跳至

首頁

尾頁

別墅

大家決定了生BB的方法未呀??

我想問下...

我之前曾做過手術,切了很細的纖維瘤,醫生話唔擔保可不可以順產,我真是擔心,我真的要剖腹生產嗎??:-(

大家曾有這樣的情況嗎?

大宅

畀面勳章

原文章由 irinesly 於 07-7-8 21:56 發表

我想問下...

我之前曾做過手術,切了很細的纖維瘤,醫生話唔擔保可不可以順產,我真是擔心,我真的要剖腹生產嗎??:-(

大家曾有這樣的情況嗎?

我會選順產,但有時好多野唔係我地想就得,如果到時醫生話要剖腹生產就照剖啦,但我好希望順產

你可以問清楚醫生先嘛,一係就先選順產,到時唔得先剖腹(不過咁樣好似會貴少少)

大宅

我諗除非真係好怕痛的媽咪先會揀剖腹…
我自己就百分百希望順產,因為我覺得咁樣先叫做體驗過乜野係生仔…
但係我自己胎盤低…
有時呢d野都唔可以由自己決定…
最如生之前胎盤都唔升高返…就一定要剖腹喇…唉…

男爵府

我今胎係第二胎, 第一胎係順產估計第二胎都應該會係, 除非到時個頭未轉落去啦...
我個人認為都非常贊成princesslee既講法....
原文章由 princesslee 於 07-7-9 11:26 發表
我自己就百分百希望順產,因為我覺得咁樣先叫做體驗過乜野係生仔…

大宅

陪月勳章

我都會選順產,很多人話順產好好多架,
不過真係有時唔到我地選擇架,所以我自己都做左兩個選擇,
如最後到c+醫生check時佢話我可以順產未去政府生囉.如bb未轉頭未剖腹囉..係咪

大宅

你不用太擔心,我之前都生過大瘤,個傷口都成12cm,不過醫生話唔怕可以順產。所以可以試順產,不一定要剖腹。

我想問下...

大家曾有這樣的情況嗎?

別墅

Car_li,

我想問,你當時做手術的位置是否在子宮內壁嗎?

我將我的情況講給醫生知,但係佢都係1516,因為我都是大約一年前做手術,都不知傷口是否已好轉,她話如果我順產,唔知會否有出血的情況.:idea:.

我本人都很想順產,但聽醫生講完, 我很擔心:cry:.

別墅

Puffer-fish,

醫生都是說,再看看情況如何才決定.

因為我都幾想順產,很驚剖腹.

大宅

畀面勳章

原文章由 irinesly 於 07-7-9 15:30 發表

醫生都是說,再看看情況如何才決定.

因為我都幾想順產,很驚剖腹.

係啦,你先唔好咁擔心,睇下到時點先。可能順產都得呢!就算有些人沒有生過瘤,最後都會因好多原因而要剖腹,但我都見有朋友以為自己要剖腹,點知又可順產。

我就比哂心理準備自己,同自己講上天給我順產就順產,不行就剖腹
啦,現在醫生手勢都好好,就算剖腹都唔會有太大問題。只係康復得慢一點就係真。祝你可以到時順產,唔好咁worry ^__^

別墅

我第一胎係順產, 所以今次都會自己生, 我聽到o的開刀生bb o既同事講, 話開完刀o的傷口會好痛, 而且一到乾燥o既天氣, 個疤痕會好痕

大宅

好媽媽勳章

我揀順產, 因為好多年前為左割個卵巢水瘤而開過一刀, 做完手術之後既痛楚我到家陣都仲記得, 係非常十分痛!!! 所以如非必要我都唔會再開刀ga la!

大宅

我的位置是卵巢果邊,而手術是4年前做的,所以醫生話無問題。但醫生說第一胎是剖腹的話,第二胎都可以順產,不過你都係問清楚你醫生意見...

原文章由 irinesly 於 07-7-9 15:27 發表
Car_li,

我想問,你當時做手術的位置是否在子宮內壁嗎?

我將我的情況講給醫生知,但係佢都係1516,因為我都是大約一年前做手術,都不知傷口是否已好轉,她話如果我順產,唔知會否有出血的情況.:idea:.

我本人 ...

大宅

我上次就係先選順產 (用無痛分勉),但後來開得太慢, 唔就揀咗剖腹, 開完刀先至知一D都唔痛, 唔駛一日已周圍行, 反而用無痛前開到3度,我已經响床度典吓典吓, 所以你唔駛驚, 開刀唔係咁差, 我今次医生問要唔要試順產,我都話咪搞,開刀得喇

別墅

多謝您!!:-P
我都好認同...上天安排是怎樣就怎樣啦,
到時醫生會有一個明智的建議.

別墅

Car_li,

Thx.
我的醫生話,如果曾幫我做手術的醫生肯白紙黑字說明我可以順產,她才放心給我順產,似乎我的醫生驚要負責任,所以唔肯應承我可以順產.

別墅

tumtum,

或許我想得太多....常聽人講..開刀會有疤痕...坐月時會很辛苦....戒口....保得唔好日後身體較差.....等等.

我還是順其自然,自己會好過一點.

別墅

tumtum,

或許我想得太多....常聽人講..開刀會有疤痕...坐月時會很辛苦....戒口....保得唔好日後身體較差.....等等.

我還是順其自然,自己會好過一點.

大宅

irinesly:

其實最終都係睇你医生建議你點做, 我比較好彩, 開刀嘅經歷好舒服, 所以叫你唔駛驚。我冇疤痕嘅, 好似一條線咁幼, 因我好聽医生話,D疤痕貼貼足6個月, 所以疤痕無机會生出嚟。

別墅

tumtum,

我也希望是如此.

不過,我認為我開刀的機會都好大.

複式洋房

我第一胎痛咗好耐都係開得1度,所以自己忍受唔住剖腹,今胎因為twins睇咗3個醫生都係話剖腹安全d,上個胎傷口痛咗好耐,因為爆咗線,不過埋得好靚,冇用疤痕貼都只係一條好幼既白線.唔覺.

不過如果我有得擇,我都會擇開刀,因為我陣痛痛過傷口痛好多.

[ 本文章最後由 manfred 於 07-7-19 17:48 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至