母乳餵哺

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

Hello,

我是香港電台<鏗鏘集>記者.前一排,曾在你們的媽媽會找case.我已完成拍攝有關奶粉及母乳的故事.有關節目將於7月9日晚上(星期一)七時於TVB播出. 內容如下:

「最好的配方」
編導:張詠賢

偏食兒童應飲補充營養的奶粉?半歲後應轉奶粉?DHA,ARA,HA可以令小朋友更聰明?小朋友應該食奶粉食到十二歲?奶粉配方已經越來越接近母乳成份......奶粉廣告不斷向大眾宣傳的同時,事實是否這樣呢?

現在奶粉廣告鋪天蓋地,但是原來世界衛生組織和聯合國兒童基金會頒佈《國際母乳代用品銷售守則》,守則的精神是可以發售母乳代用品,但不可以用平日慣常的商業手法推銷。但是利字當頭,奶粉商仍會用盡一切方法,擴大他們的市場。

在菲律賓,在猛烈的廣告攻勢,很多女性開始認爲奶粉甚至要比母乳還好。然而,在發展中國家,由於水源不潔和環境衛生惡劣,母乳餵哺尤其重要,據世界衛生組織估計,2003年,菲律賓有160005歲以下的兒童因沒有得到母乳餵哺已死亡。因此菲律賓決定立法禁2歲以下的奶粉廣告及禁止醫護人員推介奶粉品牌,但是奶粉商反而指斥菲律賓政府違反自由貿易的原則而告上法庭。

香港有不少奶粉公司都成立了「媽咪會」、「BB會」,派發樣本與各式禮物。初生嬰兒奶粉雖無廣告,但持續奶粉廣告卻排山倒海而來。更多家長認為,奶粉商送禮、送樣本、賣廣告,並不影響餵哺決定,但是大家又有沒有想過哺乳的問題不只是選擇的問題,更是一個公共健康的課題呢? 菲律賓的例子可能可以給我們一點啟示。

有關節目將於79日晚上(星期一)七時於TVB播出.

網上重溫
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

[ 本文章最後由 Glad 於 07-7-10 14:44 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

Re: 鏗鏘集:最好的配方

我一定會叫全家人一齊收看,
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ReportMM,

謝謝你的報料!
衷心感謝鏗鏘集引發社會反思人類的第一口糧食!

請你收私人傳訊.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

ReportMM

好期待節目的播出.希望節目播出後我們這一班母乳媽媽不會再被身邊的朋友親戚再用奇異眼光對待,也希望在公司泵奶時,不會被同事上司以奇怪的眼光對待.
有時不單止朋友家人,有時甚至是醫生當知道我還餵奶給差不多二歲的孩子時也會感到奇怪.但願這個節目能正面帶出母乳的好處.

大宅

真係好感動! 我做左四個月的奶媽, 感受到好多奇怪眼光, 奶奶自己都餵人奶, 但都唔了解我, 身邊冇親友餵人奶, 只有我個印尼工人支持, 因為佢都比自己個仔食人奶. 但佢係帶住個仔係身邊隨時餵, 但我要返工, 所以要揼出來, 佢就冇嘢可以敎到我.
最初的一個月攪到乳腺發炎, 發高燒在床三四日, 痛過生仔都想放棄, 但為左個寶貝仔Keith, 就頂硬上. 而家仲多飲豆漿, 勁谷生產量. 我要努力做一隻乳牛.
希望節目出街後, 多D人明白我哋D奶媽 支持吓我哋
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

大宅

真係好感動! 我做左四個月的奶媽, 感受到好多奇怪眼光, 奶奶自己都餵人奶, 但都唔了解我, 身邊冇親友餵人奶, 只有我個印尼工人支持, 因為佢都比自己個仔食人奶. 但佢係帶住個仔係身邊隨時餵, 但我要返工, 所以要揼出來, 佢就冇嘢可以敎到我.
最初的一個月攪到乳腺發炎, 發高燒在床三四日, 痛過生仔都想放棄, 但為左個寶貝仔Keith, 就頂硬上. 而家仲多飲豆漿, 勁谷生產量. 我要努力做一隻乳牛.
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

子爵府

好開心呀,希望我屋企人可以睇到呢個節目啦,咁佢地就會明白我點解要自己

大宅

如果7月9日星期一睇唔到, 7月10日星期二Cable 的財經資訊台晚上八時半都會播架.

再唔係錄起佢囉.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係咪妳會出鏡呀?

nikitac 寫道:
如果7月9日星期一睇唔到, 7月10日星期二Cable 的財經資訊台晚上八時半都會播架.

再唔係錄起佢囉.
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

哎呀七點我同個 c6都趕唔切添... 激氣...
無法啦.....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我會錄起佢慢慢睇

大宅

Keith0217 寫道:

Keith0217

我同你一樣,家裏的印傭姐姐最支持我餵人奶,成日check住我

大宅

好開心, 好鼓舞, 我一定會叫埋屋企人準時收看, 讓他們知道我有多偉大啊!
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

別墅

ReportMM,

在香港, 推廣母乳運動好艱難, 因為没有資源.

難得有媒體對母乳和奶粉作專題報導. (知道有傳播機構為了避免得罪奶粉商,不積極推廣母乳的好處.)

好得我們有香港電台 .

我們一家會收看. 請你繼續報導醫護人士和媽媽的意見.

此外, 請你也問問為甚麼政府醫院要收奶粉商的免費配方奶, 間接為奶粉商宣傳, 與其推廣母乳的政策背道而馳, 最終我們整個社會就要承受由配方奶導致的醫療開支.

希望政府不要再替奶粉宣傳奶粉. 我們媽咪自己會哺乳.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

子爵府

點解你地d印傭姐姐咁好既? 我個?唉,唔好提喇。
我屋企又無錄影機,又無cable,唯有趕番去睇,仲要叫埋老公個日唔淮OT一定要7點前趕番屋企,仲要唔好話俾佢知做麥喎,如果佢知係睇電視實睬我都傻。
[quote]

Keith0217

我同你一樣,家裏的印傭姐姐最支持我餵人奶,成日check住我

大宅

jwoo:
我個印姐真係very good! 有經驗又細心, 佢會每週煲木瓜湯, 魚湯, 每朝豆漿+燕窩+麥片, 仲有橙汁, 不停為我加油! 我要好大聲好大聲 "多謝佢"

大宅

REPORT MM

真係多謝你
HK 好需要你地傳媒多D推廣母乳

我生左2胎, 2胎都bf
第一胎對比起3年後第2胎, HK人對母乳認識都多左
上一胎, 女女1.5歲我同醫生講仍然BF, 佢好奇怪, 仲叫我轉奶粉
今胎, 細女11M, fo far冇呢D事發過

大宅

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果時間配合不到, 又或者不能預錄, 可以上香港電台網重溫節目. 屆時, 請一試以下的連結:

http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi?progdir=tv/hkcc&event_name=鏗鏘集
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

MANY THANKS GLAD.

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