心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

加油呀!!!

大宅

其實我好想講你死唔會解決到問題~

你死左只會隋入六道輪迴, 幸運地做返人又要重覆你今世所遇到的課題。
我地黎呢個世界每個人都係隨業而來, 每個人都會遇到唔同既課題。
D人自殺其實佢下一世都會同樣面對返同一樣既課題。

你個女三個月, 即係同我女一樣咁大。
我之前D情緒病仲嚴重過你﹐但我從未諗過要了結自己。因為我好想陪我個女長大﹐睇住佢結婚生BB, 我既人生就圓滿了。如果你好愛你個女既, 請你為你個女振作。小朋友係上天賜予給你的, 好多人好恨都未必恨到。

曾經睇過遍文章, 文章提到你送給子女最好的禮物就是自己健康的身體。
所以如果醫生有開葯比你食, 請你看在你個女份上食足佢, 幫你控制返D情緒, 等你唔好再胡思亂想。沒有媽的孩子是很可憐的~

JM, 振作! 加油!

男爵府

引用:我好討厭自己,每天傍晚我的情緒就來了!我

原帖由 邊人 於 14-01-23 發表

我好討厭自己,每天傍晚我的情緒就來了!我覺得自己生存好冇意 ...
唔好諗得咁負面,去行下街,做下運動,呼吸下新鮮空氣,世界其實好美好的

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

邊人 發表於 14-1-23 17:53
我好後悔生你們,只因我無法令你們過上幸福生活,我自責內疚。是我害咗你們。對唔住囡囡 ...
你諗下囡囡,佢好須要你既愛,好須要你照顧,你既教導,對住你笑,牙牙學語,佢成長既過程,你會自然覺得呢個世界係美好.......... 祝福你

男爵府

回覆 綿綿雨 的帖子

多謝你!我不是一個好媽媽,我好自責自己照顧唔到兩個囡囡

別墅

引用:各位JM加油呀,情緒病一定要食藥架!很難靠

原帖由 希爾達 於 14-02-04 發表
各位JM

加油呀,情緒病一定要食藥架!
我都有情緒病,但一直無食藥,所以反反覆覆咁,直到而家有埋bb,本身既情緒病加上有左bb 既害爾蒙變化,令我更加嚴重。令到身邊人都好無奈,更導致大家關係變差了。我都唔知道可以點,或者點控制。黎緊要番去見醫生,希望可以有社工跟下輔導下。我家人都唔知我有情緒病,伴侶知道但又點樣?我知佢都好難受,我有病不等如佢要不斷受我氣,同朋友傾亦幫不了幾多,我知問題出於我自己,我都覺得自己好恐怖,好唔想自己咁樣。
如果bb出左世後,我都會寧願試下食情緒藥,希望都係令我情緒唔好咁易波動既一個方法。

複式洋房

回覆:情緒病好恐怖,好得人驚

聽我講,坦白同你老公講你有咩感覺,諗緊咩,佢係你一生的伴侶一定撐你的,我地以為自己標籤左係情緒病人,但係情緒其實唔係病,要學既係有正面思想,有難提就冷靜,想方法解決,提起精神,生bb你都做到,仲有咩要擔心? 你老公係唔會介意你有情緒,反而佢會好開心你對佢坦承,佢會撐你!你有bb同老公好幸福呢!
我依家有左8w,有左後我就停左藥,未婚夫教我正面思考,除左自己改變想法,可以做運動,練習微笑,身體都會收到開心信息
你可以睇下“secret”本書有套紀錄片,上千与千尋app睇下
試下每日寫低你依家擁有既野
從新學習生活,舊既history都係垃圾掉左佢,由你生左bb個日,你就係新既人

e生支前話我中度憶屈,驚恐症,有左bb所我自己介左藥,依家都有覆診,但e生話我好返,唔須要食藥,覆診只係去吹下水,其實好簡單架咋,持支而恆,堅持住,加油!!!!!

首頁

尾頁

跳至