夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

妳好過我啦,我老公得兩夜一日係HK咋,個星期日一係同佢媽食飯一係同我媽食飯再唔係同佢D朋友食飯,不過我又冇覺得唔開心

我老公有同我傾好大壓力好唔開心,上面廠D人做野由朝早8點幾到夜晚成10點,佢返工D時間我唔會搵佢,佢有時食飯時間會打比我傾一陣電話LOR

見得少都有好處架,每個周末佢返HK,我地都好開心,好SWEET,有時係好掛住,冇辦法啦

侯爵府

I suggest you should establish your own life also.....your son already 2 yrs old la.......if you fell gulity, why not take him out with your fds, I think some of your fds also have kids, you can let your son to play with them and you can have some gathering as well.....

子爵府

原文章由 頂級美人 於 07-7-12 17:25 發表
你可唔可以返大陸住, 仔仔係大陸讀書咪duck lor

咁就真係唔得啦,因為我唔想放棄自己的事業,更加重要係,我唔想用個仔的前途來賭

子爵府

原文章由 頂級美人 於 07-7-12 18:10 發表
男人找吃, 身不由己..........

so我都好矛盾

子爵府

其實我都知我係一路都打唔開呢個心結,老公搵食,但我在埋怨,但我真的看不開,我要的,不是這樣的生活,但我好愛我老公

複式洋房

I have same case. But husband is stay at home. Usually, we are nothing to talk. I felt our relative has problem.
I'm unhappy and sometimes I need talk to my friend to
share my feeling. Or I may leave him 1 -2days. He may
getting well

民房

原文章由 ill 於 07-7-12 23:11 發表
其實我都知我係一路都打唔開呢個心結,老公搵食,但我在埋怨,但我真的看不開,我要的,不是這樣的生活,但我好愛我老公

我之前既情況同你差不多,而且我係一個全職媽咪,
無請工人,又無同屋企人住,淨係對住個bb,真係悶
到我人都癲,整整下個人都唔係咁識講野咁濟(個口
都合到臭晒),淨係識講bb話,因為淨係同bb講嘛
,而且,佢返到屋企,就連講下個仔既興趣都
無乜,以前佢返到黎,令到我覺得間屋既氣氛仲衰,
好似有個搭抬既人係度,同佢講左好多次,亦嘈左好
多次(其它細節唔講啦),經過一件事後,現在大家努
力改善緊,希望可以重拾當初相愛既感覺。

現在佢上到大陸會打個電話報平安,下午lunch儘可能
會傾一陣電話,係msn講下佢工作上既是非呀,夜晚
返到宿舍有精神的話又打個電話up下

我個人認為,工作為家庭,因為工作而疏忽左家庭,
疏忽左自己愛既人,都唔知工作為乜。
所以,我個人認為,應該要同先生傾下,唔好自己
鬱住鬱住,咁樣事情只會惡化。

仲有,我現在會抽時間寫bb既blog,寫下生活上既事,
請佢得閒就睇下,平時又會錄bb既video,跟住upload
上網比佢睇,9而9之,佢會問bb既野多d架喎!!

[ 本文章最後由 ?why? 於 07-7-13 03:59 編輯 ]

子爵府

原文章由 ?why? 於 07-7-13 03:49 發表

我之前既情況同你差不多,而且我係一個全職媽咪,
無請工人,又無同屋企人住,淨係對住個bb,真係悶
到我人都癲,整整下個人都唔係咁識講野咁濟(個口
都合到臭晒),淨係識講bb話,因為淨係同bb講嘛
...

''我個人認為,工作為家庭,因為工作而疏忽左家庭,
疏忽左自己愛既人,都唔知工作為乜。''
我都同佢暗示過呢個問題和我的想法,但他的反應是覺得我唔體諒佢,如果我再堅持,就會argue,有時同佢講呢d話題時,我唔開心而cry,佢就覺得我小題大做,都唔知喊乜,仲會因為我cry而發大d脾氣,我真係唔知點做

男爵府

樓主,

你不是自私, 如果你是生活很悶的話, 到你的小朋友大一/兩歲後, 你便要陪他去學很多東西, 到時就不會太悶.

