跳至

首頁

尾頁

大宅

請代禱

我老公本身有最嚴重0既腦癌,依家昏迷左晌醫院,第六日了!醒返0既機會好微。。。但我地個女依家先得兩個月大咋~我真係想象唔到,如果佢真係離開我地,我地點算.....唔想個女要過無爸爸0既單親生活呀!佢連爸爸個樣都未認清,連爸爸都未識叫,爸爸就已經走了.......好怕好怕~我自己又細個,得22歲,點算好呀!!大家可否幫我代禱,或以你地0既方式支持我老公,俾D 正能量佢呀? :-(

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 請代禱

祝福你們一家~

大宅

加油呀!!
我都係沈日先得知因為懷孕而成為長病患者,
唔太適合再懷孕啦.......(我都係廿幾咋)
我地一家三口會為你打氣,
You are not alone !

大宅

會代禱, 不過你都要留意自己的身體同情緒, 照顧bb已經好辛苦, 仲要頻撲去e院照顧老公, 有冇人幫你手? 日後生活再從長計議啦, bb有媽媽錫已經係好幸福架啦, 你唔好唸甘多先啦! May God bless your family!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

leungwaimin 寫道:
加油呀!!
我都係沈日先得知因為懷孕而成為長病患者,
唔太適合再懷孕啦.......(我都係廿幾咋)
我地一家三口會為你打氣,
You are not alone !

你咩事呀? 係唔係d血壓問題?

複式洋房

:-( :-( :-(

JEMANFONG,

妳老公做咩ar, 點解咁后生就會有呢種sick ar?? 其實腦癌有咩特徴ga?

醫生有冇講咩ar?

加油加油, 為你的太太囡囡努力!!!!

願主會庇佑妳老公, 妳及妳的孩子!

leungwaiman,
妳都做咩ar? 點解長期sick患者ar變左

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你有咩需要幫手, 即管開聲... 呢度有好多人支持你O架
你都要好好保重, BB好需要你~
阿Q D諗, BB雖然有可能見唔到爸爸, 但至少爸爸有見過小寶貝... 假若要開, 佢都唔會遺憾... 如果可以, 帶BB見下爸爸, 2個都會感受到O架, 加油!!

子爵府

jemanfong,
我地絕對支持你, family, 老公, 主一定會保守你地!
點可以幫你, 你即管開聲!

別墅

祝你們平安, 一切困境也會安然渡過

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Jemanfong,
我會為你們一家禱告,我相信天父必有其心意及安排,無論如何祂必會看顧你們一家,你現在生活上的安排ok嗎?在需要的話請開聲吧!

大宅

希望你老公無事啦 :-( 你自己都要睇住身體呀

大宅

Jemanfong,
祝願你們 一家都平安, 好好照顧自己同囡囡, 天父有祂的安排, 必定係為你們的

大宅

會係禱告中記念你地一家,你自己亦要小心保重身體!天父必保守。

努力!!

大宅

好多謝你地呀!因為越來越絕望,我又無咩地方講,所以上黎講。。。其實我真係好擔心失去我老公呀!我好掛住佢。。。
我都想帶bb 去見爸爸,但爸爸依家晌ICU,加上BB 太細,都唔帶得BB去,一個姑娘朋友教我錄左BB D 叫聲俾佢聽,希望佢聽到,想見個女,會大D 機會生存去。
爸爸個病叫GBM,好多時晌後生0既人身 上發現,在香港,通常由發現到死亡,通常只有九個月,因為係最惡0既腦癌。0個時發現時都係因為佢好頭痛,一入院就昏迷左,照左片,發現有TUMOR,跟手就砌埋佢。。。但佢已經好好,因為由病發到依家咁樣,到九月就四年喇!初初以為佢無事,所以先諗住生個女,但人算不如天算,0個時0岩0岩發現有左個女,佢就復發。。。
之前做全職媽媽湊女,佢一個搵我地幾個使,我又無咩儲到錢,但好彩最近搵到工佢先係咁,試左制服,但仲未打黎叫我返工~~希望快D 返到工,快D 搵錢~養一個小朋友真係好大壓力。。

多型性膠狀母細胞瘤(glioblastoma multiforme, GBM)
GBM是成人最常見的大腦天幕上腫瘤,約位顱內腫瘤的10-15%,發生年齡
高峰在45-55歲。發生率約2-3/100,000,男比女約為3比2。中位存活約為6個月。
位置:多位於額葉(frontal lobe),常表現為蝴蝶狀(butterfly)分布的兩側大腦半球侵犯。
發生:可為原發(de novo)及由一低惡性度病灶惡化形成。
磁振造影影像學特徵:顯影劑增強之不均勻腫塊、高血管分布、少見鈣化、腫瘤邊緣不清。
治療目前針對高惡性度astrocytomas及GBM治療的建議包括:手術切除,
輔助性放射治療,及部分病患加上化學治療。由於GBM的侵犯生長特性,大部分的病患仍在腫瘤全切除後復發。放射治療可使病患的中位存活由20週延長至36 週。治療的範圍包括腫瘤在顯影劑增強後所顯示的腫瘤容積或腫瘤周邊水腫再加上2-3公分的範圍。一般總劑量為60Gy分成30-33次給予治療。姑息性療法則以30Gy的劑量,分10次在兩星期治療。在化學治療的角色上,nitrosoureas是一類有效的藥物,如使Carmustine(BCNU) 80mg/m2/day x 3天,每6週一次,可使GBM的中位存活期由38週延長至51週。最常用的複方處方則為PCV (Procarbazine,Lomustine(CCNU),Vincristine)等。另一可考慮使用的藥物為temozolomide (Temodal),它是一種含有imidazotetrazines的口服化學治療藥物,一般使用劑量為每28 天服用150-200 mg/m2/day連續5天。

ZOE: 你記得要定時定候睇醫生覆診同埋食藥呀!一定要聽話先得架~ :-(

複式洋房

多謝你同我哋分享生命的經歷!
响我最艱苦的時候, 我想起....
「He make all thing beatiful, IN HIS TIME」
我哋要有信心, 神所安排的一切事都係因為愛, 而且對我哋係最好 !

我會恆切為你一家禱告!

大宅

聽到你咁樣好唔安樂, 我自已就因為先生爛賭而可能成為單親一簇, 點解有d人想一家人一齊都唔得, 而有d可以一齊就自己一手摧毀, 我依家都係自己一個捱緊, 我個囡囡 2.5 月喇, 佢先至係我哋o家精神支柱, 我哋一定要努力, 願主保佑你和你的囡囡生活快樂而你先生就早日清醒能見囡囡一眼.
點解睇唔到??

大宅

點解睇唔到??

大宅

主會保守看顧妳們全家, 不要灰心, 多D上來傾下, 個人會舒服D, 小心照顧自己.
我會幇妳禱告, 願主祝福妳全家.

洋房

神雖未曾應許天色常藍、花開常漫,但係神的安排必定有佢既心意,而且都係本著愛,同埋係對我地最好既...
「復活在我、生命也在我.信我的人、雖然死了、也必復活.凡活著信我的人、必永遠不死。」(約翰福音十一25-26)
唔好太擔心,將一切人控制唔倒既交返比神,我會為你一家禱告。

大宅

努力, 加油!!!
祝福你地! 希望聽到你o既好消息!

首頁

尾頁

跳至