跳至

首頁

尾頁

別墅

我 15Jun 第一次見姑娘, 要排到 27Aug 才見醫生.

嘩~~~第一次見醫生(Dr Karenxxx Kwok), 好似未瞓醒咁.

明明無幫我檢查胸部, 又話檢查左, 仲要話"好啦好啦, 我再幫你check多次啦", 醫生都 short short 地, 有無 check 到, 我會唔知, 前後都無三秒, 咁都會唔記得, 仲要死撐.

Dr Kwok = 一個抄寫員, 不停抄晒我之前私家醫生 check 既野.

我有個超大既纖維瘤 (10cm), 都話不用照下超聲波, 仲話要等到差不多生得既時候, 先至幫我照下 wor......

雖然政府醫院唔洗我地比錢啫, d 醫生質數唔洗差成咁呀!!!

伯爵府

醒目開學勳章

同我檢查都係女醫生, 我冇留意佢個名, 好後生. 一入出就問有冇睇私家醫生, 有冇帶d報告返離, 大姐丫, 平時邊有報告, 唔通攞呀B相比佢咩. 佢又唔信, 咁我為有俾oscar張紙佢睇. 佢攞咗係手, 再問多兩次"冇其他哪?" 我咪又答冇囉 . 佢仲醒,叫呀姐影印, 唔洗抄. d醫生係咪做傻咗
原文章由 FatFatPig 於 07-8-28 15:06 發表
我 15Jun 第一次見姑娘, 要排到 27Aug 才見醫生.

嘩~~~第一次見醫生(Dr Karenxxx Kwok), 好似未瞓醒咁.

明明無幫我檢查胸部, 又話檢查左, 仲要話"好啦好啦, 我再幫你check多次啦", 醫生都 short short 地, 有無 ch ...

複式洋房

hello!

我上個星期見咗醫生啦....又幾ok喎! 幫我做咗個普通檢查,聽下bb心跳,之後就問我有冇出去睇,咁我同佢講上次好肚痛睇過一次,個c+叫我睇qe時話比醫生聽,咁個醫生就幫我book咗個期照下啦!

不過我係去排公務員隊

伯爵府

醒目開學勳章

你都好,個醫生做完檢查先問, 我果個好似審案咁. 我諗同公務員冇關係, 個醫生應該認為我照咗oscar, 冇事,咪做少d. 政府d資源俾哂中,菲,印.
原文章由 塵太 於 07-8-28 16:46 發表
hello!

我上個星期見咗醫生啦....又幾ok喎! 幫我做咗個普通檢查,聽下bb心跳,之後就問我有冇出去睇,咁我同佢講上次好肚痛睇過一次,個c+叫我睇qe時話比醫生聽,咁個醫生就幫我book咗個期照下啦!

不過我係去排公 ...

複式洋房

我都怕人地以為我地係公務員所以服務會好啲,不過我諗係因為我果日計埋我得十個人睇所以咪有心機啲囉! 我上次生大b咪又係同你一樣囉,出入醫生房都唔夠2分鐘(已經包埋聽bb心跳啦)! 不過上次睇我果個去咗仁安lu....
算啦!諗住去政府生就預咗要c+政府兩邊睇! 冇法啦......

原文章由 MK2006 於 07-8-28 17:10 發表
你都好,個醫生做完檢查先問, 我果個好似審案咁. 我諗同公務員冇關係, 個醫生應該認為我照咗oscar, 冇事,咪做少d. 政府d資源俾哂中,菲,印.

