跳至

首頁

尾頁

別墅

當日見完醫生妳沒有去K座地視察一下什麼環境咩?
至於B3只知道是產科‥又會唔會正如醫生講果期好爆,K座地下都有結構性超聲波照咁解呢?
除非BB有缺憾(touch wood )否則私家或者QE照,其實都係畀自己安心D。如果妳心急可以盡早睇私家,到10月才決定去唔去QE囉~
原文章由 loklok0104 於 07-9-4 18:33 發表
我今日去左QE第一次見醫生, 個男醫生都OK吖!

檢查完時, 我問醫生有無得做結構性超聲波, 佢問我是否想做, 如想做可以安排俾我, 不過因為個期好full, 最快要去到10月30日至有得做, 係K座地下 , 我見你地大多數係B3做 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

複式洋房

我上一個b都有在qe照結構,其實同平時我出去睇c+果個醫生照嘅野差不多,唔同嘅就係我個醫生會答我問題,佢就就自己做自己野十問九唔應,照完就話ok啦!你走得啦....連我問佢手指腳指齊唔齊佢都話咁細好難睇喎! 真係呀....

不過好奇怪上次去威院做oscar佢部機又照得好鬼清楚照都手指同腳仔喎連老公都話部機好得,唔知今次部機有冇威院部咁得呢?

其實如果你真係唔放心就好應該搵個醫生照結構性超聲波,好過心掛掛啦。

原文章由 loklok0104 於 07-9-4 18:33 發表
我今日去左QE第一次見醫生, 個男醫生都OK吖!

檢查完時, 我問醫生有無得做結構性超聲波, 佢問我是否想做, 如想做可以安排俾我, 不過因為個期好full, 最快要去到10月30日至有得做, 係K座地下 , 我見你地大多數係B3做 ...

大宅

原文章由 hellopuppy 於 07-9-2 00:26 發表
yauyau08 ,佩兒,

我諗都是一樣既,因為通常做結構性超聲波,都會20週到做.
可能寫法有出入,因為唔係一個人寫,而我就直接b3個醫生寫俾我,亦有提及此項是結構性超聲波. ...

有呀, 因為係我主動問佢有無得照結構性超聲波, 佢話好及只可安排星期六做, for 畢業d姑娘同我做law

請問大家 有無人星期六做架?

別墅

尋日我去QE–B3照超聲波,抽血後要飲糖水再抽血,全程半日搞妥。見姑娘都OK,又幾多人排隊,照超聲波的醫生好細心聆聽及講解我的疑問,佢話今次不是照結構性超聲波(即是不能看清楚兔唇,那是另外一條line的);個monitor放在腳下,醫生幫我睇寶寶的雙手十隻都齊,兩隻腳掌在活動,頭圍正常,心臟在跳動,骨架睇得最清楚,而且還睇到寶寶的啫啫‥總之有問必答,令我放下心頭:D 除了寶寶全面睇,還幫我檢查胎盤。
loklok0104,
至於妳要等到10月尾去K座做,會唔會做結構性呢?不如下次檢驗妳問吓姑娘仲好啦~

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

大宅

我今朝去QE第一次見醫生, 係女醫生來ga, 都幾nice ar....
不過我就無機會照結構啦...只係聽吓阿B個心跳聲咋...
跟住就話refer我去健康院添...我揀左牛頭角呀..佢話都算新呀...唉!我覺得好浪費時間呀...

伯爵府

醒目開學勳章

同我一樣, 好快走得, 其實QE直接send個血液報告去健康院, 咪仲方便.
原文章由 babytse 於 07-9-12 14:19 發表
我今朝去QE第一次見醫生, 係女醫生來ga, 都幾nice ar....
不過我就無機會照結構啦...只係聽吓阿B個心跳聲咋...
跟住就話refer我去健康院添...我揀左牛頭角呀..佢話都算新呀...唉!我覺得好浪費時間呀... ...

