跳至

首頁

尾頁

大宅

我去政府睇都無同我講呀! 我都係出去私家自己照, 七百大元, 好彩bb健健康康, 無問題, 放下心頭大石啦!

原文章由 splei 於 07-7-19 16:32 發表
去政府睇, 唔係會安排埋照結構性超聲波咩? 佢話收60元咋喎?-(

大宅

唔通間間健康院唔同? 上次我係贊育度睇時問過, 佢話依家整個產檢就只會照一次照聲波咁大把, 就係今次結構性啦, 政府真係越來越慳皮
原文章由 Meow33 於 07-7-19 22:17 發表
我去政府睇都無同我講呀! 我都係出去私家自己照, 七百大元, 好彩bb健健康康, 無問題, 放下心頭大石啦!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 irinesly 於 07-7-19 12:14 發表
我去了贊育醫院做結構性超聲波,費用$1100.

照到BB的內部器官,感覺很特別,好彩BB健康,沒有什麼不完整,而且仲好合作俾醫生檢查,沒有拎來拎去.

點解你要俾$1,100照既? 乜唔$60咩?

星期一我去贊育覆診個陣問姑娘, 佢話下星期(20wk)時照既常規超聲波即係結構性超聲波喎, 如果好似你咁講要額外俾錢照既話, 唔通個姑娘講錯俾我知?!

複式洋房

係呀
而加政府係咁架啦
而且又唔夠人手
我都係照得一次咋
個姑娘又係話叫我自己搵私家照
我book左下星期一照啦
又係700大元

別墅

正常政府醫院會安排照結構性照聲沒,但今年實在太多人,根本約期都很難約,我在QE booking時已問護士,他們都話安排唔到照,要我們自己出去照呀.

請問你去邊間話俾$60就可以????

別墅

因為我不在這間醫院睇開,所以找了醫院內的獨立中心"胡寶聲.."
約期照,所以會貴好多.

原文章由 Flo0602 於 07-7-20 22:54 發表

點解你要俾$1,100照既? 乜唔$60咩?

星期一我去贊育覆診個陣問姑娘, 佢話下星期(20wk)時照既常規超聲波即係結構性超聲波喎, 如果好似你咁講要額外俾錢照既話, 唔通個姑娘講錯俾我知?!

別墅

係呀,政府縮支,香港人唔駛太多錢去睇,所以對我哋開刀囉!

原文章由 splei 於 07-7-20 17:25 發表
唔通間間健康院唔同? 上次我係贊育度睇時問過, 佢話依家整個產檢就只會照一次照聲波咁大把, 就係今次結構性啦, 政府真係越來越慳皮

大宅

好媽媽勳章

原文章由 irinesly 於 07-7-22 21:04 發表
正常政府醫院會安排照結構性照聲沒,但今年實在太多人,根本約期都很難約,我在QE booking時已問護士,他們都話安排唔到照,要我們自己出去照呀.

請問你去邊間話俾$60就可以????

我係贊育登記左, 之後一直係個度覆診. o係14wk去覆診個陣醫生寫紙俾我去做呢個u/s, 只需要俾$60就可以.

大宅

陪月勳章

大家好呀~
我上星期五,20WK3在C+醫生到照左結構超聲波啦...
但小B頭骨及個肚週數只有19WK咋...但醫生話正常喎.
好彩醫生話正常咋,唔係我同老公一定好擔心,其餘部份都係20WK
所以都可以方心啦...
但照的時候有樣野最好笑就係照照吓小B瞓左喎....
醫生都覺得好笑仲話佢咁都得

洋房

以我所知呢,結構性u/s 同普通u/s係唔同架

u/s可以係政府到照($60),但係結構就要book其他﹝例胡寶星﹞

結構係骨胳、器官,比普通u/s精確

大宅

原文章由 virgko 於 07-7-23 13:00 發表
大家好呀~
我上星期五,20WK3在C+醫生到照左結構超聲波啦...
但小B頭骨及個肚週數只有19WK咋...但醫生話正常喎.
好彩醫生話正常咋,唔係我同老公一定好擔心,其餘部份都係20WK
所以都可以方心啦...
但照的時候 ...

hihi,我係上星期五照在。個陣時都係20w,但醫生話有d部份已達21w而且有d已達22w,係大b...我驚問醫生怕唔怕,佢話唔怕,ok無問題。

大宅

原文章由 vinwin 於 07-7-23 13:38 發表

u/s可以係政府到照($60),但係結構就要book其他﹝例胡寶星﹞

hello,

我向16week 都照左4d, 向MK 黃樹邦到照, 都好好架, 又唔係好貴, 照連一個月藥都係$560,

仲要你問咩答咩, 每次帶返隻DVD返去比佢記低BB既大細, 等BB大左可以比佢睇返,

16WEEK 已經知道係BB女黎,

洋房

原文章由 vickywoo121 於 07-7-23 19:16 發表

hello,

我向16week 都照左4d, 向MK 黃樹邦到照, 都好好架, 又唔係好貴, 照連一個月藥都係$560,

仲要你問咩答咩, 每次帶返隻DVD返去比佢記低BB既大細, 等BB大左可以比佢睇返,

16WEEK 已經知道係 ...

我都入睇黃樹邦架!

不過佢都只會照4d,介紹我去第二到照結構性。
~~~咁快有兩個bb,要炒下股減壓~~~

大宅

原文章由 vickywoo121 於 07-7-23 19:16 發表

hello,

你16w便照4d?????通常都係26w之後喎!?

大宅

但我問過姑娘, 佢話係照結構喎
原文章由 vinwin 於 07-7-23 13:38 發表

大宅

黃樹邦照4d咁平, 我仲以為王宗傑已經係最平

hello,

洋房

原文章由 car_li 於 07-7-24 09:15 發表

你16w便照4d?????通常都係26w之後喎!?

我地8個week就開始照喇~~~~~~~~~~~

洋房

原文章由 splei 於 07-7-24 11:35 發表
但我問過姑娘, 佢話係照結構喎

咁就好喇!我地今個星期五都番去贊育照~~~:mrgreen: 等我到時又confirm下先

別墅

我想問下,您地去邊到找咁平的醫生去照4D?

洋房

原文章由 irinesly 於 07-7-27 16:48 發表
我想問下,您地去邊到找咁平的醫生去照4D?

今日去左贊育照,confirm係結構性超聲波,$60!

我係朋友介紹架,其實我都冇格過價就去左佢到睇喇。

首頁

尾頁

跳至