在職全職

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

有無媽咪生完之後才學鋼琴

我十年前學過2年,但因為工作太忙所以停了.現在做了全職媽咪,成日留在家中,希望可以做返d以前無時間做的事,如鋼琴,畫畫,手工藝等.鋼琴方面巳經開始了,很開心.有媽咪可以分享下嗎?

男爵府

Re: 有無媽咪生完之後才學鋼琴

我都想學呀

男爵府

我都好想學番呀!
但係生完個女,
真係太忙,又進修緊,
所以仍然未正式學番,
只好當個女番左學,
自己先練琴.
我己經學左11年啦!

男爵府

我都好想學,但就從來未學過.想問咁大個人先來學........會唔會......................!!!!!
我想等細仔都返學時,時間便好多了.

男爵府

hinhei 寫道:
我都好想學,但就從來未學過.想問咁大個人先來學........會唔會......................!!!!!
我想等細仔都返學時,時間便好多了.

想學米去學law!
如果你每日可以抽45min練琴,
而又持之以恆既話,
彈琴真係好開心架!
keep住學半年,如果發現自己既興趣
愈來愈濃厚,便可考慮買琴啦.
當然都要考慮地方同金錢既因素.
講真咁大個先學琴,多數都係因為興趣而學啦.
miss會因應你既興趣,而選擇適合你既樂曲,
而無需要彈考試歌咁悶啦.
(好似我咁

:-x :-x :-x )

民房

Aoi,

真的"鄧"您高興,我也是全職mama,
我之前都好想學鋼琴,但怕人笑,
聽到您嘅分享,令我有d信心,
但我從未學過,困難嗎 ?

男爵府

好媽媽勳章

我都學緊呀,個仔跟老師前面彈,我向後面睇,一路記住,返屋企同個仔一齊練

別墅

我都係學左差不多一年啦! 我好enjoy彈琴, 不過自己就吾係甘有discipline可以日日practise囉, 因為我好鍾意去街!! 我既老師係上海人, 同我年紀相近,所以我地都開始做左朋友, 而我又好鍾意佢既教學方法, 加上佢對音樂好有才華, 所以我好興幸可以遇到佢! 之前都係琴行學過, 但係d老師好似對音樂並吾係好有熱誠, 似乎只係教琴囉, 吾知係未係我要求高呢?

大家多d交流呀!! 我好希望我個女第時會對音樂有興趣, 不過, 如果無都吾會逼佢ge! 但係, 我個女而家先至八個星期大jar, 有排啦!!!

男爵府

我都好想學呀, 不過唔知有無好既老師可以介紹俾我呀, thanks

大宅

我都好想學呀,我屋企有琴但係就無人識彈,
我覺得好"哂"!我大肚時就想去學啦,不過拖到依架都未學。不過就自己買左書返黎玩玩下咁彈囉!

男爵府

哈哈~~~我都一樣係怕人笑咁大個先走去學,不過而加有信心了.
我等我細仔下年九月返埋學我就會去學.
買琴.........太貴囉!!動不動成萬蚊,無可能囉.
不過我就有一部好細個剩下來的keyboard.雖然係cheap

大宅

我起初都好怕入琴行查詢,因為佢地多數會問"個小朋友幾多歲呀"又或"是小朋友嗎",而且入到去通常眼看到的都是小朋友咁我便很難為情......有時會答是我的仔仔學. :-P
不過實在很想彈番,所以選了現在的不出名琴行學,老師都成50幾歲,在她面前可以令到自己仲幾細,感覺好過d
我老師仲話佢有很多學生還比我大而且是初學,亦可很快便彈到考試程度. 她還解釋成人學如可以努力的話,會比小孩更好,因為決心,興趣,領悟能力會是很有推動力,欠的只是手指效不靈活,但時間努力可以補助.雖然唔確定真假,但就令我加強了不少的信心.

hinhei,
你不要用電子琴/數碼鋼琴來代替鋼琴啊!因為琴鍵的質感不同,會直接影響你彈琴時的力度,彈電子琴的手指力度是輕些的,待你再用鋼琴彈時,出來的效果會是完全不同.正所謂"學壞手",很難再改善的. 所以即使是初學,也要用真正鋼琴彈.