男爵府

昨日早上去咗QE做第一次body check,比我想像中好, 早上十時開始驗尿,度高磅重量血壓, 之後姑娘講番上次抽血報告一齊ok, 之後再出去等一陣見医生. 本來叫埋老公一齊入去, 點知佢話想去一去小便, 姑娘就叫我名, 我唸政府医院好難話等人架嗎...所以我就自己入咗去見医生
医生檢查乳房, 聽BB心跳聲, 再check 陰道, 之後就問我安排我去照u/s 好唔好, 我話梗係好啦, 因之前聽好多媽咪講話好少有得照, 佢寫紙叫我9月10日照. 我問佢係唔係結構性u/s, 佢話唔係, 不過會係敢椅体吓, 有問題先同我講喎.
個医生都幾細心, 姑娘又好好, 我都好開心, 起碼唔係立刻send去健康院, 到生嗰時先再番QE見医生

別墅

我上星期見醫生時情況都差不多,姑娘真的幾細心,只不過醫生就‘快速機械式’做晒D檢查,之後醫生都有問我近來邊度見唔妥,亦指上次抽血發現我血色素不夠,仲安排一個月份量的鐵丸給我補充添~
9月安排B座3樓照超聲波,暫時都未叫我去健康院睇住先‥
原文章由 meloeskie2 於 07-8-28 17:44 發表
昨日早上去咗QE做第一次body check,比我想像中好, 早上十時開始驗尿,度高磅重量血壓, 之後姑娘講番上次抽血報告一齊ok, 之後再出去等一陣見医生. 本來叫埋老公一齊入去, 點知佢話想去一去小便, 姑娘就叫我名, 我唸 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

伯爵府

醒目開學勳章

以前公務員係有特權, 而家咪最多俾個ward你地. 就算有時可以upgard 上靚房, 去到產房都係一樣. 我冇hard feeling喎.
講真個醫生睇得出邊個會睇私家醫生, 除非你兩公婆都冇工返, 否則大家都會俾最好呀b啦
出面咁好境, 俾我都走, 你估係政府做容易咩

原文章由 塵太 於 07-8-28 17:20 發表
我都怕人地以為我地係公務員所以服務會好啲,不過我諗係因為我果日計埋我得十個人睇所以咪有心機啲囉! 我上次生大b咪又係同你一樣囉,出入醫生房都唔夠2分鐘(已經包埋聽bb心跳啦)! 不過上次睇我果個去咗仁安lu....
算啦! ...

伯爵府

醒目開學勳章

係丫,姑娘同d 呀姐都好好人, 產房果d就唔知啦
原文章由 meloeskie2 於 07-8-28 17:44 發表
昨日早上去咗QE做第一次body check,比我想像中好, 早上十時開始驗尿,度高磅重量血壓, 之後姑娘講番上次抽血報告一齊ok, 之後再出去等一陣見医生. 本來叫埋老公一齊入去, 點知佢話想去一去小便, 姑娘就叫我名, 我唸 ...

子爵府

牛年勳章

終於返去見多医生一次,見返同一個tim.今次check咗BB心跳,然後佢好似做counselling咁再同我講番個oscar report,話我实在不應做抽羊水,冇必要搏,但佢見我仲係好担心的樣子(我畢竟是高齡,第一胎),佢就寫紙我去B3照u/s,將會係18-week做,唔知算唔算係結構性u/s呢? 不過佢話,d 媽媽照完,担心多咗多過放心多咗,由於bb器發育有快慢,好多時要4 weeks 後再照多次...唉,科學越進步,知得越多,担心越多,係咪好似以前呀媽個年代 - 生咗先算好d呢?

原文章由 hellopuppy 於 07-8-23 21:09 發表
你唔好唔開心啦.

你已經做左oscar, 仲係低風險,點解仲要抽羊水呀~~

QE 睇左你oscar資料,而你低風險,一定唔會同你抽羊水.
如果你要抽一定要揾私家.

正如我之前講, 亞b度頸皮,下個月就抽血,如不是高風險,都唔 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁就好啦,起碼QE都幫你做返多d野啦...

冇錯,去B3照u/s,就係結構性超聲波...你幾時做...我8/10做呀???

雖然照左當然有D擔心,但起碼見到亞B現在既情况,我覺得會開心多D啫...

