母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救! 人奶b唔肯飲水可以點做?

我有d後悔嗰時聽人講, 餵人奶唔使飲水. 從營養角度我相信真係唔使, 但從實際考慮: bb初出世冇飲水--> 而家唔肯飲水, 我就好頭痛.
就算我勉強餵佢, 佢會好似噴泉咁噴晒出黎. 而家佢仲有d便秘問題: 之前佢每日有三次大便, 後黎變左一日一次, 近呢三日都仲未有大便!!! 雖然我聽人講, 話有d bb可以十幾日冇都ok. 但係我知道佢正常應該日日有(因為我自己都一日有幾次), 只不過係而家多左排便冇咁暢順既bb.
就算我將d果汁溝稀俾佢, 都係飲多幾啖. 我試過溝稀d奶俾佢, 佢都係飲少少唔肯飲.
唔知有冇媽咪有d好方法呢?
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

洋房

Re: 求救! 人奶b唔肯飲水可以點做?

我bb都係咁, 一比枝水佢即"貶"咀

大宅

我BB 都係咁, 一比水佢飲, 佢就吐番出嚟.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

男爵府

試下加o的葡萄糖得唔得? 甜甜地可能會飲, 以前因為我bb都有便秘, 煲開奶茶佢飲, 我驚佢唔肯飲, 所以都有買定, 但飲咗一兩次, 佢唔駛加都肯飲喇!
後來又試下用學習杯, 飲管果隻, 好o的, 肯飲多少少, 有一次佢攞o左家姐個水壺(市面卡通果o的), 一口氣飲o左好多, 果次之後就比o左個水壺佢, 一直都肯飲, 便秘又改善o左o的.

個個bb唔同, 樣樣都試下囉, 唔飲水/便秘都好有問題o架嘛!

複式洋房

個人來說, 不贊成加糖,
您可以用bb專用匙餵佢,如bb有4-5個月可以放apple (大粒)入水, 增加香味. (沒有甜味)

別墅

i did not let my baby have water at all..she is very ok..
but of course if she starts solid food, i will let her has wter after food

大宅

多謝咁多位媽咪既意見, 我自己都好抗拒加糖/溝稀果汁俾佢, 因為唔想佢食咁甜.

尋日我再上網search 資料, 終於搵到解決方法:
--> 蘋果水, 批皮去芯加水煲. 果肉做果蓉, 水有陣味, 唔算甜
今日一朝早俾佢飲, 佢即刻飲左3oz, 下午又再俾佢, 佢都飲到2oz幾!. 之前三日冇大便, 今日早午各一劑.
真係一天都光晒!

同埋有媽咪話bb沖完涼會特別口渴, 果陣餵飲水成功率都高d, 不過我仲未試.
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個b都唔肯飲水,佢好容易就會打c-egg,我現在未返工就會比佢食奶,試過比水佢又唔飲,我返工後99都唔知點算。 :-(

男爵府

我個仔7個半月大時, 一直都是全人奶, 都有試過比水佢飲, 佢只會飲半安或有時連半安都吾飲. 現在9個半月大, 人奶+奶粉, 都仍然吾肯飲水.
我都會煲蘋果水佢飲, 但沒有時間日日都煲, 只好每日比一安士gerber既prune juice+1安士水佢飲, 好過佢d大便硬時, 叫到鬼咁慘.

大宅

報告報告: 正式結果係我個女今日飲左超過10oz蘋果水, 有三次便便, 一次比一次多水份. 真係一天都光晒!

monreve888,
你可唔可以一次過煲多d放喺雪櫃, 第二日倒d出黎坐暖佢?始終飲淡d好d.

男爵府

果汁+水, bb肯飲, 咪俾多d佢飲, 都叫做間接飲左水架, 不過你可以將個份量放少d果汁, 多d清水, 有少少味bb都會飲, 至少好過佢完全無水入肚呀, 我仔仔都係咁架, 清水佢2啖就停手啦
▲諾情♀奸豬山莊▼
05-8-15, 諾情小b早3weeks趕住出黎, 為的是俾me me一個birthday^3^啜。 3.15kg重, 中size, 唔錯唔錯。
    小b要身體健康快高長大))

複式洋房

10oz 會唔會多得滯?
蘋果水d糖粉都高, 可以漸減蘋果份量,
醫生話bb個胃只係隻egg咁細, 水多得滯, 會飲唔到奶嫁

Ballballmami 寫道:
報告報告: 正式結果係我個女今日飲左超過10oz蘋果水, 有三次便便, 一次比一次多水份. 真係一天都光晒!

monreve888,
你可唔可以一次過煲多d放喺雪櫃, 第二日倒d出黎坐暖佢?始終飲淡d好d.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