興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:Dongmui36+發表於+14-2-1+16:01+我睇

原帖由 痛心 於 14-02-01 發表
牠而家要食處方糧,不能食can food ,佢肚痾,我比雞肉飯牠請腸胃也很擔心牠番發尿道問題 ...
我隻貓都係要食處方糧,之前食開RC, 我知RC 轉大陸生產線後,就問左vet 我想轉hills 要食邊款,就跟手訂包,慢慢溝糧。touch wood so far 食hills 半年無問題

會唔會轉得快同密,佢腸胃未接受?食開處方糧,又無試hills 相同功效嘅糧

水晶宮

回覆:貓咪,我很愛你,我心很痛,你們可否教我點算

再睇,你隻貓12歲,選啲無咁多protein 嘅糧會好啲,之前朋友隻貓又係痾爛,睇好多次醫生,都轉過好多醫生,最後個vet suggest 佢搵低啲protein嘅糧,真係無事

複式洋房

DonnieBB 發表於 14-2-9 12:32
我隻貓都係要食處方糧,之前食開RC, 我知RC 轉大陸生產線後,就問左vet 我想轉hills 要食邊款,就跟手訂包 ...
試了hill's , 2013 年11 月到期前果批得,新一批又唔得唉!應該係我之前轉得太快害了牠

大宅

回覆:痛心 的帖子

試下看下多個醫生。

複式洋房

個心仍然很重,幾時先可以放鬆

複式洋房

整整一年多了,在家人反對下照顧你已經變成生活的一部份,雖然冇任何身邊人的體諒很痛苦,每天都要留意你的大便情況,每天可能只隔三小時便要起床一次,雖然所有人覺得我面色很差,但是我冇埋怨,因為你是我的家人,I will

比比  Support  發表於 14-10-1 18:43

別墅

試下驗下大便係咪多菌,試多幾款益生菌!
睇下邊款岩你貓貓,唔好放棄呀!

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:整整一年多了,在家人反對下照顧你已經變成

原帖由 痛心 於 14-09-30 發表
整整一年多了,在家人反對下照顧你已經變成生活的一部份,雖然冇任何身邊人的體諒很痛苦,每天都要留意你的 ...

加油,為了貓貓,即家庭一份子,你的堅持是值得的,不過建議找個好的獸醫睇睇

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

痛心 發表於 14-9-30 00:40
整整一年多了,在家人反對下照顧你已經變成生活的一部份,雖然冇任何身邊人的體諒很痛苦,每天都要留意你的 ...
以下係禾小小經驗:
唔係隻隻貓都可以食天然糧, 禾開頭就係諗住轉天然糧, 轉左3 個牌子都唔得, 痾軟雪糕.

原來禾囡天生腸胃比較敏感, 唔可以食 protein 太高嘅糧.

而家禾係用proplan + fromm , 9:1, 8:2, 7:3 咁撈比佢食, 已經食左半年喇, 都唔可以個比例過6:4, 否則即晚痾軟雪糕.

呢包fromm 都開左3,4 個月都仲未食哂.

不過之後禾都係會轉牌子, 不過proplan就點都係膽.

另外禾怕佢唔夠水,

晚晚比1/3罐細kakato + 50ml 水比佢食.

禾之前係晚晚蒸雞柳, 多春魚架,

不過唔知點解呢2 個月佢唔肯食鮮鮮,

所以禾至比少少罐溝水比佢.

d 糧會係主要問題引致d便便靚唔靚,

比多d 時間, 試多幾隻牌子,

不過真係要慢慢試, 唔好急,

加油!

子爵府

烚熟potato比佢食,好快止疴,止疴後就比烚雞肉加貓糧,起初雞肉佔4/5, 留意大便情况,如大便正常,雞肉比例可慢慢減少,直至完全只吃貓糧也没肚疴。
當然貓糧牌子成份要小心選擇。

禁止訪問

大宅

我屋企都有隻肚柯貓,驗過晒咩事都無,食id濕糧都會柯,後來慢慢轉食dr barf生肉糧(現時都要加少少脫水雞肉絲/乾糧/零食碎吊味先肯食),之後無再爛便便喇。試過連續食左兩餐濕罐罐後又柯爛,下餐轉返生肉糧就會變返靚便便。

男爵府

睛靈勳章

原帖由 痛心 於 14-09-30 發表
睇返舊post, 有d問題想問:

你話你工作唔定時, 點唔定時法?
一年多既時間, 貓貓都係日日痾爛便?
而家食緊咩糧?
同埋餵食習慣係點樣?

大宅

同屋企人慢慢傾,
貓貓都12歲喇,
你既然當貓貓係女,
就要據理力爭,
而且你屋企人唔接受都接受咗12年,
我諗你慢慢同屋企人傾下喇,
仲有,只係肚痾同尿道炎有翻發,
唔好咁冷血要嘭咗貓貓。
內疚一世呀!!!三思

大宅

老貓唔好食高蛋白嘅糧,
買D老貓糧比貓貓喇,
再食d益生菌睇下,
貓貓最近有無食過抗生素之類?
有d抗生素會連腸嘅益菌都殺死埋,
所以會肚痾,
食d益生菌同益菌生試下。

堅持就會成功,千萬唔好放棄貓貓呀!

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

複式洋房

唉!又過了一年了,仍然未找到一隻合適的乾糧,而家依舊蒸雞加Kakato mousse,咁食唔肚痾,但長期咁食唔夠營養,都唔知點算

首頁

尾頁

跳至