論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Part-time 工人

之前已僱用過三個菲律賓工人, 但好唔好彩, 未曾遇到一個好的, 已經怕怕再請...但實際上又好需要有人幫手, 請問有沒有人知道有否菲律賓工人係以part-time 性質做工的? 例如每日大約做三至四小時? 如果有, 係邊到請?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: Part-time 工人

海外傭工係不可以做part time, 你就算打電話問agent, 佢地都吾會介紹比你。除非熟人介紹,其實如果你只要幾小時,點解吾請本地?

大宅

其實我而家用緊家務助理, 但老實說個家務助理做得好慢, 而且都唔係做得好乾淨, 但因為我住西貢, 無咩人肯入黎, 難得佢唔介意遠, 所以就用佢, 但好多時佢做得慢過哂時, 我仲要俾多少少錢佢, 所以想試下其他, 而且我想海外傭工可以幫我洗埋車.

男爵府

外傭只能在合約中的僱主家中留宿, 如果係人地工人, 走來你家做 Part time, 係犯法架, 唔好制呀.
講真西貢都唔係好遠啫, 點會無人肯入去? 最多你比番車錢佢啫. 你揾多幾間 agent 問下, 講真, 你日日用佢幾個鐘, 就算個鐘點淨係做你一家, 都成幾千銀落袭啦, 咁筍, 點會無人做?
再講, 炒鐘點唔使比機票, 咪唔啱請到啱囉, 係咪?

大宅

大宅

因為我住個度係無車到, 由出面車站行入去大約要十幾分鐘(仲係暗斜), 好天曬, 落雨淋.....所以唔係咁多人願意做, 可能佢地諗做完幾個鐘仲要行十幾分鐘先搭到車, 驚辛苦呱?

因為本地鐘點人工$50個鐘, 相對較貴, 我係唔會日日用, 每星期三日, 所以可能因為咁既原因, 無人肯做.

大宅

原文章由 yaumama 於 07-6-28 11:28 發表
之前已僱用過三個菲律賓工人, 但好唔好彩, 未曾遇到一個好的, 已經怕怕再請...但實際上又好需要有人幫手, 請問有沒有人知道有否菲律賓工人係以part-time 性質做工的? 例如每日大約做三至四小時? 如果有, 係邊 ...

期實 Part-time 家務助理,都可以幫你洗車,我有朋友都做家務助理,如要我介紹的話pm我啦!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

首頁

尾頁

跳至