母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

希望成功

7月尾我就生第二個bb, 頭一個bb我都好想比人奶佢食, 但因為奶水不足,又比老公,奶奶的強烈的反對,終於在bb滿月的時候冇比人奶佢食,其實我到現在這一胎還想再次試比人奶這個小b 食, 所以今次我睇左好多有關人奶的書本,希望今次成功,但有一個問題不是太明白,希望有媽咪可以解答我:

從書本得知,剛生完bb不是即刻有人奶比bb食,要等幾日先有奶, 但書本教bb一出世就要比他食人奶,不可比奶粉他食,
如果真的這樣,那不是bb可能幾天沒有東西吃, 這樣會應響
bb的健康嗎??

?-( ?-(

男爵府

Re: 希望成功

bb在母體內吸收的營養是有儲備的,可供bb出生後幾日所需,如果bb一出生就盡快吸啜母乳,係可以盡快俾到訊息大腦要製造母乳,bb越吸啜得多,大腦收到的訊息越多,身體就越快製造越多的母乳。如果你一開始俾bb食奶粉,bb會習慣用奶樽食奶,而抗拒吸啜母乳,因為用奶樽係容易好多,吸啜母乳係要費好大力氣的,而且容易造成乳頭混淆。如果真係驚bb餓親,可以請姑娘係bb吸啜母乳之後,才用針筒或者匙羹餵食奶粉。

其實好耐之前未有奶粉時,個個媽媽都係餵母乳,佢地都一樣養到bb健健康康,何況而家我地營養好左,bb係我地肚入面吸收到的營養比以前好好多,唔駛擔心。

rbrl 寫道:
7月尾我就生第二個bb, 頭一個bb我都好想比人奶佢食, 但因為奶水不足,又比老公,奶奶的強烈的反對,終於在bb滿月的時候冇比人奶佢食,其實我到現在這一胎還想再次試比人奶這個小b 食, 所以今次我睇左好多有關人奶的書本,希望今次成功,但有一個問題不是太明白,希望有媽咪可以解答我:

從書本得知,剛生完bb不是即刻有人奶比bb食,要等幾日先有奶, 但書本教bb一出世就要比他食人奶,不可比奶粉他食,
如果真的這樣,那不是bb可能幾天沒有東西吃, 這樣會應響
bb的健康嗎??

?-( ?-(

大宅

bb 一出世, 好多媽咪都未上奶, 要不斷俾 bb 啜以刺激上奶。係0架, 頭兩三日都無得食, 好可憐0架, 我諗返我個女喊住啜兩個鐘都仲好肚餓, 真係好心痛!!! (宜家每次諗起都眼紅紅..) 所以好多人奶 bb 都會黃疸0架。有0的醫院建議頭幾日補奶粉或者補水俾bb, 但有0的就唔建議。我果陣響威院, 產科就話唔駛補奶粉, 話頭幾日 bb 唔會餓親, 結果bb 黃, 落到兒科就俾兒科「0我」, 話無論如何應該要補奶粉...

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

其實頭幾日補少少奶粉應該唔大問題, 好多媽咪都係咁, 而最終都可以全人奶, 最緊要係媽咪可以放心休息多d, 唔洗成日驚住bb肚餓, 等上左奶之後再追都唔遲.

我個人認為最緊要bb夠飽, 如果因為自己的過份堅持而要bb捱肚餓, 我會好心痛.

放心啦, 只要有恆心, 實追得番.

別墅

rbrl,

恭喜你又快再添bb了,你知道嗎, 我都好想多一個bb, 但現在年紀大了些,無力氣了. 不過, 我都有兩個十歲以上的仔仔了.

我跟你說: 我的bb是完全用母乳分別餵致約一歲和兩歲,他們倆一出世我就抱住餵奶, 只吃媽咪奶奶. 你以為bb一出世媽媽無奶就錯了, bb一出世那些奶叫 golden milk. 裡面就是bb需要的一切,包括我們最珍惜的抗體.

bb出生後約個多小時要食一次奶,他們好有趣的,食完就睡. 食不飽就要繼續食, 如果你生完bb不盡快餵奶就會造成乳頭混淆,及影響上奶, 還有食瓶奶跟食媽媽的奶是不一樣的, 食媽媽的奶要用多些力,如果他一旦食過瓶奶再食媽媽的乳房,奶水出的跟瓶奶不一樣, bb會不適應,麻煩就會由此開始.

記住: 你是不會餓倒bb的,你可以問問姑娘剛出生的bb要多少條濕尿布就是夠奶(我一時忘記了).

預祝你成功!

請參考以下資料:

The Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) is the result of the WHO/UNICEF statement and is based upon the Ten Steps to Successful Breastfeeding. including:

- initiating breastfeeding with- in a half-hour of birth;
- breastfeeding on demand;
- rooming-in - 24 hours a day;
- no supplementary food or drink other than breastmilk, unless medically indicated;
- no bottles, artificial teats or pacifiers for breastfeeding infants.
全部十項手則, 可登入
http://books.google.com/books?id=gll7EwvAUH8C&pg=PA134&ots=OBdSVqh3LC&dq=what+is+the+Ten+Steps+to+Successful+Breastfeeding&hl=zh-TW&sig=I7iCsEBmHLQ-TMoUOXsbCBeb4uo

愛嬰醫院
成功哺餵母乳的十措施:
1. 訂頒醫院「哺育母乳」政策,並告知相關醫事人員及要求遵守政策之規定。
2. 訓練所有醫事人員執行政策之技巧。
3. 讓所有的孕產婦知道哺餵母乳之好處及如何哺餵母乳。
4. 幫助母親在產後儘早開始哺餵母乳。
5. 教導母親如何餵奶,及在必須和嬰兒分開時,如何維持泌乳。
6. 除非有醫療上的需要,不要給嬰兒餵食母奶之外的食物。
7. 實施 24 小時母嬰同室。
8. 鼓勵母親依嬰兒之需求哺餵母乳。
9. 對以母乳哺餵的嬰兒,不要給予人工奶嘴或安撫奶嘴。
10. 建立母乳哺育支持團體,並於母親出院後轉介至該團體。
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

我想分享
只許周官放火 不許百姓點燈

別墅

多謝各媽咪的意見,我會努力,不會放氣, 我想今次一定成功

別墅

rbrl,

哺乳是我們哺乳動物與生俱來的能力. 只要我們有信心,没有辦不到的.

