想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 fw9166 於 07-9-5 17:47 發表
各位,

你好! 我有子宫內膜移位及多囊症,上年初小產左一次,發現卵巢有個朱古力瘤(3cm * 3cm),因此,醫生建議我做左手術切除及將D囊督左,跟左我3個月到已經有左BB, BB係今年6月尾出左世了(非常健康,仲喊到好鬼大聲).. ...

我而家都都朱古力瘤,2.2cm醫生都叫我做手術,但係我想知唔做係咪無可能有呢,因為我驚好傷身,有無人有瘤都可以有到bb呀,

別墅

我都係有朱古力瘤, 但未驗係第幾期! 因為好似有四期咁多,如果真係第四期最嚴重, 成孕的機會係幾乎接近零! 但因朱古力瘤係有機會越來越大的,因我地每個月都有經期的血留向它處. 所以有機會由第一期變到第四期! 另外,就算切除左都有機會再生, 都係因為以上原因!

醫生話我知, 其實有朱古力瘤唔係冇可能有, 但係真係會難d, 因為佢會令你的子宮環境好污糟! 但如果係初期, 而又真係能成孕, 反而會令到朱古力瘤委縮, 因為成九個月冇經血流比佢.

不過我都同你相同的想法, 怕真係會好傷身, 反而會令到再難受孕, 所以我都考慮做唔做手術好, 好惆悵呢!

複式洋房

原文章由 noodle813 於 07-9-5 17:16 發表
小k,
我係3年前發現自己有朱古力瘤(5cm大)做左微創手術切除後大約年幾, 另一邊卵巢又發有朱古力瘤, 當時已經30yrs, 同埋醫生話我既內膜移位已經去到中級, 如想有大d既機會生bb要盡快做手術, 而且呢次係一定要開刀, ...

noodle813,

我都想要您的中醫資料..pls pm to me..我都做過二次微創手術切除朱古力瘤..之後試過自然有左..but9weeks小產了...直致現在都未有...thks!

複式洋房

noodle813 & fw9166,

我年初小產,早幾個月前發現卵巢有個瘤(4.5cm),醫生話係水瘤,中醫話係朱古力瘤,不過又唔痛,只係肚脹啲.諗緊做唔做手術好? (點算好...)
咁有朱古力瘤係咪會好痛架?有咩其他徵狀?
最希望唔好影響懷孕啦~:-(

superpiggy

複式洋房

我6月時annual check發現一邊 ovary 有個 3 cm 的 chocolate cyst,到8月時是 4cm。

我和醫生說想要bb,醫生說個瘤唔係即刻要割,佢比 3 個月時間我試,睇下有冇。

我至今試左2個月,都未有。

諗緊:提早1個月做手術 (因唔知個瘤會否影響成孕機會),定係試埋第3個月 (但又驚會再一次失望)。

其實我唔想再開一次刀,因我5年前割過水瘤 (same ovary)。

請問,如果你地,會點做呢?

[ 本文章最後由 Hopefully 於 07-10-20 09:52 編輯 ]

民房

我响5月尾做完微創手術(5CM), 8月中CHECK到BINGO。
手術後無打針, 因為醫生都有講過最好試下生BB, 因為對我呢個病係最好, 手術後醫生仲話己經係中期, 比想像中嚴重, 我都可以成功, 其實你地放鬆心情再配合醫生既療程, 手術後應該會係最好既時機, 最好係睇埋中醫調理下身體啦!

別墅

原文章由 YAN6306 於 07-10-20 18:53 發表
我响5月尾做完微創手術(5CM), 8月中CHECK到BINGO。
手術後無打針, 因為醫生都有講過最好試下生BB, 因為對我呢個病係最好, 手術後醫生仲話己經係中期, 比想像中嚴重, 我都可以成功, 其實你地放鬆心情再配合醫生既療程 ...