最大的問題是你先生, 他的生活極不平衡, 只有工作. 所以你要關心一下他, 找個晚上, 邀請他和你去公園散散步, 不一定要傾計, 讓他知道自己不能再這讓過生活下去. 不是你要求他改變, 是要他警覺自己的問題.

要男人改變自己不好的生活模式, 就好像要他戒煙, 要成功戒掉, 不是他為了其他人, 而是為他自己著想.

我很喜歡和老公亞囡一齊去散步, 不用很多時間, 一個小時, 一邊拿著雪條, 一邊散步.

[ 本文章最後由 yuenwa 於 07-7-13 09:00 編輯 ]

珍珠宮

其實返工都有好多樂趣架!

帶埋小朋友出去同朋友gathering都okay丫.....都2歲囉, 應該不難handle...

再唔係咪上bk搵我地傾下計囉!

我地always 都係度陪你架!

好好過每一天......

民房

原文章由 ill 於 07-7-13 08:47 發表

''我個人認為,工作為家庭,因為工作而疏忽左家庭,
疏忽左自己愛既人,都唔知工作為乜。''
我都同佢暗示過呢個問題和我的想法,但他的反應是覺得我唔體諒佢,如果我再堅持,就會argue,有時同佢講呢d ...

其實呢個point我用左好多年時間同佢講,當時我個心
越來越灰,於是,我就係度諗,如果佢堅持唔變,我
係咪可以接受到先,我嘗試左,最後既結論係,除左
錢之外,我好似已經無野需要佢,而自己都3張野咯!
仲有黎緊既30幾年,點頂呀,我真係接受唔到架!
於是我就諗住離婚,咁我咪搬返娘家住,係分開那
段時間,佢慢慢先發覺,返到屋企無左我地,唔知為
乜去返工,先至再認真咁再去諗到傾我地既問題,
最後既結論係,再試下重申一齊囉!!

可能我愛自己多d...先至可以咁做掛

侯爵府

畀面勳章

叫你媽睇bb, 你搵朋友去吓街啦, 我相信唔係成日去佢唔會咋型, 如果唔係佢又點會日日幫你睇仔, 快d action, 唔係怕你悶到病, 對你婚姻都好d

男爵府

最近朋友send左以下呢段e-mail比我, 我睇完個心平靜左好多, 本來對老公都有好多怨言, 但係, 諗深一層, 怨又何用, 應該諗下有咩方面去改善, 而唔係埋怨。 試下企在老公立場去睇丫。

http://oldlady.idv.tw/old/2006/love_2006/51_xizang/index.html

大宅

其實你可以試下咁樣
1同佢傾下,講出你既感受
2得閒放假時就帶埋仔仔上去一起搵佢周圍玩下

其實講真,有時真係諗唔明結婚做咩?又唔得見幸福,好多時又怕出現好多問題,做女不知好幾多
最愛你的笑容

子爵府

好媽媽勳章

其實試下同你老公傾下...你唔講...佢唔會知道...只會知道你一個人可以攪掂...如果你知道你老公係大陸工作既地方...你可以同你個仔一齊影多d相或者拍一d段片比你老公睇...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

I think you really need to tell your husbund how you feel. But when you tell him, you'll have to let him know you are not blaming him or saying he is wrong, you are just telling him your feelings. I know you are very unhappy right now but you should still let your husbund know you loves him. Even when he is busy, you'll call him and tell him you miss him and you love him. Don't just talk to him about your son, ask him what happened everyday and try to know what he is like when he's at work. Is business ok? Are you "sun fuuu"?? Is it very hot in China? Tell him to take care stuff like that, let him know you cares about him. When he comes back to HK, you can just ask him if you guys can have a family day instead of eating w/his family. Also ask him to go "pak tor" with you and you can leave your son to your 6299 for a day. Don't count how much you sacrifice, if you give up on the relationship, your husbund will too. If you don't show you care about him, 3rd party will be able to get into your relationship easily.

首頁

尾頁

跳至