大宅

各位媽咪,
我都分享小小愚見~
其實唔好怕年紀大(我唸你地做得媽咪,都最多咪30幾)怕比人笑.咁既心態已輸左一半~只要想學,真係有興趣,有持之以恆既心,所謂學到老,活到老嘛~駛mud理別人點睇,你比$學,光明正大咁嘛~但年紀稍大,就最主係d手指靈活度可能較弱就真~
不過想學之前,你地都睇下自己除興趣同恆心外,節奏(拍)感,音樂感同領悟力都好重要.
Aoi 都講得冇錯[/quote]你不要用電子琴/數碼鋼琴來代替鋼琴啊!因為琴鍵的質感不同,會直接影響你彈琴時的力度,彈電子琴的手指力度是輕些的,待你再用鋼琴彈時,出來的效果會是完全不同..[/quote]
其實我2樣都學過下小小,咁鋼琴我覺得grand d,而電子琴/數碼鋼琴而家係非常流行同普級,係可以玩好多效果,豐富好多,變化(音響)好多,係鋼琴做唔到,但如果學電子琴去彈鋼琴,就可能所謂"學壞手",但純學電子琴,我唸就唔算"學壞手".
除此之外,可考慮家居能否放一座鋼琴,同稍為靚d琴,$都會較貴,但電子琴數千元也很不錯,數碼就萬鬆d都ok.而且佔位較小.重有真係好細部個D電子琴,如真係學,就唔係用呢D黎practise,冇用架,盞學兩學冇興趣∼
幾樣一齊考慮啦~~

男爵府

其實我細細個就好想學彈琴,所以在我中學時曾用零用錢學,初我是學電子琴,但發現佢教的是兩排的電子琴,睇落好深,所以學

男爵府

hinhei :
彈鋼琴時要著重"touch" (觸感)
而電子琴就不需要了.
而"力度"是另外一樣東西,
是指彈琴時的大細聲.

我已經學了11年了,
本打算考8級,
但生bb拖延至今,
o個時生完又手腕痛,
所以呢排先練番琴,
好慘呀!

各位媽咪:
想學就去學啦!
彈琴真係一樣好enjoy 的興趣呀!

男爵府

其實大人同小朋友
學琴既目的同方針未必一樣,
因為小朋友從小學起,
可以由基本學起,
循序漸進加以訓練,
會比較著重手指,手腕基本功,
另外亦會著重培養音樂感,節奏感等.
亦會隨堂學習樂理, 從而學習較全面既音樂知識.
但大人學習鋼琴則可能不同,
因為多數學習既目的是"自娛",
而手指亦沒有小朋友那麼柔軟,
如集中練fingering可能比較悶,
所以可能會比較喜歡學一些較動聽的樂曲
或者流行曲, 以增強興趣.
所以初學時可跟老師討論,
定一個大家接受既學習方式和進度,
咁樣大家都會更有興趣一路學下去啦...

以上小小愚見,
希望跟大家分享一下.

男爵府

我睇過

男爵府

[quote]
hinhei 寫道:
我睇過

大宅

LeBlue,
多謝你的分享
你就好啦!學了那麼久,仲差不多考8級.我都唔知要等幾多年先可以學到咁高水平,可能都要等10年8載....興趣一定有,不過成40歲(或再老)去考試,同d小朋友一齊排隊的話又真係幾尷尬.如果可以有d差唔多年齡既媽咪一齊交流下,我唸就唔會感到自己特別.我身邊無成人朋友學琴架,希望大家多d交流.

其實我都幾想轉老師,因為佢哋d敎導方式是以考試為目的,主要是訓練考試曲,雖然可能會令我快點考到grade,但我諗應該會有問題.仲有她是不會親身示範(只試過幾次彈一兩段咁),成首歌便未試過,多數只是放cd給你聽來引導.技巧方面而言,上堂好似無乜價值咁.其實點先可以選到優質老師呢?

男爵府

Aoi 寫道:
LeBlue,
多謝你的分享
你就好啦!學了那麼久,仲差不多考8級.我都唔知要等幾多年先可以學到咁高水平,可能都要等10年8載....興趣一定有,不過成40歲(或再老)去考試,同d小朋友一齊排隊的話又真係幾尷尬.如果可以有d差唔多年齡既媽咪一齊交流下,我唸就唔會感到自己特別.我身邊無成人朋友學琴架,希望大家多d交流.

其實我都幾想轉老師,因為佢哋d敎導方式是以考試為目的,主要是訓練考試曲,雖然可能會令我快點考到grade,但我諗應該會有問題.仲有她是不會親身示範(只試過幾次彈一兩段咁),成首歌便未試過,多數只是放cd給你聽來引導.技巧方面而言,上堂好似無乜價值咁.其實點先可以選到優質老師呢?

你跟的老師不會demo, 又真的幾奇怪,
因為每一堂都應該有demo,
我的老師是全首也會彈1次,
以讓你feel一下樂曲的mood.
然後便逐段教授.
其實年紀並不是問題,有沒有毅力才是關鍵,
因為學琴是一種長時間的投資.
我也是過了25歲才考7級,
都完全不覺得尷尬.
你也可努力呀!

首頁
12345...23

尾頁

跳至