意外發生
[/quote]

洋房

要佢清晰記住自己犯過的錯, 懂得承擔責任及後果 [quote]
麟媽媽 寫道:
- 唔可以自己走到咁遠
- 無話比媽媽爸爸知
- 令同學同埋家人擔心

講得出自然可以寫出黎,

[quote]
上校車 寫道:
唔理o個篇文章寫咩都好
但這並不是要嚴厲懲戒佢

今次好彩係無意外發生
A Happy Big Head Girl..wish you luck and God always with us!!

琥珀宮

對。

「養不教 父之過 教不嚴 師之惰」依家為師出黎教勒,又要俾人話,咁究竟為師者,該教定係唔教?社會既道德標準越黎越怪胎,真係一件好危險既事。

做錯事當然要負上責任,寫唔寫道歉信都唔緊要,最緊要係有人令紫珺知道及明白咁做累到好多擔心佢及帶俾其他人麻煩。

Chan38 寫道:
嘩, 篇文章邊個寫架?

「要 道 歉 的 該 是 家 長 和 老 師 吧 ! 」 ----唔係下馬, 咁講法, 唔怪得之時下年青人無人會覺得自己有錯, 所有錯都係人地責任

「孩 子 在 這 種 勾 心 鬥 角 的 環 境 下 長 大 , 還 有 將 來 嗎 ? 」--- 呢件事上面有什麼勾心鬥角, 個作者寫緊乜呀?

我覺得校長有責任拹助紫珺反省和輔導校內同學, 但應低調地在校內進行, 無需要向傳媒詳細交待.

[quote]

[/quote]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咪係!而家話唔打得,鬧又話唔得,話傷及心靈。
咁老師叫佢反思反醒,做錯勇於道歉,
又有人出黎寫埋「應該老師道歉」?!
真係死得,唔怪得而家D 青年個個都話自己無錯,
錯在父母、錯在師長、最大錯係社會??!!

SandyKL 寫道:
對。

「養不教 父之過 教不嚴 師之惰」依家為師出黎教勒,又要俾人話,咁究竟為師者,該教定係唔教?社會既道德標準越黎越怪胎,真係一件好危險既事。

禁止訪問

大宅

麟媽媽 寫道:
- 唔可以自己走到咁遠
- 無話比媽媽爸爸知
- 令同學同埋家人擔心

講得出自然可以寫出黎,

[quote]
上校車 寫道:
唔理o個篇文章寫咩都好
但這並不是要嚴厲懲戒佢

今次好彩係無意外發生
[/quote]

十分認同, 呢個小朋友實在太唔啱, 唔係話返來就可當咩事都冇, 依家只係要佢寫封道歉信, 我睇唔到有幾過份

首頁

尾頁

跳至