母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

習慣啜完奶就訓著?

仔仔一歲啦,仍然係啜飽奶奶先訓,唔比佢啜著訓佢就唔訓 除左狠心d之外有咩辨法令佢自己入睡呢?真係矛盾,又想佢易d訓,又怕會對牙齒唔好?請問有經驗既奶媽,係咪bb再大個d好多都會自然離乳?

別墅

Re: 習慣啜完奶就訓著?

別墅

我個b都係啜住瞓, 特別係夜晚果餐! 差唔多時間就同我講"奶奶".

男爵府

我隻b唔啜唔肯瞓,初初係夜晚,而家連日頭都係咁,可以點

複式洋房

我個臭豬都係.... 最近仲好似嚴重左...不分日夜都要啜過先瞓仲要加埋我張大床先肯瞓.... 越來越"痴"身... 應該由得佢!? or 要戒!? 好頭痛!

別墅

我地變左做人肉奶咀呀

複式洋房

我都是苦腦緊這個問題,正想問問大家除了飲奶訓覺,還有甚麼方法可以培養她睡覺?
我阿b都是要餵她才睡,點算好

複式洋房

我都變左做人肉奶咀呀 夜晚啜完又要啜, I cannot stop nursing for 2+ hrs b4 he sleeps These few nights (we switch on the air-con), he wakes up at 3, 4, 5, 6 o’clock for my 人肉奶咀 :-( (Last week he slept better when we did not switch on the A/C) So I’ll try not to switch on the A/C as far as possible (if it does not rain) and see if he can sleep better

大宅

I am also a 人肉奶咀.
This is not really good for them esp. if they cannot sleep thru the night i.e. wakes up many times to look for the 人肉奶咀. I am planning to wean this.
The following post may help you.
CLICK

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

亞囡又係臨瞓果餐一定要啜住瞓,半夜又要啜!
都唔知係咪食得唔夠飽所以半夜再開餐!

我覺得係習慣問題,因為日間喺嫲嫲度湊,佢無啜都可以瞓覺,如果過埋夜就飲完支奶就瞓到天光添!

最近這兩個幾月除咗臨瞓覺果餐之外,其餘小睡都可以由爸爸搞掂,就係俾條紗巾佢啜。

大宅

Hi 小wahB,

Thanks alot for ur info & the useful link!

I'm also facing this problem & don't how to getting start to wean the night milk for my little one!!!

Hope we can share it...

大宅

我還以為得我有這個煩惱, 我屋企人話係我種壞佢 (仔仔5個半月).
佢一眼瞓就大喊, 什麼方法也不能, 我試過唔理佢, 比爸爸抱暗佢, 但真是不能, 他喊得很厲害, 我忍不住, 所以每次都給他啜, 半夜有時3,4點左右醒一醒, 比佢啜幾吓又瞓番(但不能抱起他, 因放落床時他會醒, 多數是我彎腰落床仔放埋去比佢啜), 跟住到天光.
真的是我有問題嗎? 我真的應該忍住不理他嗎?
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