跳至

首頁
12345...69

尾頁

子爵府

有無07年6月食人奶b呀?

我b e+十幾日大,食人奶都食得ok,有時食10分鐘就訓,都唔知佢飽唔飽ga!!出世幾日去健康院話佢輕左,我就狂喂佢,e+重返d la~~開頭真係想放棄唔喂人奶ga,又比佢咬損又唔識喂,攪到成日個胸谷住谷住咁,e+bb肯埋身食好好多
^0^

大宅

Re: 有無07年6月食人奶b呀?

567,

我會嘗試,因為仲未生. 大仔時冇喂,所以今次想試下.

我聽人講,如果你喂唔晒,每次都要清晒d奶,咁就唔會谷住咁辛苦.

子爵府

939A,
飲唔清真係會谷住ga,我有時林訓前谷住訓唔到,要起身泵左先訓,開頭真係唔識喂ga,我要去三次健康院找姑娘教先ok,你幾時生呀??會順產嗎??生完之后即刻係e院產房喂會易上奶d ga!!
^0^

大宅

我個B都係十幾日人仔!
埋身食5-10分鐘就訓左覺!30分鐘至1個鐘頭會喊肚餓再食!太累...所以泵出黎比佢食!
而家早上埋身1次,其餘都係泵奶存雪櫃再坐熱比佢飲!
不過唔知點解左邊奶量多過右邊. 仲好明顯大細乳房!唔知點算!

子爵府

cc123456,
我開頭都係左邊多奶過右邊ga,因之前右邊比佢啜損左,所以小比佢啜,e+好返d,比佢啜多返d,又變右邊多奶d,你試下多d比小奶果邊比佢啜la,會出奶多d ga!!
其實我都幾鐘意泵出來喂,因時間自己定,鐘意幾時泵都得,唔似得埋身喂,要等佢餓先喂得,好似昨晚咁,我訓訓下谷奶,個b又唔肯起身食(其實都隔左4個鐘都唔肯食掛住訓),我谷奶谷到訓唔到,最后起身泵左6安奶呀,平時最多泵4安咋,証明谷到就爆la!!haha
^0^

子爵府

cc123456,
我開頭都係左邊多奶過右邊ga,因之前右邊比佢啜損左,所以小比佢啜,e+好返d,比佢啜多返d,又變右邊多奶d,你試下多d比小奶果邊比佢啜la,會出奶多d ga!!
其實我都幾鐘意泵出來喂,因時間自己定,鐘意幾時泵都得,唔似得埋身喂,要等佢餓先喂得,好似昨晚咁,我訓訓下谷奶,個b又唔肯起身食(其實都隔左4個鐘都唔肯食掛住訓),我谷奶谷到訓唔到,最后起身泵左6安奶呀,平時最多泵4安咋,証明谷到就爆la!!haha
^0^

大宅

567,

我預產係27號,不過而家都冇動靜. 今日反pwh覆診.

因為係第二胎,以為會早d生,但係仲未得住,可能放前二後八會變左前三後七啦.........

939a

別墅

CC123456,

My baby only borned few days. But I started to breastfeed by pumping out and store it into the fridge. However, 右邊奶量多過左邊, so, I spent more time on pumping the left nor. But now, everytime, I can only pump 1oz jar? So, how to make the breast to produce more lei?

子爵府

939A,
我呢個b都第二胎呀,好似你咁以為會早d生,點知到預產期都未肯出世,要入院吹生呀,係呢,你大仔幾大呀?我大女都係得二歲咋,e+一個人湊二個都好辛苦呀
^0^

複式洋房

567,
Wah!!! you are so 叻,有這麼多奶,請問你用邊隻邚泵,電動or 手動? I always pump a little bite, less than 0.5oz. May be I don't have so much milk, want to give up! 我老公都叫我算數,唔想我辛苦

複式洋房

567,
Wah!!! you are so 叻,有這麼多奶,請問你用邊隻邚泵,電動or 手動? I always pump a little bite, less than 0.5oz. May be I don't have so much milk, want to give up! 我老公都叫我算數,唔想我辛苦

