母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

惠x又sell我亞女飲奶粉啦!

又係話人奶over6個月唔夠鐡同鈣,買佢d奶粉看門口..又話人奶唔飽肚...夜晚食咗奶粉可以瞓耐d...我話亞女有食粥,佢又話而家要補充番多d鐡同鈣,如果唔係d骨骼成長就唔夠其他人好 我就話唔係奶粉先有鐡同鈣,其他食物都有,奶粉都係supplement者...佢都係唔放過我,話亞女食粥都未必吸收到全面所需嘅營養....我都費時同呢d無知識嘅人講落去
未經本人許可, 不得轉載

大宅

好媽媽勳章

Re: 惠x又sell我亞女飲奶粉啦!

我明呀,我上個星期都收到佢地電話. :tongue:

別墅

親愛的媽媽們:

對於奶粉公司的推銷行為, 作為一位媽媽, 我感到非常憤怒.

1. 對奶粉公司的憤怒;
2. 對香港政府的憤怒.

香港母乳育嬰協會的一班曾經哺乳的媽媽(全部都是義工),曾經去信立法會, 要求立法採用由世界衛生組織, 世界衛生大會( WHA)通過了的國際母乳代用品銷售守則去規範奶粉商肆無忌憚地推銷,嚴重打擊哺乳母親的信心的行為,但從未得到回覆. 事實上, 今年年初該會又再去信立法會.

另外, 過往多年消費者委員會便曾多次指出奶粉銷售商現時的一些做法(例如在嬰兒奶粉產品的包裝上使用「接近母乳」或「全新配方更接近母乳」等宣傳字眼,以及透過廣告或其他形式推廣其產品),違反了世界衛生組織提出的《國際母乳代用品銷售守則》。

媽媽們已有計劃向立法會請願, 要求香港政府立法通過執行該手則, 你作為媽媽, 你支持這項行動嗎? 請將意見送往香港母乳育嬰協會:
網址 : www.breastfeeding.org.hk
電郵: [email protected]

電話: 2540-3282 或傳真 2540-1220

以下是一些有關國際母乳代用品銷售守則的內容:

25年前,世界衛生大會( WHA) 通過了國際母乳代用品銷售守則(The International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes), 守則中列出幾項簡單、基本的規則規範有害嬰幼兒健康的行銷。

禁止母乳代用品、奶瓶及奶嘴的廣告。

禁止提供母親免費的樣品。

禁止在醫療保健機構中做推銷,包括不提供免費或低價的配方奶。

禁止公司行銷人員與母親接觸。

禁止公司提供醫護人員禮物或配方奶樣品;醫護人員不應該將配方奶樣品轉送給母親。

禁止在產品商標上出現美化人工餵食的字眼或嬰兒圖片。

醫護人員得到的資訊應該要是有科學根據的、確實的。

人工餵食資訊包括產品上的商標,應該明示哺育母乳的好處及其無法被取代的優越性,並應說明人工餵食的風險。

哺育母乳: 公共衛生的第一優先 促進母乳哺育可以拯救生命

國際母乳代用品銷售守則是保護的基石

幾十年來,公共衛生界領袖一直大聲疾呼反對母乳代用品強勢的行銷。這樣的立場源起於25年前世界衛生大會上通過的以國際母乳代用品銷售守則作為規範不當行銷手法的最低基本要求。每個世界衛生組織會員國都承諾遵守守則,且隨後的11個大會也決議通過,但是來自跨國配方奶廠商的壓力可以阻礙守則的執行。

違反國際母乳代用品銷售守則的一些案例

配方奶廠商的網站與產品資料中將配方奶的推銷包裝成嬰兒餵食資訊,不但將沒有哺育母乳的風險輕描淡寫帶過,甚至宣稱配方奶中的脂肪酸會讓寶寶更聰明。

配方奶廠商大量地將含有誤導訊息的配方奶商品手冊提供給醫護人員,而醫護人員又常常將此類資訊再轉到母親手上。

成長奶粉被行銷包裝成嬰兒健康的必需品,誤導母親過早放棄哺育母乳,然而世界衛生大會早已宣告認為成長奶粉是完全沒有需要的。

配方奶廠商大筆投資,利誘醫療院所在新生兒產婦出院時,贈予內含有配方奶樣品的出院禮物。

更多資料, 請登入:
http://www.bhp.doh.gov.tw/breastfeeding/pdf/n3-2-8.pdf (中文網頁)

Details of the International Code of Marketing of Breastmilk substitute in English, PLEAE VISIT:
http://www.who.int/nutrition/publications/code_english.pdf

媽媽們: 請不要忘記發出你的聲音.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

禁止訪問

別墅

POSEMOM 寫道:
個d奶粉"傷",真係一直都以本傷人.

每日不同時段/節目,每隔15分鐘既廣告,不停咁話佢地d產品對我地d baby,細路,男女老幼,各階層既人都不知幾重要咁,幾乎係人都應該飲奶至係正常,正係健康!

所以,消委會都好應該研究下,d奶粉廣告係咪有誤導成分啦!

十分贊同.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

米鬼理佢喇
比我我一聽到就cut佢線
上次佢都打黎問我bb係唔係仲食s2x
我話無食好耐喇
之後佢就無再打比我
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我估真係一個個sales,我啱啱收到電話,佢問我係咪仲餵緊人奶、全人奶,我話係,個sales話"咁好好bor",又問我打算會餵幾耐,我話兩歲左右,個sales又話"咁有信心係好架",又問下我泵到幾多,又講下媽媽d營養,完全無輕視人奶 or 錯誤信息,當然佢都要講下2號奶粉做緊乜嘢promote(promote6個月以上既奶粉係同母乳條約無牴觸),話如果有需要買定看門口就考慮下,最後仲祝我繼續順利餵人奶tim
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

政府幾時可以做番D野去懲罰D違規既奶粉商。食肆都可以全面禁煙﹐呢樣又有幾難呢﹖

別墅

在“國際母乳代用品銷售守則”中指明:

奶粉公司的sales咁得閒打電話說鼓勵媽媽哺乳的說話?

她們都是志在拿媽媽的信任達致推銷效果.你有信心時她們知道入唔到手, 但不少媽媽就是因為自己信心不足而上當. 老實講, 我都有試過見到大仔瘦些, 懷疑自己的奶是不是不夠營養, 好在當時没有sales上門, 否則都不知自己是否把持得定.

今天我的仔都不知長得多帥(亞媽係咁講自己的仔的,請見諒)起碼没有過胖或過瘦.

更多母乳資訊或哺乳支援

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係見政府唔規範巨地的行為﹐就側側膊唔多覺。
TFMOM 寫道:
在“國際母乳代用品銷售守則”中指明:

奶粉公司的sales咁得閒打電話說鼓勵媽媽哺乳的說話?

她們都是志在拿媽媽的信任達致推銷效果.你有信心時她們知道入唔到手, 但不少媽媽就是因為自己信心不足而上當. 老實講, 我都有試過見到大仔瘦些, 懷疑自己的奶是不是不夠營養, 好在當時没有sales上門, 否則都不知自己是否把持得定.

今天我的仔都不知長得多帥(亞媽係咁講自己的仔的,請見諒)起碼没有過胖或過瘦.

複式洋房

太過份

totally agree with posemom as I have allergic to milk and will got diaherea. My baby also dislike milk powder as it will stick her throat.

唔該我們尊貴的議員認真關注我們下一代的健康,出下聲.難道要去到遊行示威才得?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