自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

住在大陸的母親大人要我的身分證副本申請來香港定居,做為不孝女這次開始逃避她們的電話扮失蹤
家有三姐妹我排第二,合法來港17年,因反對家中姐妹二人用非法途徑來港而反目.
最終她們二人成功申請到港,跟親朋戚友說不要跟我說她們的事
家中需要錢的時候才會通個其他親戚的口來轉達叫我幫忙, 這幾年對她們的行事方法已經心灰意冷.
上星期又通過親戚的口叫我給她們身分證副本給申請母親大人來港,因她三個女兒都在港所以有需要.
我知道我制止不了她們行為只有選擇逃避
可能有一天我的大名會出現報紙,說我失蹤或與我脫離關係的啟示

水晶宮

我要瞓八個鐘

大宅

咁點解佢唔問另外兩個姊妹攞身分證呢?

CW-KK  佢要証明三個女都係香港,只係差我一張身份証明.  發表於 14-2-17 11:55

禁止訪問

引用:住在大陸的母親大人要我的身分證副本申請來

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔係好明白個原因

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

寶石宮

引用:唔係好明白個原因

原帖由 sasa0208 於 14-02-17 發表
唔係好明白個原因
係囉,另外兩個女都有身份證,點解一定要樓主果張?

CW-KK  佢有三個女,需要三張身分證証明.  發表於 14-2-17 11:57

珍珠宮

畀面勳章

回覆:做了件大逆不道的事

咁你又點黎港?
你又為咩原因唔肯申請佢地黎?

CW-KK  我係結婚生女正常申請,我反對的原因一直都係香港地少屋細為何要落來迫呢  發表於 14-2-17 12:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

milktealai 發表於 14-2-17 11:47
係囉,另外兩個女都有身份證,點解一定要樓主果張?
係咪樓主黎得耐,張身份證唔同呢

CW-KK  要証明佢三個女都係香港,所以都要我的身分證証明  發表於 14-2-17 12:01

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

算啦,無關係
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:milktealai+發表於+14-2-17+11:47+係

原帖由 sasa0208 於 14-02-17 發表
係咪樓主黎得耐,張身份證唔同呢
應該係因為年紀大,三個女都係香港,方便照顧同團聚,可以申請樓主媽媽落嚟

終於有褲着!

象牙宮

YUKIYAN 發表於 14-2-17 11:54
應該係因為年紀大,三個女都係香港,方便照顧同團聚,可以申請樓主媽媽落嚟

...
個問題係樓主講到要用樓主張身份證先申請到喎

象牙宮

Yubi.T 發表於 14-2-17 11:53
算啦,無關係
唔覺仲有乜關係

伯爵府

好媽媽勳章

謝樓主,幫我們節省了老人醫療、生果金開支。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:住在大陸的母親大人要我的身分證副本申請來

原帖由 CW-KK 於 14-02-17 發表
住在大陸的母親大人要我的身分證副本申請來香港定居,做為不孝女這次開始逃避她們的電話扮失蹤
家 ...
樓主: 請問你 17 年前如何來香港?

象牙宮

Sumyeema1 發表於 14-2-17 12:04
樓主: 請問你 17 年前如何來香港?
#8 點評

象牙宮

哦.....明白

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

非法途徑來港?
假結婚?

wingyan008  假工作證都得  發表於 14-2-17 13:14
CW-KK  香港真的有很多非法申請而成功取得身分證的個案 " _ "  發表於 14-2-17 12:24

首頁

尾頁

跳至