少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog

我是初來報到的新丁,我有一個BLOG。 希望大家入來參觀,互相交流親子心得,呻呻湊仔的苦,分享湊仔樂啦﹗

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-7-18 13:39 編輯 ]

水晶宮

Mr blog,

看過你個blog,一定花了很多時間及心血,我都想寫blog,待子女將來長大後可以慢慢看,請問寫blog的procedure是怎樣?像你般在yahoo開blog,是否另收費用 ?請賜教 ?

Maria

洋房

HELLO, 好嗎?

原文章由 MariaTsui 於 07-7-18 14:08 發表
Mr blog,

看過你個blog,一定花了很多時間及心血,我都想寫blog,待子女將來長大後可以慢慢看,請問寫blog的procedure是怎樣?像你般在yahoo開blog,是否另收費用 ?請賜教 ?

Maria

您好﹗

好開心您入來探探我呢﹗我介紹一下自己先啦,我其實係mrs.blog(博太),因為註冊過程我出錯,所以用左mr.blog。我寫blog真係好用心架﹗因為我覺得做父母有太多野要學啦,學一世都學唔完。有時俾仔女激親,真係覺得好孤獨架,總係想搵傾下嘅,交流下無咁激氣嘛﹗有時有湊仔問題唔識,都想搵人問下。咁我咪攪個blog出來囉﹗互相幫助,互相幫助。

呢個blog免費呢﹗你只要有佢地個email account咁就可以申請一個blog架啦﹗步驟就跟返佢嘅指示做就得架啦﹗。

mrs.blog

水晶宮

Mr Blog,

請問如何申請email?是否需要收費,我已經在cable開了個email account。

thanks for your earliest reply.

Maria

洋房

原文章由 MariaTsui 於 07-7-19 14:17 發表
Mr Blog,

請問如何申請email?是否需要收費,我已經在cable開了個email account。

thanks for your earliest reply.

Maria

你是指我的blog嗎?如果是我的blog,我就是用yahoo呢﹗我的是免費呢﹗

大宅

好有心機整0既Blog啊~ 真係要花d時間先可以睇晒啊~ 向入面學到好多野呀! :lol::" /> 謝謝你的分享!

洋房

原文章由 愛麗絲 於 07-7-19 15:33 發表
好有心機整0既Blog啊~ 真係要花d時間先可以睇晒啊~ 向入面學到好多野呀! :lol::" /> 謝謝你的分享!

歡迎到訪,慢慢睇啦﹗
希望大家可以係入傾下講下自己啲湊仔湊女經啦,互相分享,互相扶持。有問題可以寫底架,會有專人解答架。

我覺得小朋友好似一張白紙咁,都係靠父母開始時一筆一劃畫啲美麗、最好的東西上去。日後,佢地至可以勇敢地生活,如果個底打得好,將來佢地都會成為一個喜樂和有力量嘅孩子。面對困難和挑戰都知道應該點樣面對,打拚時不會那麼容易跌倒。

我係咁樣諗架~~~﹗

水晶宮

me too.

Maria

洋房

原文章由 MariaTsui 於 07-7-21 14:21 發表
me too.

Maria

Hey, Maria.
你好嗎?
整左個blog未呀?

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog

洋房

mrs.blog向大家問好﹗

天氣炎熱,各位要小心身體啊﹗
我琴日食錯野,攪到自己狂嘔吐3次,連黃膽水都吐埋出嚟。
原因係lunch食左唔新鮮嘅魚麵,未食之前已經聞到好腥,以為係煮得唔好啦,點知原來係唔新鮮。食完一個鐘後,即見效,超辛苦呀﹗

夏天,大家一定要小心飲食,祝大家健健康康﹗

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-7-27 10:59 編輯 ]

洋房

父母成長路:人物專訪
讀5次三年班的媽咪

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=398

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-8-10 13:05 編輯 ]

洋房

我都好想做一個blog...但無時間...成日要放相同打日記
我想問問mami
你們每天用幾多時間打blog ???

洋房

原文章由 KOBE小甘 於 07-8-10 18:50 發表
我都好想做一個blog...但無時間...成日要放相同打日記
我想問問mami
你們每天用幾多時間打blog ???

時間不定呢﹗﹗﹗

別墅

心痛 ~ 請給我意見

心痛 ~ 請幫忙

請幫忙 我囡囡現在8years就讀3年級, 每到放假後(星期一)就不願上課(在學校門口哭)。 已經為持左一個月啦 !! 另她好多時候在回校前(肚子痛)要去厠所,但真的有大使。 是否緊張???

1. 我自己在細心了解問題, 多問學校生活, 她不喜歡小息及午息,(好像不想同同學溝通)。

2. 但是每星期我和爸和囡囡都有番主日學,(基督教)到有小朋友8-10人。

3. 我在從功課上想, 她是中等, 暫沒有問題, 每天約有 5樣功課。

4. 早前, 她3:00放學就到補習班, 但今個月(10月)開始沒有上, 自己在家安排, 現在她不識做, 就代爸爸回來問。

請幫忙!!!!! 我可從可了解多 D 囡囡問題, 可以點鼓勵她或是真的囡囡有問題要看心理醫生??????

洋房

Katymamama, 多謝你願意和我分享你的問題。請給我一些時間去整理你的問題,然後回覆你。謝謝﹗

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-10-26 14:26 編輯 ]

別墅

謝謝

謝謝你的幫助

禁止訪問

洋房

原文章由 katymamama 於 07-10-26 15:18 發表
謝謝你的幫助

Katymamama, 不要客氣啊﹗
我已經將你的問題轉交了給專家,這幾天應該會有回覆。要你久等,抱歉呢﹗

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=855&prev=860&next=831

請你先進去看看其他媽媽給你的意見呢﹗﹗﹗

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-11-6 12:36 編輯 ]

洋房

原文章由 zzoe 於 07-10-26 19:07 發表
thank you very much for sharing information

Really happy that you like the information.
You're welcomed to our blog to share with us too.

男爵府

Mrs. Blog, 我訂閱你個blog, 大家多多指教啊 !!

首頁

尾頁

跳至