夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

隱敝中年到最後佢地會係點,請大家給意見

以下是網友話隱敝中年講得好貼切,
但實際最後佢地會係點,呢一生會係點,
請大家給意見
vespa
註冊日: 05-05-14

呢類隱敝中年有好多,佢地自尊心超高,但自信心超低,唔敢面對社會,根本就係怕自己做唔黎份工,所以先話唔鍾意份工,唔鍾意唔鍾意,人地無錢洗廁所都要做呀!

呢D人咪就係寄生蟲囉,對社會唔願負起建設社會

民房

Re: 隱敝中年到最後佢地會係點,請大家給意見

你有無見過有啲中年亞叔係垃圾埇搵食物, 執人地嘅
煙頭食等等 我念佢地下半生都係過住
呢啲生活. 因為佢地唔肯付出, 成日等天打救
到最後老死街頭, 要政府幫佢收屍, 慘未! :-( :-(
:lol:

大宅

大家唔好講得咁刻薄,其實我屋企都有一個隱蔽中年,我阿哥已經36歲,中七畢業後做

大宅

我2姑奶就係呢D人,成36歲人,中五畢業後又話繼續讀,讀完又唔做

民房

其實我都唔想講得咁刻薄, 但呢個係事實, 唔係淨係你
屋企先有一個, 我屋企都有一個, 個個就係我細佬, 雖然
佢隱唔曬, 但都相差無幾, 我都唔想佢好似我講咁折墮,
如果我仲有能力幫的話, 我都唔想佢變成咁, 我個心都好
:-( , 但係有d無人幫嘅人就好難講。
:lol:

大宅

會點?工作經驗一片空白,人到中年,就算肯做都好難有人請,而且無做野咁耐,唔好話辛苦工,他調工都未必應付得黎,而且攤左咁耐無接觸社會,脫節落後不特止,心理質素都唔好,無自信、無自我增值、自卑、自大、自尊心強、自我中心...一切都來自佢自己..

到最後,可能要拎綜緩過活....

民房

家門不幸, 我夫家都有一件呢de廢人. 由我同老公拍拖至今8年, 我都未見過佢三哥正正經經去做野, 而家都差唔多40 lu. 之前佢發過d春秋大夢去做老細, 借左我老公同佢大哥錢, 當de 兄弟提款機有借無還. 好啦之後無做生意就做廢人, 又唔搵工. 次次一家人出去食飯, 見佢高高興興吹水, 開開心心食飯, 錢又唔洗俾, 旨意個大佬養佢, 幾寫意人生, 我憎到佢死, 一係當佢透明, 一係就厲住佢! 我同我老公講, 唔可以再借錢俾佢, 呢de廢人, 而家gum開心, 第日唔係想個大佬養佢過世下話? 老來無人理佢, 等佢乞食啦, 廢人

大宅

我屋企都有一件, 唔知點幫佢 :-( :-( :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

咁又唔至隱敝中年,現今仲有好多隱敝青年呢,最近得知朋友個細佬,(大學生)佢去搵左份咩工,佢居然走去做馬會,為咩,為左返工時間好就到佢返上大陸見佢個女友喎 到我朋友死死下

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

隱得一時,唔隱得一世。

家陣有家人照住仲話可以隱者,他日家人百年歸老冇人照唔通等政府照顧咩 ?!

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個叔仔,應該有四十歲,六年前公司栽了他,首年也讀過再培訓,也做過短期工,但之後一直在家,除了吃飯外,大部份時間也逗留在房,上網,看電視........
我老公幾年前話佢細佬儲埋不少錢,應該有十幾二十萬,但坐食山崩,仲有幾多年可以駛
我老公幫佢剪報,攞表,上網搵工,但佢無動於衷,有乜計
四十歲,好彩的話仲有40-60年命,咁頹廢,唉!

男爵府

就算65歲銀行有十幾二十萬都唔夠啦,生活指數越來越高,將來點算 真係好難理解佢地"船到橋頭自然直"既諗法

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有d人真係好唔識諗, 唔會理會家人既感受
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

後生d都話易搞,人到中年自尊心又強,很難同佢地溝通到,除非斷水斷糧,可能到時佢地寧願靠政府,都唔做野唔出街....唉!

大宅

除非佢地d屋企人"很心",否則佢地好被動,唔出聲,家人以為佢地成日唸埋一邊,單方面驚佢地做傻事,甘佢地咪得程law.
成日唔出聲,等飯到咪"萬"開口食law.
真係似以前有個故事:亞媽要出遠門,便幫過懶仔掛塊餅在頸到,亞仔懶到唔用只手食,甘佢食唔到,咪就甘餓死左law.

民房

要睇下佢有冇"back up"la.........相信無人夠我媽咪勁!
佢屋企有2件隱蔽人士..
一個由中年到而家老年(我老豆.又買新款cam.$何來)
另一個係我細老 :-( (亞媽唔敢話佢,怕佢自殺喎)..........我都唔知講乜好...唯有做好自己本份(每月比小小家用)..其他....

民房

睇到呢個標題有感而發, 我已經無做野一年, 原因係我過去7年都係一間細公c做, workload唔重, 超free. 好景不常, 上年公c執無得做. 而自己都32, lum住搵間大公司會穩定可以做一細, 點知人事複雜頂唔順. 再搵份份唔係OT就成日返大陸, 我自知又唔捱得, 成日希望搵份以前梗工....

而家日日send resume, 等見工, 好痛苦. 加上唔想比屋企人知就呃住佢地(因為佢地好煩, 會黑晒面), 攪到自己好似過街老鼠, 屋企人打親比我就話返緊工. 好彩自己同c6住, 而c6無話過我, 重問我夠唔夠$使....

就係呢樣野, 攪到自己好內疚, 我真係好想快D搵到份工, 唔想日日得運到, 再唔係真係會攪到有情緒病.(因為有時自己會突然好唔開心而cry)

但問題係我點樣克服新工? 我應該用咩心態去面對? 我真係好唔想做隱中 :cry:

男爵府

我家中都有個隱敝中年呀!係我大哥,今年都有36lu,冇做嘢8年,好采佢之前有儲埋d錢,又係成日喺間房、上網打机,冇朋友,未拍過拖 但好其怪,喺lee 8年冇工開日子裡面,每月都有比$2500家用,但最後点都會坐食山崩架麻,真係擔心佢!!!!!

男爵府

I also know 隱蔽人士, and their mum also 唔敢話佢,[size=medium]話怕佢自殺

sweetyu 寫道:
要睇下佢有冇"back up"la.........相信無人夠我媽咪勁!
佢屋企有2件隱蔽人士..
一個由中年到而家老年(我老豆.又買新款cam.$何來)
另一個係我細老 :-( (亞媽唔敢話佢,怕佢自殺喎)..........我都唔知講乜好...唯有做好自己本份(每月比小小家用)..其他....

男爵府

Maybe your 大哥 buy & sell shares to make $ ??? My retired grandparents stay home to trade shares online! They are almost expert and spend their day studying newspaper/ plotting graphs/ reading company reports!!!

maybaby 寫道:
我家中都有個隱敝中年呀!係我大哥,今年都有36lu,冇做嘢8年,好采佢之前有儲埋d錢,又係成日喺間房、上網打机,冇朋友,未拍過拖 但好其怪,喺lee 8年冇工開日子裡面,每月都有比$2500家用,但最後点都會坐食山崩架麻,真係擔心佢!!!!!

首頁

尾頁

跳至