影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

外科醫生奉達熙

有無人睇緊? 我睇左4集, 內容很豐富, 唔悶! 盡量唔講及劇情, 以免影響大家看劇的吸引力, 只想吹下水囉..

唔知係咪最近睇得多同醫生有關的題材, 故對普通人感到很神秘/害怕的"手術"揭開了很多神秘的面紗, 例如:

1) 一個人原來可以話劏就劏, 可以流好多血都唔洗死, 傷口幾長幾深都可以, 只要縫番佢就得啦 (成隻手伸入去都得...)
2) 對患者進行人工呼吸, 就算好似無得救, 有時只要堅持憑醫生的信念及意志, 只要不放棄, 都仍有機會可以救得番 (實際上有無咁堅持的醫生呢?)
3) 原來用電激進行搶救係好平常, 咁唔知電完有無後遺症呢?
4) 做一個手術真係involve好多人, 起碼六七個醫生同護士stand by, 各有崗位, 有時諗, 一定要好冷靜去面對所有突如其來的危機, 有時在9秒9內要懂得反應及作出決定, 我一定做唔黎
5) 係醫院做醫生係好辛苦的, 尤其實習醫生, 晚上仍要溫習, 看很多參考書
6) 健康不是必然的, 所以要好好對待自己的身體! 要感到幸福啊! 要多關心身邊身體有病的人, 因為面對疾病是弧單的, 痛苦的!

男爵府

好媽媽勳章

Re: 外科醫生奉達熙

吾知有冇發現到d外科醫生都吾多戴口罩, 除了在手術室?
d病人要出入手術室, 次次都係由d醫生推入/出去...(當然係d見習/初級醫生)
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

侯爵府

kawaidesu

見你咁講,真係又想睇,但又驚一睇又要煲「天光」唔停得

大宅

CICISASA,
ni套真係要慢慢煲, 一晚頂龍2集囉, 因為一集有成1小時15分, 一集比一般劇長足70%..

侯爵府

剛睇完第一集0k喎...奉達熙話似楊千嬅....不過明天父親節要Family Day早D 聽晚再睇
kawaidesu 寫道:
CICISASA,
ni套真係要慢慢煲, 一晚頂龍2集囉, 因為一集有成1小時15分, 一集比一般劇長足70%..

複式洋房

我都追緊呀, 而家睇到第二集, 幾好睇wor
mum, 反而我覺得奉達熙似李英愛(長今)呀
男醫生們都無想樣中咁醜, hehe

大宅

CICISASA, a子,

個人認為頭一兩集ok啦, 之後會漸漸更好睇...
這套劇很寫實, 就算無咁多情情塔塔都ok, 我睇到第四集, 真係越來越引人入勝!

你地睇的version有無片頭曲的? 我的沒有, 所以跟本差唔到套劇的情節會係點發展, 咁仲好, 充滿驚喜!

所以, 我都唔會講劇情, 放心睇...等睇完大家一齊分享!

複式洋房

haha,我都睇到第4集lu, 真係好好睇, 好真實呀!
唔知係咪完美結局呢, 好想一次過煲晒佢ah, 可惜明天要返工, 算. 慢慢黎, hehe

大宅

我尋晚忍唔住都再煲多兩集, 嘩, 成2.5粒鐘一陣就過...(好的drama真係唔覺)

個個case都好寫實, 手術場面勁多, 鏡頭拍得認真, 一di都唔馬虎, 好似抽血咁簡單, 真係吉就吉, di血真的出來....黎真嫁, 點解人地可以拍得咁認真????

唔知係咪睇得多, 睇到麻木左, 唔再害怕手術鏡頭, di血好似噴泉咁飛出來都唔驚啦...(當然睇戲ok啦, 真實始終都會暈過去.....)

大家加酒啊...yeah, 明天放假, 今晚盡情煲先!

侯爵府

Goodmorning kawaidesu
Me too, very scared 血, 手術鏡頭, di血好似噴泉咁飛出….yesterday night 煲 to chapter 6 first half hour, will go on tonight…

大宅

CICISASA,

嘩, 你睇得咁快既? 每一集都估佢唔到有咩新進展, 很吸引...今次真係唔係用靚仔搭夠, 係用劇情取勝, 即係真正的實力!

係喎, 女主角又幾似楊芊華同大長今的混合體喎! 佢唔係話經典美人, 但係好清秀好sweet....

咁, 大家的進度差不多啦...好好好!

侯爵府

kawaidesu
Is 奉達熙 love DR LEE?

伯爵府

HI,

這套劇手術場面勁多, 我覺得太多tim,不過又真係拍得好似,但係條主線就一般. 2個女主角都幾靚,唔錯,女一清秀, 佢叫李瑤媛 ,27歲,有個女,拍過Fashine 70, 最近同趙顯宰拍左過MTV. 女二我都LIKE, 端莊得體,我覺得佢最似醫生.有幕戲佢report自己病人death case, D對白好好,我印象好深.但二個男主角我都冇 feel.
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

Paris,
你講的女1係咪即係女主角奉達熙醫生? 女2係咪李東旭的前妻? 男1係咪指李東旭? 男2係咪安醫生?

盡量唔講劇情, 以免影響大家追下去看的雅興..

伯爵府

<<你講的女1係咪即係女主角奉達熙醫生? 女2係咪李東旭的前妻?>> Of course la.

<<男1係咪指李東旭? 男2係咪安醫生?>>They are both 男主角. I don't know who is 1,who is 2.
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

Paris,
你睇到第幾集? 安醫生係好COOL成日鬧人個個, 亦是女主角係家鄉第一次撞到個位醫生

伯爵府

kawaidesu,

睇晒啦,早排睇呀, 安醫生真係好惡,成日鬧D醫生仔.
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

好媽媽勳章

Paris 寫道:
<<男1係咪指李東旭? 男2係咪安醫生?>>They are both 男主角. I don't know who is 1,who is 2.

男一係安醫生, 男二係李東旭醫生
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

大宅

Isyc,

Yes, 初時男1(安醫生) vs 男2 (李健旭醫生)戲份差唔多, 亦唔知女角情歸何處, 睇下去會有分曉..

大家喜歡男1定男2多di呢? 我初時都無特別preference, 但睇下睇下, 都有偏好...大家呢?

侯爵府

尋晚睇完la,你地睇到第幾集,我有問題呀?

其實我比較鐘意男二~李東旭醫生

首頁

尾頁

跳至