我想問你係自然受孕定係做treatment 的? Thanks!!:-P

民房

原文章由 yanyan8888 於 07-10-20 19:10 發表

我想問你係自然受孕定係做treatment 的? Thanks!!:-P

我係自然受孕架, 不過你粒瘤既size幾大呀??醫生有冇叫你做手術??因為我粒瘤幾大同埋1年內由無至5cm咁大, 醫生都話幾嚴重, 所以我先決定做手術, 手術後醫生有問打唔打針, 如果唔打可以快d try下生bb, 咁仲好。如果你唔係好大既話不如你睇下中醫啦, 一邊睇中醫調理一邊試下自然懷孕睇下得唔得, 定期check住size, 如有增大先做手術後再生bb, 希望對你有幫助!

大宅

原文章由 MuMu_502 於 07-9-5 15:00 發表
小K,

你好, 我都有子宫內膜移位, 已經做左2次手術, 第1次係因為成5CM大所以一定要做都係係6年前, 但距離第2次手術, 我有做過IUI當時卵巢反應好好, 但都無成功, 到前年噃發都係同一邊其實好細可以不做, 但因為聽了E ...

你兩次手術相差幾耐時閒呀?卵巢反應須然可能同手術有關.但同年紀關係應該更大.

別墅

原文章由 YAN6306 於 07-10-21 10:20 發表

我係自然受孕架, 不過你粒瘤既size幾大呀??醫生有冇叫你做手術??因為我粒瘤幾大同埋1年內由無至5cm咁大, 醫生都話幾嚴重, 所以我先決定做手術, 手術後醫生有問打唔打針, 如果唔打可以快d try下生bb, 咁仲好。如果 ...

YAN6306,

我上個月已做手術了, 我個瘤有4cm + 全個子宮都有黏連 + 左邊輸卵管被黏連痴住了!

你三個月便有了, 對於我係好大的鼓勵呢! 因為我自己都想嘗試自己dodo先, 真係唔得先至再做iui!! 我想問你, 你手術後幾耐先同你先生行埋? 因為我怕太快行埋而有bb, 子宮會唔會未復完而會托bb 托得唔穩! (因為醫生話太快, 有機會有宮外孕的情況發生, 所以都驚驚地!!:-( )

複式洋房

好, 我都有子宮內膜異位, 已經做左2次手術, 第1次係因為成3CM很痛,都係係7年前, 第2次手術跟隨在下年 而且之前是一個 衣次 第2次是有2個, 我做完2次手術身體都好差, 一直都沒有bb, 今年再發現有 宮內膜異位 , 我都唔知道應該再做手術? 之前我看過好多醫生,(有的說沒痛沒須要做, 做一次很傷, 有的說要做 !!) 我什至走去私家做ivf 也不成功, (醫生說可能手術令子宮內膜薄, 著床唔到 ) 我真不知道應該點好, 現在有看中醫, 醫生叫我不要太緊張, 放鬆的去下旅行 ....! 我是否應該再造第三次手術?
有沒人可以幫我 ? 我常常發夢呀 ...:-( :-(

別墅

原文章由 hlwy 於 07-10-22 17:11 發表
好, 我都有子宮內膜異位, 已經做左2次手術, 第1次係因為成3CM很痛,都係係7年前, 第2次手術跟隨在下年 而且之前是一個 衣次 第2次是有2個, 我做完2次手術身體都好差, 一直都沒有bb, 今年再發現有 宮內膜異位 , 我都唔 ...

hlwy,

你第二次發現子宮內膜異位只係與第一次手術隔了一年? 醫生有冇話為何會復發? 有冇係因為食物或壓力等等? 我知我地係唔可以食補血/身的東西, 否則會令它嚴重的! 我未知有朱古力瘤時, 成日都飲鹿茸湯, 飲紅棗水, 食燕窩, 令到它一個月大了幾倍!! 所以我而家全戒補身的東西!

做三次手術一定會好傷身, 但個瘤係咪好大, 醫生話一定要做?
我聽講中醫可以醫的, 但時間會耐一點, 如果瘤的尺寸不太大, 不如你問一問中醫可石幫你清除!

