跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係香港人,老公係大馬人。宜家頭痛係邊到生?因為我在香港返工,老公在大馬做工。香港這邊屋很細和家姐住,唔會有人幫到我照顧 bb。大馬那邊屋很大,請姐姐和陪月都平好多,而且老公和他的家人可照顧我。香港生也有好處,除左有永久居留身份,我唔洗頭痛餵人奶問題,d 人話餵人奶最好至少半年,咁我一定要拎 no paid leave, 香港份工待遇好好,而且我好鍾意。想問下大家意見!

大宅

畀面勳章

咁你本身打算生完都同你老公分開2邊住?????咁樣對你地同bb都唔係好好呢,其實我就prefer在大馬生,因為私家醫院唔駛同人爭又平好多,地方又大空氣都好好多,我2個都在大馬生!
如你問我,我會叫你在大馬生,因為生完好易情緒唔好,會好想老公在身邊,唔止我,所有媽媽都係咁講,老公的位置唔係其他人可代替的!

大宅

puffer-fish 發表於 14-2-13 22:49
咁你本身打算生完都同你老公分開2邊住?????咁樣對你地同bb都唔係好好呢,其實我就prefer在大馬生,因為私家醫 ...
Totally agree with puffer-fish. Plus your baby can still get HKID even the baby is born in Malaysia.

象牙宮

beep 發表於 14-2-9 17:49
我係香港人,老公係大馬人。宜家頭痛係邊到生?因為我在香港返工,老公在大馬做工。香港這邊屋很細和家姐住 ...

你在香港返工, 你老公在 大馬 or HK 返工?

1. 在那里, 產前檢查 ?
2. 真的想香港生, 永久居留身份, 生完去即去大馬.
3. 幼兒的針 在大馬打?
4.

針無二邊利.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

引用:Quote:beep+發表於+14-2-9+17:49+我係香港

原帖由 333s 於 14-02-17 發表
你在香港返工, 你老公在 大馬 or HK 返工?

1. 在那里, 產前檢查 ?
我在香港工作,而且收入穩定,假期也頗多,有時很多事情是身不由己。未來是計劃到那邊定居,只是這一刻還要考慮生計問題。我暫時在香港做產檢,到最尾會在那邊產檢,應該會在那邊生,因為除了價錢外,老公和他的家人也可照顧我,打針的話應該在那邊,朋友説那邊也很平,而且那邊朋友也很照顧我,幫我找陪月,教我很多。

首頁

尾頁

跳至