原文章由 almaly 於 07-8-29 12:31 發表
終於返去見多医生一次,見返同一個tim.今次check咗BB心跳,然後佢好似做counselling咁再同我講番個oscar report,話我实在不應做抽羊水,冇必要搏,但佢見我仲係好担心的樣子(我畢竟是高齡,第一胎),佢就寫紙我去B3照u/s, ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

牛年勳章

係lor, 總算有d嘢做吓...
我會在18-week (12/9) 去B3 照,似乎早咗D...不過唔理啦,佢比乜,我都會做,爭取多d機會check住bb,同佢見吓面嗎!

原文章由 hellopuppy 於 07-8-29 14:43 發表
咁就好啦,起碼QE都幫你做返多d野啦...

冇錯,去B3照u/s,就係結構性超聲波...你幾時做...我8/10做呀???

雖然照左當然有D擔心,但起碼見到亞B現在既情况,我覺得會開心多D啫...

...

複式洋房

我同你地唔係好同地方照嘅???
不過我醫生紙又寫明係去照結構性u/s,點解咁奇怪嘅???

原文章由 almaly 於 07-8-29 12:31 發表
終於返去見多医生一次,見返同一個tim.今次check咗BB心跳,然後佢好似做counselling咁再同我講番個oscar report,話我实在不應做抽羊水,冇必要搏,但佢見我仲係好担心的樣子(我畢竟是高齡,第一胎),佢就寫紙我去B3照u/s, ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咦~~我諗下諗下咁可能淨係超聲波,就算唔係結構性起碼見到亞b都已經開心~~

係呢??你去B3照,需唔需要再付HK$150呢??

原文章由 almaly 於 07-8-29 15:04 發表
係lor, 總算有d嘢做吓...
我會在18-week (12/9) 去B3 照,似乎早咗D...不過唔理啦,佢比乜,我都會做,爭取多d機會check住bb,同佢見吓面嗎!
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

牛年勳章

唔清楚呀...張醫生紙加咗張紙仔寫明要早D去入院處交錢,然後先至上B3,又無題交幾多bor...乜淨係超聲波都要俾錢呀 ...我真係[羊嫂],咩都唔知,又冇問清楚,咩....

塵太:醫生寫你去邊度照呢?

原文章由 hellopuppy 於 07-8-29 18:56 發表
咦~~我諗下諗下咁可能淨係超聲波,就算唔係結構性起碼見到亞b都已經開心~~

複式洋房

我去K座照

原文章由 almaly 於 07-8-30 10:42 發表
唔清楚呀...張醫生紙加咗張紙仔寫明要早D去入院處交錢,然後先至上B3,又無題交幾多bor...乜淨係超聲波都要俾錢呀 ...我真係[羊嫂],咩都唔知,又冇問清楚,咩....

塵太:醫生寫你去邊度照呢?

...

複式洋房

因為係公務員所以唔洗比錢架。
我張醫生張釘住張單張"20週結構性超聲波”
不過我要排到22週至有位。

原文章由 hellopuppy 於 07-8-29 18:56 發表

男爵府

原文章由 塵太 於 07-8-30 11:40 發表
因為係公務員所以唔洗比錢架。
我張醫生張釘住張單張"20週結構性超聲波”
不過我要排到22週至有位。

我都係掛公務員果邊, 請問你幾多歲呀? 我下星期二第一次見醫生, 希望都可以有得做結構性超聲波.

複式洋房

我唔係高齡架,其實我都覺得自己好好彩有得照結構,因為果日醫生拎本登記簿出來,一睇就話好full,最後要等到22週至有位。
你幾時預產期呀????我就2/23...

原文章由 loklok0104 於 07-8-30 12:20 發表

我都係掛公務員果邊, 請問你幾多歲呀? 我下星期二第一次見醫生, 希望都可以有得做結構性超聲波.

男爵府

原文章由 塵太 於 07-8-30 14:21 發表
我唔係高齡架,其實我都覺得自己好好彩有得照結構,因為果日醫生拎本登記簿出來,一睇就話好full,最後要等到22週至有位。
你幾時預產期呀????我就2/23...

...

我都唔係高齡, 我既預產期係213, 6月時去左登記, 但排到94至有得見醫生, 真係擔心唔知到時有無位

首頁

尾頁

跳至