母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Feed on demand OR Schedule feeding?

我個細佬仔有時食飽可以瞓3個鐘以上, 我應唔應該叫醒佢餵 (好似醫院咁每3個鐘餵一次) Or 等佢瞓醒先食 ?-(

大宅

Re: Feed on demand OR Schedule feeding?

如果是日頭我覺得絕對應該,一來媽媽的乳房需要頻密吸啜來刺激造奶,二來要幫細佬仔建立日夜 "生理時鐘"。

如果係夜晚,就視乎細佬仔幾大(初生BB應該叫)、叫醒了佢肯不肯食...等等。

大宅

Re: Feed on demand OR Schedule feeding?

你BB 得五日大,唔好比佢訓超過三小時好d 喎,晚間約三小時拍醒佢食奶。

大宅

初生bb, 唔好比佢over 3 hours 唔食奶, 如果吸收水份少, 好易"黃疸"0架
如果全 breastfeed, 一定要叫醒bb食奶喎, 啜多d先上多d奶

複式洋房

我覺得日頭要餵密D, 否則BB夜晚會醒多幾次食番夠本

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得建立好bb個身理時鐘好d,因為我無好好建立,我個囡現在食奶時間好唔定,有時3個鐘食一次,有時1個鐘就要食...都唔知點算好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