夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同老公開火鬧得好唔開心呀...

第一火 - 今曰我要返工佢唔洗, 我叫佢接我收工, 都係同平時一樣, 我重有幾分鐘收工, 但係佢重o係屋企...所以又要等佢..
第二火 - 一返到屋企完來佢出門口既時候"又"冇關冷氣, 浪費o左8 hrs 既電..o尼次唔知係第幾次o拉!
第三火 - 我講o野比佢聽, 佢只在msn 而又冇答我..
第四火 - 叫佢今朝煲好中藥至出門口, 點知返到屋企發現佢整到個sink 盤一個煲底既印 (我係sink 盤係白色既, 佢整到一個brown colour 既大煲印), 完來佢冇小心睇火, 所以煲"寫"晒, 攪到煲底濕晒就即即放o係sink 盤道, 所以個sink 盤吸晒d色!!!

跟o住話佢, 重比佢話我黑口黑面, 真係好嬲呀!!!! d o野同佢講過 90幾次都唔記得都係冇做, 你地老公係o米o甘o家?
有o羊辦法可以令佢會將我同佢講既o野放o係心o家?!

禁止訪問

Re: 今日同老公開火鬧得好唔開心呀...

子爵府

好媽媽勳章

其實由你識你老公開始...你老公係一個點既人你最清楚...老公可能覺得...佢係咁...你又唔係第一日識佢...點解為左咁少既事就嘈佢...既然你老公無記性...將要佢做既野...寫係紙到...貼係多眼處...或者你打電話提醒佢...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我老公其他o野係好好記性o家, o米係o甘至死呀, 只係對我要佢做既o野至唔記得!

別墅

唔好嬲啦,男人比較粗心大意d,女人就係細心d,所以你同你老公大家都會有長短處的,大家互補不足,佢永遠唔記得的,咁你又講過n次,不如用其他方法如寫字仔等方法提佢啦!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

禁止訪問

男爵府

火都冇用, 佢係老公唔係亞仔, 你話佢佢一定唔鐘意, 慳番啖氣好過 (佢一定覺得你無理取鬧)。

第一火 - 叫佢留番屋企, 唔駛黎接你
第二火 - 叫佢記住交電費
第三火 - 唔答咪算數
第四火 - 好明顯佢唔想煲藥

要改變一個人好難, 改變自己"火"0既性格易d

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩..你老公激似我老公喎, 你老公算好d啦, 我老公仲差到連股票價位都記錯晒喎!!!

第一火<----經常性發生, 見慣不怪, 所以我會收工前30-45分鐘call佢問佢出門口未!! 如果我太忙唔記得call, 而收工前幾分鐘佢仲未出門口, 我真係會叫佢唔駛黎, 我都費事等.

第二火<----冷氣就好d未試過, 風扇呀抽氣扇呀呢d就試過, 我初初都發脾氣話佢side電, 不過我依家會話好危險如果漏電隨時燒左間屋, 依家次數少左dd咁大把啦. 好過無.

第三火<--- 唔太明, 但我老公都成日上網睇電視聽唔到我講野.

第四火<----我個咪又係咁, 不過最大鑊o個次係煲到無晒水姐, 未火燭!!!

我以前成日為呢d發脾氣, 但發左幾千百萬次之後發現佢一d都無改變, 我決定慳返啖氣, 依家再發生我會好心平氣和咁話佢, 佢咪"哦"咁羅....

性格係好難改變既, 由他吧, 總之間屋唔好火燭就得!!

judelawfans 寫道:
第一火 - 今曰我要返工佢唔洗, 我叫佢接我收工, 都係同平時一樣, 我重有幾分鐘收工, 但係佢重o係屋企...所以又要等佢..
第二火 - 一返到屋企完來佢出門口既時候"又"冇關冷氣, 浪費o左8 hrs 既電..o尼次唔知係第幾次o拉!
第三火 - 我講o野比佢聽, 佢只在msn 而又冇答我..
第四火 - 叫佢今朝煲好中藥至出門口, 點知返到屋企發現佢整到個sink 盤一個煲底既印 (我係sink 盤係白色既, 佢整到一個brown colour 既大煲印), 完來佢冇小心睇火, 所以煲"寫"晒, 攪到煲底濕晒就即即放o係sink 盤道, 所以個sink 盤吸晒d色!!!

