2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今胎係第二胎, 第一胎係臨時開刀架, 宜家條疤痕有5寸長, 你地條疤有幾長呢?
你地知唔知第一胎開刀, 第二胎係政府係咪都可以選開刀架? 我聽人講第二胎都開刀既話, 會跟返第一胎條疤咁開, 我諗起都好驚, 因為我諗我個傷口算係大, 因為我聽個朋友講, 佢條疤好似手指尾咁長渣........... 我諗我有佢兩倍囉............

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:第一胎開刀既媽咪, 你地條疤有幾長呀

我第一胎係私家開, 10cm左右.

第二胎想順產, 聽聞, 如果作動生可以順產, 如果過左duedate 就要直接開刀.

大宅

我都係政府緊急開GA...同你差唔多長..
不過佢開得好低..所以無所謂啦~~
第2胎都應該開刀..
因為順產聽講有風險

別墅

我之前都有諗過第二胎試順產, 但係又係聽人講怕子宮傷口會爆, 所以宜家好茅盾呀~

複式洋房

大家好,我都係第一胎緊急開刀的,但我仲想第二胎可以順產添,乜會有風險嗎?點解呀?我好想順產啊

別墅

rilakkuma_san 發表於 14-1-18 19:39
大家好,我都係第一胎緊急開刀的,但我仲想第二胎可以順產添,乜會有風險嗎?點解呀?我好想順產 ...
因為怕子宮個傷口會爆, 其實我第一胎係美國生架, 都係緊急開刀, 第二胎我產檢時醫生都話一定會幫我開刀(美國), 但香港我上網見人地話都可以試順產, 因為我呢胎會返香港生, 所以我都15/16~~~

複式洋房

引用:Quote:rilakkuma_san+發表於+14-1-18+19:39

原帖由 正川 於 14-01-20 發表
因為怕子宮個傷口會爆, 其實我第一胎係美國生架, 都係緊急開刀, 第二胎我產檢時醫生都話一定會幫我開刀(美 ...
係呀,我上次幫我開刀既醫生都話可以試順產,所以我都本住試下既心態,只希望今胎能順順利利,唔係緊急個隻

大宅

rilakkuma_san 發表於 14-1-20 09:34
係呀,我上次幫我開刀既醫生都話可以試順產,所以我都本住試下既心態,只希望今胎能順順利利,唔係緊急個隻 ...

我都諗過再試順產, 不過醫生都話有機會會爆, 雖然機會唔係大, 但我都想順順利利. 上次緊急開刀, 阿b心跳跌, 出世又要瞓箱仔. 好擔心.
所以今次都係唔搏喇, 疊埋心水開刀, 請埋陪月做好產後調理.

別墅

唉, 我仲15/16, 我尋日上網睇資料講第一胎開刀, 第二胎順產原來要睇好多野. 例如第一胎咩原因開刀, 第一胎size, 開個傷口大唔大咁, 我第一胎開刀之後覺得身體真係差左好多, 所以其實真係唔想開刀, 但生仔可大可小架嘛, 又好似無必要再去冒多個險咁.................煩~

大宅

我係第一胎11年1月政府醫院緊急開刀生,第二胎12年5月政府醫院順產生的媽媽,政府醫院都會俾你揀順產定開刀,只要2胎相隔多於12個月就可以試順產,如果第一胎傷口係橫開,第二胎生緊時子宮會爆嘅機會係3/1000, 如果係直開的,爆嘅機會係7/100, 雖然順產會有子宮爆嘅機會,爆就會大量失血,敗血症,但開刀同樣有另一風險,就係開過刀,入面D器官有機會移咗位,埋傷口時生痴埋咗,到第二胎開刀時,有機會介到bb, 亦有機會器官痴埋咗而要做咗分割手術先拎bb出來,手術複雜咗,風險自然大咗

別墅

比中指長少少,一條線咁既樣咋。。我第一胎私家開

首頁

尾頁

跳至