當然,哺乳的過程一定會遇到困難,但都可以解決.

我相信自己當天成功是我根本就没有想過要用其他東西餵我的bb,所以再辛苦都認為是必經階段,可以克服.

我知道有不少媽媽,開刀生bb的哺乳困難些,所以,我生bb的時候,都不考慮開刀生bb. 媽媽復原快很多.(當然的確有需要又當別論)

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

rbrl,
bb初生時,胃的size只等同一個golf球或更小。你只要密密餵,確保姿勢正確,好快就可以上奶。如果用奶瓶餵,對乳房的刺激就會減少,繼而上奶上得無咁好,bb唔夠食,要補多d奶粉,......就會開始一個惡性循環啦!
當然,如果bb或媽媽身體不佳,未能即時餵哺,就另當別論啦!
但如果已決心餵人奶,咁點解要選一條難行d的路(將來要追奶/bb習慣用奶瓶咀啜你)來行呢?
只要你有信心、決心和知識,一定能給bb最好的人奶。祝你一切順利!

複式洋房

睇見你們這樣堅持出來的成績, 真是對我有很大鼓舞! 唔怕跟你們分享, 我的大女(現在十五個月), 出世時被證實患有裂顎(產前從冇想過, 但算比裂唇幸運得很, 亦已於年頭完成了補顎手術), 又因為BB 的其他原因, 我生產時要進行Emergent 開刀, BB出世後一直住Paedi Special Care Ward到出院(每日只可以見她幾面, 其餘時間我就不停默靜默地pump奶), 試過多次堅持埋身餵(在廣華好多nurse不停幫我, 又約見埋Lactation Consultant), BB都好像吸得好辛苦(相信同佢裂顎有關),所以回家後都是零Stimulation, pump 了一個月都要在極不甘心下放棄了(其實husband比我更想堅持).當時十分upset, 好regret, felt guilty, 不知流了多少眼淚,唔敢又唔係好想同好多朋友分享.

不過我依家再pregnant, 我都好希望今胎可以餵人奶, 餵得幾耐就幾耐!

大宅

sorry to hear the case of your baby... 媽咪一定好心痛好唔開心...
唔好難過, 宜家bb 做完手術, 慢慢就會越黎越好0架啦, 加油!!
我估你本來可以試下做全泵型媽咪, 我見0的媽咪齋泵都可以泵到個bb 幾歲大! (當然會辛苦0的) 不過唔怕, 今次 bb 一定加倍健康又活潑的, 到時你同 bb 就可以好好享受埋身肉貼肉的甜蜜餵奶感覺!
我地做媽咪, bb 有0羊事, 真係個心痛到拿住拿住0架!! 加油啊 jenhen0307!!!

jenhen0307 寫道:
睇見你們這樣堅持出來的成績, 真是對我有很大鼓舞! 唔怕跟你們分享, 我的大女(現在十五個月), 出世時被證實患有裂顎(產前從冇想過, 但算比裂唇幸運得很, 亦已於年頭完成了補顎手術), 又因為BB 的其他原因, 我生產時要進行Emergent 開刀, BB出世後一直住Paedi Special Care Ward到出院(每日只可以見她幾面, 其餘時間我就不停默靜默地pump奶), 試過多次堅持埋身餵(在廣華好多nurse不停幫我, 又約見埋Lactation Consultant), BB都好像吸得好辛苦(相信同佢裂顎有關),所以回家後都是零Stimulation, pump 了一個月都要在極不甘心下放棄了(其實husband比我更想堅持).當時十分upset, 好regret, felt guilty, 不知流了多少眼淚,唔敢又唔係好想同好多朋友分享.

不過我依家再pregnant, 我都好希望今胎可以餵人奶, 餵得幾耐就幾耐!
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

Hi jenhen0307,

恭喜你將成為第二任媽咪.

知你一定是很努力的媽咪, 因為照顧bb絕對不是易事, 如果bb身體有不適就更是大挑戰, 希望大女兒的情況一天比一天好, 一切順利, 令爸媽放心. 過去的就讓它過去吧, 世事不可能全都可以掌握在手中. 你已在能力範圍內做得最好了.

預祝你再任媽咪時可以嘗到哺乳的樂趣.

順便都要贊贊廣華醫院的醫護人員 .

記得保重身體.

jfmom
jenhen0307 寫道:

更多母乳資訊或哺乳支援

複式洋房

李小B太太:

多謝你的鼓勵, 最辛苦的日子都已經過晒,我相信呢d都係上天比我地考驗. 我地已經比好多父母同bb幸運. 我今胎都會盡力ge!最希望就係阿b唔駛瞓兒科病房,可以盡快埋身試餵. 今次我都會再去上醫院d 母乳班, 因為上次我pump奶的經驗就夠,但實際埋身機會就唔係太多.到時可能再要多多請教你地!

大宅

jenhen0307, 關於餵母乳的事, 你隨時都可以聯絡我或者上黎 post, 我地好樂意幫你手0架~ 加油加油!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