跟o住話佢, 重比佢話我黑口黑面, 真係好嬲呀!!!! d o野同佢講過 90幾次都唔記得都係冇做, 你地老公係o米o甘o家?
有o羊辦法可以令佢會將我同佢講既o野放o係心o家?!

希望每天開心渡過 ;-)

別墅

哈哈~~你地真係好得意.!!不過你老公有個心去接你地都好啦~我做咁耐野5年喇都有~5隻手指數得哂呀..所以你話丫~有個心出都好過冇丫~至於熄野呢樣野呢..哈..我老公有記性過我好多~不過佢都好懶咩都唔做架~!!但係其他野我都好 不過呢半個月上黎bk睇好多mami既留言故仔~我就知道原來傾計係好緊要~我都有唔愉快既事發生左~成日唔知點解訓唔著又喊~我自己都覺得自己好似有抑鬱,所以就同老公講~跟住佢都體貼返我~因為可能驚我睇唔開掛 我先知道可以溝通真係好重要!!!傾下吧

子爵府

好多時d男人都無麥記性,我老公都係咁架。
我有時會出notice俾佢,咁佢見到就會知自己原來咁
無記性,我自己又唔駛晒氣,一樣野講幾百次,
呢個其實不失為一個好辦法。 :-P

男爵府

kary512 寫道:
哈哈~~你地真係好得意.!!不過你老公有個心去接你地都好啦~我做咁耐野5年喇都有~5隻手指數得哂呀..所以你話丫~有個心出都好過冇丫~至於熄野呢樣野呢..哈..我老公有記性過我好多~不過佢都好懶咩都唔做架~!!但係其他野我都好 不過呢半個月上黎bk睇好多mami既留言故仔~我就知道原來傾計係好緊要~我都有唔愉快既事發生左~成日唔知點解訓唔著又喊~我自己都覺得自己好似有抑鬱,所以就同老公講~跟住佢都體貼返我~因為可能驚我睇唔開掛 我先知道可以溝通真係好重要!!!傾下吧

係啦, 起碼妳老公都叫做有個心去接妳放工, 記憶中我老公好似接過我二次咋(因為我打比佢知佢在隔離座Building 開會, 咁佢無辦法啦, 如果唔係佢實自己行街街Shopping )

d 男人有時係咁粗心大意架喇, 我老公有次番大陸做野, 點知成個下晝都唔記得同個電話轉番張大陸卡, 於是講左好多個Roaming 後先記得轉, 到我收左張Bill 就問佢點解咁多電話費, 佢先講我聽, 我問佢點解一早唔講, 佢話早d講咪仲早d比我鬧 :evil: 真係比佢激親.

子爵府

kit7266 寫道:
火都冇用, 佢係老公唔係亞仔, 你話佢佢一定唔鐘意, 慳番啖氣好過 (佢一定覺得你無理取鬧)。

第一火 - 叫佢留番屋企, 唔駛黎接你
第二火 - 叫佢記住交電費
第三火 - 唔答咪算數
第四火 - 好明顯佢唔想煲藥

要改變一個人好難, 改變自己"火"0既性格易d
同意~~~~~~
======================
我老公都係成日講完有應我都可以話我冇講tim la...吹脹 佢一定唔能夠做到事事合我心意,因為佢有佢o既諗法,所以兩個人相處唯有包容+忍耐+體諒~
不過我都明白點解樓主你咁火,但係兩個人相處總有唔如意,,試從好d角度去諗...佢都叫做有接你而唔係"唔肯"接嘛...如果俾我老公放假要佢特登走去接我o既話...佢會覺得難得放假都要佢操勞嫁喇...都係唔好火,唔係紋都多幾條嫁!

兩個都係我心肝定&gt;3&lt;

大宅

其實我屋企距離我公司係行15mins 左右o家jor, 所以佢至會接我呀, 重有其實我次次都有成個鐘前call 佢叫佢ready 出門口, 但係有時都係要等!

我諗過o家o拉, 以後我想話佢我就忍o住, 跟o住學人地
o甘寫紙 or note 比佢, 我諗佢會容易入腦d~

thanks 各位既意見呀!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

行15分鐘咁短路程你早成個鐘打比佢就梗係唔得啦, 你下次早20分鐘打比佢好了.
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

大宅

hahah, o尼個提義真係掂呀!!! $50 一分鐘呀, 就o甘o拉~~
thanks!!!!!!! ahhahha 一定有$ 賺呀!!

首頁

尾頁

跳至