母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1歲啦!開心!沮喪?

開心----就快餵到亞囡1歲啦!由佢未出世時已諗住餵人奶(因我d家姐妹都係奶媽,自然我都係咁諗),初期雄心壯志,但真係做咗奶媽後,要面對o既係--谷奶谷到痛而想放棄、乳塞咗發燒發冷、日泵夜泵泵到手指筋膜發炎……,咁都可以頂到而家。不得不讚自己--------勁
亞囡e+一見到我掀起件衫就會望住個私家奶咀係度嘻嘻嘻咁傻笑

沮喪----而家日泵一次,lunch只泵得4安,日間係嫲嫲到食8安,要2日先得一餐食,我都特登唔俾亞囡過夜,儘量早晚埋身,費事要攞三支奶(共24安)過去,唔知頂得幾耐,個冰庫得番8餐份量,好沮喪!(家姐佢哋係全職媽媽,可以餵到3歲甚至有個餵到4歲添!我唔會咁快退役嘛?)!好懷念初期,谷到漏o既感覺 :-( 話時話,e+催谷番得唔得呢?

(長篇咗少少唔好意思 )

珍珠宮

Re: 1歲啦!開心!沮喪?

餵到一歲真係好唔簡單架啦,要為自己
千祈唔好灰心,加油!!
祝你同 bb 身體健康,長餵(食)長有 :mrgreen:

話時話,你 d 家姐係唔係 bk mami,好勁wor
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係 bk mami嚟!佢哋唔鍾意上網o架!

伯爵府

魅力王子

work hard ar~!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

勇戰的藍寶石王子,

你面對著不如意的母見路, 也走到一年, 很不簡單! 沒有那堅忍的毅力和信念, 沒有你對女兒付出最執著的愛, 沒有你的願意, 你的女兒就已不再享受到你的"心血". 給你無限的掌聲! 為你的努力感到驕傲!

"e+催谷番得唔得呢?"只要你願意, 懷著開心和信心的情懷, 寄予希望, 奶量是會漸入佳境, 起碼不會差下去. 保持和增加奶量以及提昇母乳質素的先決條件, 是媽媽的身體. 開心是會令人健康, 參與一些令你開懷大笑或微笑的事情, 例如: 想想過往快樂的情境/看一套令你捧腹大笑的喜劇/吃一些令你開懷的甜品/聽聽抒懷的音樂.......

加油啊! 讓你的開心戰勝你的沮喪! 我們的支持伴著你!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

藍寶石王子,

餵到1歲真係好叻呀, 我都要比d掌聲你啊~

你泵到手指筋膜發炎呀? 依家好番未呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