家事百科

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

BK Milk勳章

神奇小蘇打粉清潔法之吸味大法
又證實小蘇打粉既另一神功: 吸味大法)))))))))))))))))))

依排天氣咁熱, 鞋櫃都特別臭. 前晚終於頂唔順果陣味, 漏夜拎曬d鞋出來, 用左一大湯匙小蘇打粉開水抺左.

尋日焗左一日, 夜晚返屋企開櫃, 無曬味

我再自制"吸味杯"放入鞋櫃吸味~

材料方面, 好簡單:

用過既jelly 杯(又廢物利用)一個, 兩大匙小蘇打粉, 廚房紙適量, 像筋一條

方法係:

1. 將兩大匙小蘇打粉放入jelly 杯內.

2. 用廚房紙封口, 再用像筋固定.

得左~做十個八個周圍放(廚櫃, 雪櫃, 廁所, 鞋櫃, 總之有味既櫃都放)都唔洗十分鐘. 真正平靚正. 以後都唔洗再買"吸味劑"啦~果d化學野又貴對環境又唔好.

係唔係好易呢~ 想高級d, 落幾滴精油, 咁就滿櫃生香添.

耐唔時換過佢. 吸過味既小蘇打, 我會用來打掃清潔, 一d都唔會side.

小藥打粉去邊到買?? 我係街市雜貨鋪買, 一斤都係十蚊8蚊咁. 我咁樣存放. 記得要寫個label. 唔好同其他粉攪亂.

我另一個一石二鳥既方式係將小蘇打粉放係用過既香草樽到. 好似咁樣~

貪佢既樽口咁樣.

放入雪櫃當吸味劑, 需要打掃廚房既時候, 就直接打出來用.好方便~懶人又一新方法.

from朋友msg,但因找不到就在網路轉錄

Yo818  TKS FOR SHARING  發表於 14-9-11 17:13
333s    發表於 14-8-28 16:50

男爵府

回覆:N.J 的帖子

多謝分享但我想問下,清潔用梳打同整嘢食嘅係咪一樣
我去平時買食材雜貨鋪問話無梳打分,嗰啲係鬆肉粉!跟住我去超市又買到梳打粉
但之前我見啲環保介紹,又叫去五金鋪買

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:神奇梳打粉

好方法

大宅

BK Milk勳章

轉其他人:
超級市場買到一樽樽的梳打粉,是食用的,但都有清潔功用,通常稱作小梳(蘇)打(baking soda),一般家庭買來放在廚房主要目的是用來食用的,但也會隨手用來作另外用途的(如果曉得的話!),但是如果需要用大份量的話,那這情形用大梳(蘇)打就較為適合了,大梳(蘇)打一般是工業專作清潔用的,通常在化工材料舖可買到,如你找到$5一磅的,那些應該是大梳(蘇)打,如果你是買來清潔用的,買這些就對了。

清潔的梳打是好似冰糖咁既,以前曾經有小童誤食,一定要放係小童掂不到的地方.
在賣紅豆,生抽既什貨舖就有得賣.

喺街市雜貨舖買到喇 , $5 一磅

Super-market. Orange box Brand name 'Arm and Hammer' It's for cleansing and also baking. You can find it at baking stuff shelf.

Pizzaa  thx  發表於 14-3-6 17:26
lina9316  thx  發表於 14-3-4 09:39

侯爵府

除了梳打粉,呢隻竹醋液除臭都好好,我係台灣抬返來。

男爵府

好都用緊 , 又平又好用 , 又唔會傷皮膚

大宅

BK Milk勳章

查實我自己倒沒試,只是想到跟大家推薦。或許我就也試下

大宅

多謝晒分享,一定会試下。
Very useful information

大宅

BK Milk勳章

回覆 lightwater 的帖子

男爵府

好似話抺玻璃好

大宅

good!! thx for share! useful!

洋房

多謝晒分享!!!

大宅

BK Milk勳章

:loveliness:大家受益就好

珍珠宮

請問乜嘢是廚房紙?

大宅

吸味大概一個月就換,舊果d加水用來洗廁所,浴缸,玻璃,非常環保。
可以加落小小小梳打去噴水樽溝好多水,噴落窗布或布梳化除味,我仲會加少少酒精。
我亦會用小梳打洗衫,洗磚地,落小小落牙擦擦牙。

大宅

引用:請問乜嘢是廚房紙?

原帖由 dawnhu 於 14-03-05 發表
請問乜嘢是廚房紙?
廚房用的大餐紙巾。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb69.gif[/img]

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

BK Milk勳章

回覆 highbeam 的帖子

你蠻有經驗的,感覺你蠻會打理家的

大宅

首頁
12345...6

尾頁

跳至