跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Re: 有無07年6月食人奶b呀?

我個B都係十幾日人仔!
埋身食5-10分鐘就訓左覺!30分鐘至1個鐘頭會喊肚餓再食!太累...所以泵出黎比佢食!
而家早上埋身1次,其餘都係泵奶存雪櫃再坐熱比佢飲!
不過唔知點解左邊奶量多過右邊. 仲好明顯大細乳房!唔知點算!

大宅

avent手泵好好用! 開花灑咁! 抵買!

我是全泵媽媽,一日泵4次, 每次夠bb食2餐...共8餐!

只有早上埋身食一餐!

不過我想問下你地帶呀b出街, 會點餵? 食奶粉?週圍搵育嬰室? 因為我有考慮等呀b滿月後,中午間一餐奶粉,方便帶佢出街,或者放低比呀媽/奶奶湊幾個鐘! 自己可以出街活動幾個鐘!

567 寫道:
Yan0121,
我打算買avent手泵呀,但又驚泵到手軟wor,不過我唔係泵足咁多餐,多數係埋身喂多,如果谷奶勁先會泵出來做冰奶,你試多d埋身喂la,會多奶d ga!!
e.......你bb16日大?係咪6月5日出世ga?我bb係6月5日出世ga!!!

大宅

我係買包2個奶樽個款~$300! 而家諗落,我應該買有冰袋個款! 當時覺得貴無買,現在就覺得如果出街就好有用!

泵左出來的奶,我就咁連奶樽雪入冰格的! bb食時便坐熱,有問題嗎?

567 寫道:
我昨日去睇avent手泵佢有二款套裝,一款包二個奶樽,一款有五個存奶杯,邊隻好d呀??我最大問題係我部蒸奶機應該放唔入avent的奶樽ga,bb用緊nuk奶樽,就算我泵左出來都要用奶袋存住/轉返nuk樽比佢食!!係呢,你地開始存冰奶未呀??用咩存呀?我想買奶袋,但唔知買邊隻好!!

bb呢二晚食飽后就訓左7個鐘先醒呀,昨日由11點訓到今朝6點呀!!唔通佢開始介夜奶?我有試過叫醒佢啜奶,但佢都唔肯醒食,雖然佢訓足7個鐘,但我都係半夜要起身泵奶呀,二個胸都谷到石頭咁訓唔到呀!!

大宅

我會飲多d補奶: 飲乜都好....水.湯.豆漿! 使身體有足夠水份造奶..好有幫助

大宅

你地呀b有冇一路食一路漏?

大宅

飲豆漿!
qiyr

大宅

我之前奶量太多(3-4個鐘泵1次7-9oz),呀b飲唔哂都係倒! 半夜又要泵奶,好累! 試過塞左之後, 慢慢調較5-7個鐘泵1次 都有9-10oz,咁可以一覺訓天光!正! 已經維持左2星期!

但係今日開始發覺奶量少左2oz, 1天泵4次每次6-7oz. 而呀b1天飲5次每次6oz! 而家欠一餐唔夠比呀b食!

現在將每次多左d奶一安一安咁儲起多一餐比佢食!

你地認為 ~我應該飲多d野補奶, 定係泵返密d好?

大宅

我昨天飲左2杯好立克牛奶麥粉,d奶又上升返!
但係塞左,昨晚發燒,今日退左燒,但仲未通返!
而家泵奶同沖涼時死按難按咯! 好煩, 我差唔多隔2個星期就會塞1次, 今次已經係第4次喇!

係呀!我係全泵!

大宅

係呀!我都試過晨早未訓醒泵奶,結果倒瀉哂!激死人!

我而家泵奶時間係12:00PM, 6:00PM, (7-9PM沖涼手擠) 0:00, 6:00AM 每次8oz ! 打算呀B 食固體食物時就再泵少1次!
到時就冇咁辛苦了!

我全職湊B, 所以冇係公司泵既煩惱!

但而家仲塞緊,所以5.5hr左右便泵1次!

