母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公說細囝不食半夜奶,才係99度接阿囡回家。超唔開心。現在阿囝只得幾日人仔。人奶2小時一次,幾時才戒半夜餐奶?

複式洋房

回覆:戒夜奶

幾日人仔咁快想介夜奶幾時到大

大宅

引用:幾日人仔咁快想介夜奶幾時到大

原帖由 chingching456 於 14-01-17 發表
幾日人仔咁快想介夜奶幾時到大
我不想刻意戒,大囡半歲食奶粉自然自然戒半夜。細囝現食人奶,想keep住食人奶,又掛住大囡。想知食人奶B大概幾時自己自然唔食夜奶。

大宅

我個仔20幾日就自己介、我就係半夜奶吾開燈、吾出聲、五同佢挽、日頭就整醒多啲、係甘同佢挽或傾計、等佢知個分別

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:老公說細囝不食半夜奶,才係99度接阿囡回家

原帖由 nicole127 於 14-01-17 發表
老公說細囝不食半夜奶,才係99度接阿囡回家。超唔開心。現在阿囝只得幾日人仔。人奶2小時一次,幾時才戒半 ...
人人唔同,我兩個仔,大仔到歲幾先戒到,仲要係我刻意幫佢戒。細仔快20個月大,仲有食夜奶。我們仲要係1家4口一齊瞓的,大仔完全不細細佬影響,照瞓可也!
我亦有朋友仔仔出世幾日,又係全人奶,幾日就自動戒夜奶了,真係急唔來。但夜奶又好重要,因為幫助自己快上奶的。

複式洋房

我個女大約3個月開始無食,不過間中都會2/3點喊。我會俾個奶咀佢同佢講話仲末夠鐘,叫佢乖乖訓番。

別墅

我對仔女都係個半月自己戒

大宅

引用:老公說細囝不食半夜奶,才係99度接阿囡回家

原帖由 nicole127 於 14-01-17 發表
老公說細囝不食半夜奶,才係99度接阿囡回家。超唔開心。現在阿囝只得幾日人仔。人奶2小時一次,幾時才戒半 ...

有些bb好耐先戒有些bb戒左又食返,咁個bb就要做人球咯喎?第時戒左,小朋友都可能因為病而要通宵照顧,咁點呀?⋯⋯

大宅

回覆:happynation 的帖子

我b個半月左右介

子爵府

回覆:nicole127 的帖子

佢醒就比,唔醒就唔比

複式洋房

小心咁樣大女會以為細佬出咗世你哋唔要佢,其實哩段時間反而要多d關心大女嘅感受!如果唔係佢會唔鐘意細佬!
我都係一家四口一間房瞓,哥哥完全冇受弟弟影響!弟弟兩個半月,兩個月戒咗夜奶!

大宅

引用:小心咁樣大女會以為細佬出咗世你哋唔要佢,

原帖由 Justin1105 於 14-01-18 發表
小心咁樣大女會以為細佬出咗世你哋唔要佢,其實哩段時間反而要多d關心大女嘅感受!如果唔係佢會唔鐘意細佬 ...
我都係咁唸,但老公覺得細B半夜每2小時起身又喊醒大囡,放在99度照顧好D。因大囡平時99揍,我同老公放工才接回家。

複式洋房

回覆 nicole127 的帖子

但係始終冶標唔冶本!咁如果BB成歲幾都唔戒,咁大女咪年幾都喺99到?對你同大女身心都唔健康!

大宅

引用:回覆+nicole127+的帖子但係始終冶標唔冶本

原帖由 Justin1105 於 14-01-18 發表
回覆 nicole127 的帖子

但係始終冶標唔冶本!咁如果BB成歲幾都唔戒,咁大女咪年幾都喺99到?對你同大女身 ...
Thx
我會趁產假,盡力爭取。希望兩姊弟加老公適應新的生活模式。

水晶宮

我由佢自然戒,但到阿仔而家9個幾月大都未戒...

大宅

我b兩個月戒左,剛好係我產假完前一個星期。夜晚12點食最後一餐,瞓到5點幾6點先再叫食~
之後慢慢提早少少食最後一餐,一樣可以瞓到天光6點幾先再叫肚餓~

大宅

多謝咁多位分享。我會繼續餵人奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