自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一般家庭是否須要濾水器?

濾水器公司常常強調香港的氯氣會影響健康, 甚至有致癌物質. 但水務處網頁所說的剛剛相反.

我們有裝濾水器的必要嗎?

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

Re: 一般家庭是否須要濾水器?

自從有左小朋友就開始裝濾水器, 裝左心理上好似好d.
試過5用濾水器煲水, d水真系有陣味.

大宅

同意,我試過唔用濾水器煲水, d水真系有陣味!

kianmama 寫道:

別墅

我識人在水務處做,佢在家都有裝濾水器,咁你話有沒有必要裝呢?人人對健康的要求都不同,濾心隨時都可換,但腎就不可能了。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

搬黎已經用緊了.....

伯爵府

不嬲都有用,用左心理上安樂D。

大宅

係咁既~
我都認為裝一個會比較安心, 因為避免食水經過長途運輸所帶來的風險.

當我去到間shop, 老細講既同政府網的完全唔同, 他強調是氯氣問題, 佢話而家d氯氣好無益, 自從sars後, 政府將氯氣加多3倍...而家d人好多都甩頭髮, 癌症亦年輕化, 腎病...等等.

佢認為, 飲都不成問題, 因為會煲過; 最可怕是洗澡, 洗菜等接觸, 因為氯是很容易被人體表面所吸收.

我忽然驚覺, 有無咁恐怖呢

大宅

sure la仲問
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

複式洋房

有無好既飲用水濾水器介紹?

大宅

我都係因為0的水有味, 仔仔原全唔肯飲所以先用. 而家唔係好鐘意飲水, 但係會飲
IrisK 寫道:

[quote]
[/quote]

大宅

ic.

但我的家沒有"有陣味", 可能是喉管問題? 定關唔關d氯氣事呢?

karench999 寫道:
我都係因為0的水有味, 仔仔原全唔肯飲所以先用. 而家唔係好鐘意飲水, 但係會飲 [quote]
IrisK 寫道:

[quote]
[/quote][/quote]

水晶宮

有時有味都唔覺,因為用開.
我裝個濾水器之後,用左一排,出街就唔飲得食肆D水,要飲茶,因為聞到D難聞既味.
我個濾水器係消委會選擇月刊測試,唯一一隻可以去除全部氯氣,致癌物質同堆殺菌既濾水器,好好用,我個女沖涼都用濾過既靚水,有次用水喉水,陣氯氣味大都頂唔順.我自己份人好慳家,但豪比個女就得.

別墅

方方媽媽,

可否PM我你的濾水器是那牌子、型號、價錢? 有無網上資料可以瀏覽, 唔該.

複式洋房

方方媽媽﹕

金豬媽媽 寫道:
方方媽媽,

可否PM我你的濾水器是那牌子、型號、價錢? 有無網上資料可以瀏覽, 唔該.

我都想知,請pm 我,謝謝。
「你們要靠主常常喜樂,我再說,你們要喜樂」 腓立比書4:4

伯爵府

好媽媽勳章

我以前一直都冇用, 以為煲過就ok, 但聽左學校教生物既阿sir講完之後就開始用~~

佢話人煲水係想殺死水入面既細菌, 但香港既水落得太多氯氣, 基本上係唔會有細菌, 返而應該注意一d加熱都解決唔到既問題, e.g. 雜質.

所以佢話過濾水比煲水更重要.

男爵府

我一定用.

大宅

醒目開學勳章

唔裝? no way~

伯爵府

Little_Baby 寫道:
方方媽媽﹕

[quote]
金豬媽媽 寫道:
方方媽媽,

我都想知,請pm 我,謝謝。[/quote]
我都想知,pm埋俾我

水晶宮

我都有用

大宅

AMWAY 0個水機資料

http://www.amway.com.hk/amwayNew/html/chi/product/promo_24.asp

首頁

尾頁

跳至