大宅

因為多奶嘛,埋身呀B食唔切,一路食一路漏,或者會離乳抖一抖,離乳時...噴緊奶...又係濕哂! 久而久之..就放棄埋身!加上初期老公同奶奶反對人奶(主要因為唔知BB食得飽唔飽)
所以咪變左全泵咯!

沖涼時手擠係因為怕塞...(而家都係塞左未通)..健康院醫生話奶泵的力度同範圍都係好死,要自己用手按摩協調下!

多奶懷疑係因為: 我大肚3-4個月開始搽肚紋膏時,都會一齊按摩埋個上面! 所以乳腺發達D呱!
我本身唔係好識煮餸煲湯,所以食D野都唔係好好營養,靠飲下豆漿,麥粉補奶!

加上AVENT手泵好掂!

[ 本文章最後由 cc123456 於 07-8-25 19:24 編輯 ]

大宅

哦! 係好立克即沖牛奶麥粉!
補下鈣同水啫! 不過我之前2日少左奶,飲左佢又得!
萬零特價$12.5有6包 好平

大宅

係呀!未生之前成日飲脫脂奶,生左就覺得脫脂奶好討厭!
現在轉飲好立克,都OK呀! 係糖份高D啫!

生左就嚟3個月,你地仲有幾多磅跟身呀?

我仲有10磅跟身!

大宅

好立克點會少奶???
可能一啲啲人啦!

大宅

餵人奶修身對我都幾work禾!
懷孕前130磅, 40週時183磅, 生完後160磅....一直慢慢回落
現在bb差唔多3個月..
140-142磅lu...我都未開始做運動,因為唸住過左3個月就開始玩呼拉圈/急步走/啞呤

但係我上下身都肥..上圍..肚..patpat好鬆..腳都粗左..
總知著中碼至大碼變左加大碼...

大宅

如果公司方便的話都應該無問題既!
但係d同事八唔八掛?
我以前間公司同事多又八掛!要逐個交待/解釋?先可以順利d!

大宅

你有冇補奶粉? 1日飲15oz咁少既?

大宅

我BB都係隔3-4個鐘1餐! 1日5餐~ 1餐飲5.5-6.5oz奶,一次過唔駛抖!
飲15分鐘左右!

你bb喊又唔肯食,會唔會係扭眼訓,唔係肚餓呀!你試下抱佢一陣,可能係想睡! 仲有唔好怕唔夠奶比佢食..只要佢啜..你又泵..你只會越來越多奶! 放鬆d啦!

原文章由 567 於 07-8-28 09:17 發表
你地BB E+隔幾耐食一餐呀??我B隔4個鐘食4安,仲要分二次食,食左2安要抖2-3個字先再食埋果二安,但放工返到屋企埋身食,我就唔分時間,佢一喊就比奶佢,佢又肯食wor,攪到我放工返去埋身食完都唔敢泵清另一邊奶,驚夜晚唔夠 ...

大宅

我之前乳腺塞左好返1日,今日另外1個位又塞左,仲發燒!
我想是太多奶了,搞到塞哂! 隔1個星期就塞,我頂唔順了!
我準備要食乳鴿收奶啦! 博一博...如果奶量少左...我會繼續餵人奶,如果唔夠奶..就補奶粉..如果收哂奶..就全奶粉!
我真係無哂辦法先咁做!

大宅

我很辛苦! 究竟點解會經常塞..:-(
d奶已經夠呀b食...如果我泵密d..我怕越泵越多啦!

我b係健康院打針!

大宅

我昨天左右都塞,發超高燒,晚餐食左人參同乳鴿!
因為塞既關係,所以我都要4.5個鐘泵1次! 今日雖然未退燒但係已經通左一半,另外奶量的確少左!

雖然好左好多,但考慮緊好唔好補1-2餐奶粉,等d奶量再減到6個鐘泵1次,咁可以避開唔好成日塞!

我今次塞係因為睡姿問題!

首頁
12345...8

尾頁

跳至