跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解用洗衣機洗完d紗巾仲有奶跡!係我d bb洗衣液唔好,還是洗前的處理方法唔好,可唔可以教下我! Thanks.

大宅

你有無'lor'完先放入洗衣機呀??
我就洗親有漬嘅衫時(無論大人or小b),都會先lor乾淨,再dum入洗衣機大洗,如果唔係d漬一定唔甩
**記住唔好將d濕咗嘅紗巾'up'住,如果唔係勁易發毛!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

係囉
d奶漬係清洗唔到架
用漂水先得
碧連都唔得架
我間唔中一次過漂一漂先得

大宅

if 嘔左奶o既紗巾,我會即時用清水lor 下佢, 再求其"浪"乾佢先, 唔係等到一機先洗, d 紗巾會黃哂o家

別墅

老人家教我話要用熱水洗d紗巾,用手洗,唔好用洗衣機洗喎!!!會有味~~~
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

大宅

我通常每晚瞓覺前用手洗d沙巾, 如果嘔咗奶嗰d沙巾, 我會先用水沖咗d奶先,然後用水浸住d沙巾,跟住再用手洗囉,我覺得咁樣洗好似乾淨d囉

複式洋房

原文章由 yatyat07 於 07-7-16 16:22 發表
我通常每晚瞓覺前用手洗d沙巾, 如果嘔咗奶嗰d沙巾, 我會先用水沖咗d奶先,然後用水浸住d沙巾,跟住再用手洗囉,我覺得咁樣洗好似乾淨d囉

crury, 雪~bb, barrybbmami, jennywai, yatyat07,

好多謝你地比我的意見,但係如果我用水"lor"完d衫同紗巾,但係又唔係馬上開機咁點呀?因為有時得好少衫, 咪會發霉! 仲有我又要返工,放工仲要湊小b,已經好辛苦啦!....

別墅

下~唔係呀嘛~~你d紗巾同d衫一齊洗ga? 唔好呀!!!好唔衛生ga~~~用手洗會好d~~~始終紗巾用黎抺口仔~~辛苦少少,bb會健康d!!!!
原文章由 Vincci仔 於 07-7-16 17:12 發表

crury, 雪~bb, barrybbmami, jennywai, yatyat07,

好多謝你地比我的意見,但係如果我用水"lor"完d衫同紗巾,但係又唔係馬上開機咁點呀?因為有時得好少衫, 咪會發霉! 仲有我又要返工,放工仲要湊小b,已經 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

複式洋房

係呀,我一直以來bb d衫都係同紗巾一齊洗架! 咁又係唔係好衛生既! 咁我改變一下啦!

原文章由 jennywai 於 07-7-16 17:20 發表
下~唔係呀嘛~~你d紗巾同d衫一齊洗ga? 唔好呀!!!好唔衛生ga~~~用手洗會好d~~~始終紗巾用黎抺口仔~~辛苦少少,bb會健康d!!!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 Vincci仔 於 07-7-16 17:30 發表
係呀,我一直以來bb d衫都係同紗巾一齊洗架! 咁又係唔係好衛生既! 咁我改變一下啦!

吓~
我都係將bb衫同紗巾一齊洗架喎
有咩分別呀~
bb野都要求一樣乾淨架啦

子爵府

畀面勳章

如果bb吐奶d紗巾有奶跡我會用水羅下先再是旦浪乾佢,到洗衫時先一齊洗,如果係嘔奶唔係吐奶,即係臭d果d呢我就會用手洗完放入煲滾水度烚下,咁就咩味都冇晒
如果有奶跡仲直接掉落洗衣機洗一定唔甩啦,仲整到其他衫咪都有奶味...

[ 本文章最後由 yan511229 於 07-7-16 18:59 編輯 ]

複式洋房

係囉, 總之BB野同大人衫分開洗就OK啦. 我用清潔+消毒既BB洗衣液.

原文章由 雪~bb 於 07-7-16 18:25 發表

吓~
有咩分別呀~

大宅

我都係同d bb衫一齊洗咋, 我諗d洗衣液有消毒作用,應該無問題掛

原文章由 雪~bb 於 07-7-16 18:25 發表

吓~
有咩分別呀~
bb野都要求一樣乾淨架啦

民房

我通常把用過有奶跡既紗巾用清水洗完再放落洗衣機,所以d紗巾就無呢個問題,同埋咁做d妙巾亦保持得好新凈,你都不防試下呀:-P :-P

別墅

原來都好多人用洗衣機洗紗巾喎!!!!!不過我都係繼續用手洗好~~雖然大人衫同bb衫係分開洗,但始終大人衫好多菌,汗都多過人,
under又多菌喎,係有用消毒劑,但未必殺得晒d細菌,咁又唔係每次洗bb衫都消毒個洗衣機喎~~洗衣機其實咪好多菌囉!!加上bb d 衫又有汗水,可能有時會有尿跡添,撈埋一齊洗硬係覺得唔光淨咁~~

大宅

紗巾比bb抺咀仔用我覺得都係小心d好,最算放咗工返屋企同阿囡玩到幾倦都好,我都會用手洗d紗巾,因為我覺得咁樣乾淨d同安全d,同埋d紗巾無咁容易發黃同耐用d囉

禁止訪問

大宅

我都係放洗衣機,可能我用韓國機,可校30~60度水溫洗,我校左40度,就OK囉.

[ 本文章最後由 as_sheep 於 07-7-17 13:14 編輯 ]

大宅

要儲夠一機來開機洗bb衫都唔易,so 紗巾我都around 2日就要用手就一次,因為dadday 同bb食一次奶就會用幾條紗巾,一日用十幾條,我已經開左36條紗巾, 用唔夠2日就用哂啦, 唔用手洗就無得用
因為bb衫太細件啦, 我試過得半機衫就洗,個洗衣機好似鬧我咁,好嘈,後來人地話我知太少衫會易整壞部機, so而家我又加埋bb 被一齊洗, 都要好幾日先夠一機, 有時用手洗紗巾, 洗到手好痛呀:-(

首頁

尾頁

跳至