民房

原文章由 yanyan8888 於 07-10-21 23:40 發表

YAN6306,

我上個月已做手術了, 我個瘤有4cm + 全個子宮都有黏連 + 左邊輸卵管被黏連痴住了!

你三個月便有了, 對於我係好大的鼓勵呢! 因為我自己都想嘗試自己dodo先, 真係唔得先至再做iui!! 我想問你, 你手術後 ...

yanyan8888

我做完手術後1星期後來m, m後大約個多星期後才行房, 因為第一次覆疹時醫生都叫我可以嘗試, 但每個人情況都不同, 我相信你聽醫生的說話好些, 遲少少先試啦, 咁你所有的黏連分割開未呀?
你問下醫生呢個情況懷孕的機會率幾多, 因為醫生曾說過影响懷孕主要係曾經有黏連, 黏連地方越多影响越大, 不過你唔駛怕, 我覺得你都唔係好嚴重, 我都好多黏連同埋個瘤都大過妳, 子宮連腸的部份因痴得太埋不可強得分開添! 你最好之後好好留意飲食, 唔好食咁多生冷凍飲要介, 所有補品都不能吃, 食得清淡些, 對將來懷孕好些!

洋房

Hello! ianian0829,我剛剛做完微創手術,想把握時機儘快生BB,可否PM你的中EC資料給我,THANKS!

原文章由 ianian0829 於 07-9-5 15:44 發表
我建議你去睇中醫,因我都是有這個病,但冇做手術,睇中醫食左大半年藥後生左個女,而家個女已經差唔多兩歲啦,呢個病要及早醫治,早發現就唔駛做手術,食中藥會冇咁傷身.

...

別墅

原文章由 YAN6306 於 07-10-22 23:33 發表

yanyan8888

我做完手術後1星期後來m, m後大約個多星期後才行房, 因為第一次覆疹時醫生都叫我可以嘗試, 但每個人情況都不同, 我相信你聽醫生的說話好些, 遲少少先試啦, 咁你所有的黏連分割開未呀?
你問下醫生呢個 ...

YAN6306,

我醫生話太快又怕宮外孕, 太慢又怕復發, 所以我自己都有D 矛盾! :(

醫生應該幫我清晒所有黏連了(除肝和橫隔膜的地方未清)!

我都戒了好多食物, 因為我真係怕復發呢! 而我亦睇了中醫, 他建議我食冬虫草和飲花膠湯! 你知不知道花膠湯是否真的可以飲? THANKS!!!:loveliness:

民房

原文章由 yanyan8888 於 07-10-23 22:56 發表

YAN6306,

我醫生話太快又怕宮外孕, 太慢又怕復發, 所以我自己都有D 矛盾! :(

醫生應該幫我清晒所有黏連了(除肝和橫隔膜的地方未清)!

我都戒了好多食物, 因為我真係怕復發呢! 而我亦睇了中醫, 他建議我食冬虫 ...

yanyan8888

冬虫草同花膠都可以食架, 我果時都有食, 無問題, 放心啦!

別墅

原文章由 YAN6306 於 07-10-24 12:21 發表

yanyan8888

冬虫草同花膠都可以食架, 我果時都有食, 無問題, 放心啦!

YAN6306,

THANKS!!!!

大宅

hello, 各位, 我是一個路過的媽咪, 現只想和大家share一下經驗!
我在1995年和2001年因子宮內膜異位, 分別於左右兩邊卵巢割了朱古力瘤, 當初我也擔心不能生bb, 但原來是不會的, 因我剛剛生了一個bb, bb現已1.5個月大了, 所以大家不用太擔心!
最後, 希望各位想有bb的同志努力吧!:-P

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我4月check到有個4cm大既朱古力瘤
7月我開始睇中醫, 食左3個月中藥
9月再check, 個瘤縮小左, 得3cm
但係仲未懷孕
我覺得如果個瘤細過5cm可以唔做手術, 睇中醫調理

民房

可否send 野俾我, thanks!!!!!

首頁

尾頁

跳至