子爵府

牛年勳章

last week,18-week去B3照咗u/s,我的入院紙喺寫d/s(detailed scan),等咗1.5小時先到我,用咗大概20-25分鐘照.係喺日間中心見咗我2次的Dr Tse幫我做的.佢照的時候都好細心,有問必答,唔錯.照照吓的時候,我哋問會唔會知道bb的性別,佢話唔會特別check嘅...不過見照到的器官,手手,脚脚,頭圍,肚圍都ok,放心好多.
到最後,我見佢想收機,我再搏一搏問佢幫我睇下bb的性別,結果佢都肯好快咁scan咗,話埋比我知...
最後又book咗我4 week再去repeat d/s,轉埋產檢喺同一日在B3做埋,我都冇complaint lor...

大宅

我尋日都去左照啦, 情況同你差唔多, 不過就唔需要等, 醫生雖然無咩表情同好細聲, 但係我地有問都必答, 照到bb一切正常, 胎盤位置同胎水都好好, 佢仲問我想唔想知性別, 我梗係話想, 跟著好肯定咁話比我地聽係仔仔, 差唔多照完的時候, 因為我老公睇得唔清楚, 想佢幫我照多次究竟係唔係仔仔, 佢都肯幫我地照, 所以我地都好滿足啦~~

e..係呢點解你咁好可以照兩次呢?

原文章由 almaly 於 07-9-15 11:24 發表
last week,18-week去B3照咗u/s,我的入院紙喺寫d/s(detailed scan),等咗1.5小時先到我,用咗大概20-25分鐘照.係喺日間中心見咗我2次的Dr Tse幫我做的.佢照的時候都好細心,有問必答,唔錯.照照吓的時候,我哋問會唔會知道 ...

子爵府

牛年勳章

嘩...你個醫生仲大方,自动報料tim!
有時佢地覺得有d地方唔係咁清楚,會約遲d再睇多次,好似話我個b個腎比較模糊卦,佢講嘅時候我比較眼瞓,因為我通常在那個時段午睡 不過我諗問題不大嘅.

原文章由 佩兒 於 07-9-15 12:13 發表
我尋日都去左照啦, 情況同你差唔多, 不過就唔需要等, 醫生雖然無咩表情同好細聲, 但係我地有問都必答, 照到bb一切正常, 胎盤位置同胎水都好好, 佢仲問我想唔想知性別, 我梗係話想, 跟著好肯定咁話比我地聽係仔仔, 差 ...

大宅

哦明白~~
我照完之後心情都十分好, 仲食多左野, 真係好開心, 因為見到bb"全相", haha~~

原文章由 almaly 於 07-9-15 12:29 發表
嘩...你個醫生仲大方,自动報料tim!
有時佢地覺得有d地方唔係咁清楚,會約遲d再睇多次,好似話我個b個腎比較模糊卦,佢講嘅時候我比較眼瞓,因為我通常在那個時段午睡 不過我諗問題不大嘅.

...

子爵府

牛年勳章

喺呀,我都心情好咗,食多左野,而家要小心唔好增磅太快:lol :lol

原文章由 佩兒 於 07-9-15 13:07 發表
哦明白~~
我照完之後心情都十分好, 仲食多左野, 真係好開心, 因為見到bb"全相", haha~~

大宅

唔好意思, 你地知唔知係咪老公要上堂先可以陪產?
何時有堂上呢
人地話好FULL
你地知唔知,下次幾時有?係咪打去BOOK?
下次可否抄一抄幾時有得上呢? 唔該哂

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我今日去覆診,見到10月份都好full呀~~
我估要等11月份啦~~

原文章由 yauyau08 於 07-9-18 23:27 發表
唔好意思, 你地知唔知係咪老公要上堂先可以陪產?
何時有堂上呢
人地話好FULL
你地知唔知,下次幾時有?係咪打去BOOK?
下次可否抄一抄幾時有得上呢? 唔該哂 ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

複式洋房

o岩o岩去k座做完結構性超聲波啦, 冇B3等咁耐,雖然個醫生好young,但就講解得好詳細好似睇奇妙的人體咁,好清楚咁解釋每一個部位,我問咗好多野佢都一一回答(雖然我問咗好多題外話),大約照咗半個鐘就走得啦。

真係要讚揚下o個個QE醫生 .....

首頁

尾頁

跳至