母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

兒子快滿14個月了!由本來打算餵半到現在,真的十分開心,明天開始為兒子戒奶,又緊張又不捨得,但想要懷第二個,所以只有狠心為他戒奶,之後亦只會飲米漿!
我本身奶敏感,兒子腸胃不算好,所以都不會讓他飲牛奶或奶粉了,反正,很多中國人都是飲米漿大的!
味道也不差呀!

子爵府

引用:兒子快滿14個月了!由本來打算餵半到現在,

原帖由 wingschoi 於 14-02-27 發表
兒子快滿14個月了!由本來打算餵半到現在,真的十分開心,明天開始為兒子戒奶,又緊張又不捨得,但想要懷第 ...
你好叻了! 其實要再陀都唔係一定要停奶先. 我大b 1yr時有左, 當時已係只早晚埋身. 陀左一兩個月個人開始累又覺得好似有宮縮就減下減下到唔餵. 祝早日bingo生個可愛健康b 再餵過.

大宅

回覆:超額完成,明天戒埋身餵人奶

我都係餵到岩岩一歲,想生第二個IVF bb,係咪真係要斷奶呢?但中醫同西醫都要我停,爭扎中!

大宅

引用:兒子快滿14個月了!由本來打算餵半到現在,

原帖由 wingschoi 於 14-02-27 發表
兒子快滿14個月了!由本來打算餵半到現在,真的十分開心,明天開始為兒子戒奶,又緊張又不捨得,但想要懷第 ...
米䊢即係豆奶?

大宅

回覆 sfyu724 的帖子

我高齡,第一胎IVF囝囝餵到依家5個月,醫生都叫我下一個(最快生完第一個8個月後)之前兩個月要停人奶!

大宅

引用:回覆+sfyu724+的帖子我高齡,第一胎IVF囝囝

原帖由 fattybuta 於 14-02-28 發表

我高齡,第一胎IVF囝囝餵到依家5個月,醫生都叫我下一個(最快生完第一個8個月後)之前兩 ...
咁停左係咪好易有?

複式洋房

引用:回覆+sfyu724+的帖子我高齡,第一胎IVF囝囝

原帖由 fattybuta 於 14-02-28 發表

我高齡,第一胎IVF囝囝餵到依家5個月,醫生都叫我下一個(最快生完第一個8個月後)之前兩 ...
我都係高齡,已餵了7個月半人奶,M又未黎,想有第二個,唔知停唔停好?想停左瞓多D養好身體再有。

大宅

sfyu724 發表於 14-2-28 20:24
我都係餵到岩岩一歲,想生第二個IVF bb,係咪真係要斷奶呢?但中醫同西醫都要我停,爭扎中!

...
的確,唔停都可以!
但人奶由氣血而來,養胎亦要氣血,又餵又佗!
你有血心會佗得穩嗎?
IVF 已是要冒比一般人多的風險,值得嗎?
我自問沒有這個信心同勇氣呀!

大宅

大眼的Dog 發表於 14-2-28 19:15
你好叻了! 其實要再陀都唔係一定要停奶先. 我大b 1yr時有左, 當時已係只早晚埋身. 陀左一兩個月個人開始 ...
謝謝!

大宅

sfyu724 發表於 14-2-28 20:24
米䊢即係豆奶?
米漿是用米打碎再煲成的飲品!

大宅

fattybuta 發表於 14-2-28 21:43

你停左奶都要養厚自己個底再懷第二個吧!
為自己都要考慮下!

複式洋房

可以分享你怎樣幫bb戒埋身嗎?因我bb已13個月大也是全埋身b,現打算再次懷孕想停埋身。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