自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我認識的一個幸福/綜援家庭

阿生阿太係新移民, 有二女(7y,5y)一子(2y), 大女讀緊小學, 二女今年k3, 日日都接阿女放學, 間中老公會陪佢一齊接, 一派幸福少奶奶的模樣。

一直以來都以為佢老公係做生意, 佢在家相夫教子, 上有老爺奶奶, 表面睇全都身壯力健, 好一個小康之家!

忽然有一日, 發現阿太又大肚!!下個月生得, 我開始懷疑佢地係做邊行, 於是向其他街坊八卦, 原來佢地係職業綜援戶---生多一個多千幾二千蚊, 仲好似話一confirm有左已經有得拎!!!

你估佢生完呢胎(係仔!)仲會唔會繼續發揮佢地既生產力為出生率努力???

大宅

Re: 我認識的一個幸福/綜援家庭

政府應該迫呢d'人'去做

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

係咁架啦 ...
唔做野就等政府養....
倒反轉睇...如果佢地出黎做野...又仲會唔會生咁多個丫
雖然我在線,但可能行開左

侯爵府

香港太多li d人啦!冇計........

子爵府

大宅

大宅

伯爵府

魅力王子

agree~!
yinmelody 寫道:
係咁架啦 ...
唔做野就等政府養....
倒反轉睇...如果佢地出黎做野...又仲會唔會生咁多個丫

大宅

:wave: :wave: :wave: :wave: ~~Jamie * Katie~~

大宅

[quote]
5354 寫道:
政府應該迫呢d'人'去做

子爵府

好媽媽勳章

而家香港地真係好多呢o的家庭
我教緊間學校都唔少呢o的家庭
兩公婆一齊湊完幾個仔女返學後, 可以一齊去嘆早餐
然後男有男去街, 女有女去打麻將
仔女o的功課同行為完全唔理都有....
有工友同我講, 自己做得咁辛苦得咁少,
仲要受呢o的家長氣, 覺得好唔抵
係呢o的家庭, 通常都三四兄弟姐妹
甚至我有學生有六兄弟姐妹....
我心諗, 我父母年代就多六兄弟姐妹o者
估唔到活到二千年o既香港, 仲可以有咁"大"o既家庭

子爵府

好廢既政府...不知所謂~~~~~~

:tongue:

禁止訪問

侯爵府

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

欲要扶貧滅貧 必須扶勤滅懶
(明報) 06月 16日 星期六 05:05AM
【明報專訊】扶貧委員會前天發表的總結報告,其中披露健全人士失業和低收入人士領取綜援的時間持續上升,確切反映了綜援養懶人的現實。綜援是本港的安全網,原本目的在幫助真正有需要的人,可
廣 告

是演變下來,綜援已經變質,成為一個導人向懶的「害人」制度,不少受助人不思進取,說得不好聽,一些人淪為社會的寄生蟲,公帑在社會福利方面的開支也愈來愈沉重。我們認為,政府要以具體措施,端正方向,糾正錯誤,明確地向社會傳達一個重要的信息:落實「扶勤滅懶」,是扶貧滅貧的新方向。

總結報告的數字顯示,健全失業人士領取綜援的時間,平均由2003年的18個月增至去年的39個月;低收入人士領取綜援的時間,平均由2003年的25個月增至去年的43個月。

報告又披露,部分長期失業青少年(在2005年7月,約有704人)領取綜援的時間,平均達5年,其中從未工作的約佔30%。這些人相信大多低學歷,本地工業北移,他們處於香港經濟轉型中,過往的工種可能沒有了,但是其他工作機會相應增加,只要肯做,不難找到新的工作領域。

現在許多商舖、茶餐廳、食肆,都嘆請不到人手,一名茶餐廳東主昨日致電電台,說以時薪30元請人送外賣,曾經用過3個人,分別20多歲至50來歲,但是他們都是做了一段短時間之後就不做了。這份工以每日8小時計,可掙240元,就算一個月返工20日,也可以掙得4800元,一個人如果願意自食其力,也算是可以過日子的工作。這名東主講述3人都做不長的原因,是他們都有領取綜援,綜援是主要收入,出來做零工,目的在掙「外快」,他們更要求東主「合作」,不要向社署申報有那麼高時薪,以免影響他們的綜援金額。

這些例子,絕不孤立,問題根源是一旦申領得綜援之後,因為未設時限,受助人不去找工作,社署也不能取消他們的資格;另外是綜援金額較許多工作所得都要多,「

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

最近有單新聞,拎綜援兩母子,個仔兩年前做廚師,嫌辛苦唔做,加入去同幾廿歲既阿媽拎綜援,佢阿媽見佢游手好閒唔做野,叫佢去搵份工,個仔發起火上黎,打佢阿媽隻受傷腳,理d人簡直唔係人,係敗類中既敗類!!

無止境咁俾綜援果d健全人士,根本就唔合理,只係政府要講人道、人權,仲有班專幫佢地,利用佢地去對抗政府、牟取政治利益既議員撐腰,咪攪到依家咁囉。

男爵府

阿生阿太朝朝早去大家樂食早餐, 晏晝得閒飲下茶, 學校旅行又成家一齊去, 連過年封利是都大封過我!! 我識左佢地兩年, 真係估佢地唔倒!

唉!今個月仲有雙糧出, 原來幸福=綜援, 大家係咪應該一齊拎綜援?!

:-(

大宅

男人唔做

首頁
12345...7

尾頁

跳至