子爵府

Yan0121,
我用pigeon電泵ga,但我都覺得唔係咁好用,泵完用手楂都楂到1-2安出來,即係個泵唔夠力la,我都打算買過第二個泵!!你bb幾大呀?上左奶未呀?我係生完第三日就上到小小奶la,比起我第一胎要5-6日快上奶,可能我生完即係產房喂掛,第一胎我係生完12個鐘先喂第一次奶,你試下飲d豆漿la,我唔知係咪昨天飲左支,攪到可以谷到泵到6安奶!!
^0^

大宅

567,

我個大仔今年12歲啦
今日剛反pwh覆診,e生話阿b頭仔仲係高位,但又唔係等如會遲過預產期,所以我只係等等等.
我唔係全職媽咪,所以8月尾會反工,你自己照顧兩個,真係會好辛苦.所以你而家要好好坐月,我媽咪話女人最緊要係坐月lee一個月,總之唔可以冷親.

939A

複式洋房

Thanks, my honey bought one manual pump, but not good also. my BB is 16 days old la, just little milk ar! I only drink the water and soup, will try to take 豆漿 tomorrow. So which pump will you want to buy?

別墅

我都係餵人奶呀!
我用medela電泵,都幾好用喎!試過最多一次泵到4oz多D。但多數都係泵得2oz左右。
我次次都係一邊餵B食,一邊就PUMP,姑娘話咁樣會易D出奶。

複式洋房

我都係餵人奶啊,我以家泵埋都係得兩安咋,所以要補多兩安奶粉比囡囡食啊,我就用緊avent既手泵啊,好好用啊,又唔痛.又泵得多.,正.大家都可以試下.不過我都唔算餵得好密架,都係一日餵5或者6次奶.所以都唔係咁多人奶.我都要學下大家飲下豆漿先得,不過自己係屋企又lazy整.都係叫老公去買返黎快d可以飲到.
<b><font size="medium"><font color="FF00FF">

子爵府

939A,
你就好la,大仔咁大,仲可以幫下手湊BB tim,我都唔係全職mama,7月尾要返工la,到時細b會比婆婆湊,大b會返n1,希望到時我返工婆婆攪得掂la....
^0^

子爵府

Yan0121,
我打算買avent手泵呀,但又驚泵到手軟wor,不過我唔係泵足咁多餐,多數係埋身喂多,如果谷奶勁先會泵出來做冰奶,你試多d埋身喂la,會多奶d ga!!
e.......你bb16日大?係咪6月5日出世ga?我bb係6月5日出世ga!!!
^0^

男爵府

我都係0706奶媽 都係第二任媽媽, 都係在職媽媽, 大仔2歲9個月啦, 呢個就6月6出世!

大仔時大部份時間都係人奶, 唔夠食就補奶粉, 好艱難咁都餵左14個月.......第二胎上奶好似快左, 除左因為開完刀落唔到床餵and未上奶細佬仔在醫院食左2餐奶粉外一直都係全人奶, 但佢增磅唔係咁好, 啱啱今日去健康院磅先去番出世體重, 好羡慕有D人奶B可以好快就肥肥白白~其實我除左第一個week好有信心餵飽佢 (因為佢可以食完瞓3-4個鐘), 去完健康院之後因為體重問題就信心被動搖, 成日驚佢食唔飽 有奶媽教我餵之前泵走~1oz前奶等佢食到多D後奶, 唔洗比D前奶 (稀奶又冇營養) "浪"住個胃, 你地有冇咁試過

奶泵我都係用avent, 好好用!

大宅

大仔都未必會幫手,佢而家正值係反叛期

你都好,有婆婆幫手,我同媽咪住得好遠,佢又要照顧我妹個B (14個月), 所以細B會係工人姐姐照顧,不過希望大仔放學後可以睇住下啦~

首頁
12345...69

尾頁

跳至