跳至

首頁

尾頁

複式洋房

☆★☆★有冇預產期04年9月準媽媽呀?☆★☆★

我剛剛驗到有bb呀, 預產期係04年9月3日!!

大宅

Re: ☆★☆★有冇預產期04年9月準媽媽呀?☆★☆★

蛋蛋,

我預產期都係9月呀...我就9月12號...你早我dd

係呢...你係第幾胎呀? 我係第一胎呀....好緊張又好開心...

我老公佢仲誇張呀....而家已經乜都唔比我做...又唔比我自己一個人出街....唔知你老公有無我果個咁誇呢?

仲有...你有無諗過bb出世邊個照顧bb呀? 我而家煩緊呢個問題呀...請工人...又驚佢虐待個bb...就算唔係虐待...照顧得唔好都唔得啦....但係我屋企d老人家又唔肯幫我"湊"...真係好煩惱呀...

除左蛋蛋之外, 仲有無其他9月準媽媽呀? 入黎傾下計呀

hybb

複式洋房

hybb,
我都係第一胎呀, 好緊張好緊張好緊張 :-P

我老公都好緊張呀, 但就冇你老公咁勁, 不過佢就成日叫我訓多d, 飲多d水, 搞到我覺得自己好似個痛人咁!

我同老公都傾過bb出世邊個照顧bb呢個問題呀, 我地應該唔會請工人, 因為驚佢湊得bb唔好, 所以或者會我自己湊返, 又或者比我媽咪湊呀!

大宅

蛋蛋,

咁你有無諗過係邊間生呀? 你做左第一次既檢查未呀? (如果你係去公立醫院生既話) 我而家個bb都係大約得4個星期左右...所以未去做第一次檢查....但係唔知點解...成日都好驚個bb有事, 因為而家個bb未照到心跳....大約去到6個星期左右就會照到....但係我好驚個bb照到係無心跳呀.... :-( 我連去toilet....都會驚...驚會流血....可能係我岩岩有既時候...醫生同我講有可能係宮外孕既關係...所以而家好驚好驚個bb有事..

咁你有無我咁"騰雞"呀?

複式洋房

hybb,

我仲未諗定係邊間生呀, 不過或者會係QE, 我仲未做第一次檢查呀, 因為怕未咁快照到bb呀, 其實而幾多週去做檢查先o岩呀?

我有時都會怕整親bb, 但就冇你咁緊張囉, 你放鬆d啦, 你咁緊張會對bb唔好架!

係呢, 你又話你未去做第一次檢查既, 咁點解你話醫生同你講有可能係宮外孕既呀?其實宮外孕要幾時先check到?如果早都可以check到既, 不如你快d去check下啦!

大宅

蛋蛋

其實有左bb大約兩個月就可以去健康院登記做檢查ga la

點解之前醫生懷疑我宮外孕係因為....我d m黎得唔準...我見成兩個月無黎m...咪用棒棒check囉...點知第一次check...check唔到有....我隔左4日再買棒棒check...又check到有...跟住即日去睇醫生....醫生幫我照超聲波....乜都照唔到....醫生話有兩個可能性....一係宮外孕....一係我排卵期唔準....可能係個bb太細未照到......個醫生要我檢血....check清楚.....前幾日我去睇報告....報告出黎話係有左...跟住醫生幫我照超聲波...已經照到個bb係子宮入面

當我知道唔係宮外孕...真係鬆左口氣....不過...都係好擔心個bb有事.....

係呢...你話你知道有左bb...但係...你未照過超聲波ga?

別墅

Hello, 蛋蛋 & hybb

我都係剛剛有了BB, 係第一胎, 我預產期係9月5日, 後蛋蛋2日.

我同老公努力了幾個月, 真係好開心呀! 但係又唔講得比d 朋友聽, 我淨係講左比奶奶同媽媽聽詐!!

我上星期去左婦產醫生做超聲波, 還未看到心跳, 但見到一小點, 醫生叫我幾星期後再去照, 我睇書話8星期就有心跳架!

大宅

Hihi Amy1388,

恭喜晒你呀 :lol: :lol:

唔知你有無我咁多問題擔心同埋老公有無對你好左呀? share黎聽下呀 (八掛)

hybb

別墅

hybb,

我老公冇你老公咁誇張, 不過最大分別係佢食煙要走入廚房開抽氣扇同關門, 費事影響個bb! 同埋好多家務都唔駛我做, 但係又唔會叫我唔好一個人去街, 因為好多時番工放工都係一個人啦!

我同老公一早諗住請工人先要bb架, but我都驚會虐待個bb, 但冇辦法啦! 唔通quit左份工咩!

係呢! 究竟幾時開始要找醫院架??

大宅

Amy1388

唉...我都唔明我老公做乜咁緊張....我講比我d 朋友聽(曾經駝過bb既人) 佢地都話我老公太誇 不過可能我老公知我不嬲做野都係急...行又急...做乜都急...所以佢先驚我會有事...前幾日咪地鐵有個傻佬放火既...果日之後佢連地鐵都叫我唔好搭 :-P

我無諗過搵醫院呀...因為我諗住係政府醫院生...其實呢個bb係意外, 所以都無你咁有planning....而家好多野...都係烏下烏下

別墅

hybb,

其實, 我都考慮緊找私家定政府, 始終私家最少兩萬幾, 定係慳番這筆錢留作自己補身或瘦身??
該用戶已被刪除

別墅

hunglei,

Hi, 好開心你同我差一日預產期咋! 嘩! 不過你好犀利咁快有第二個baby啦, but anyway, 我都鄧你高興!

可唔可以講下你d經驗比我聽呀, 因為我始終係第一胎, 嘜都唔懂, 請問我要幾時去醫院報名呀?? 我諗你係順產的, 請問第一胎又要痛幾耐先生到呀??
該用戶已被刪除

大宅

看到這個topic,真係覺得時光飛逝.
記得去年這個時候,我同大家的心情是一樣的.到了03年9月,我BB便出世了.現在我BB差不多四個月了.
希望大家都生個白白胖胖的寶寶.

記得小心身體.現在是懷孕初期,萬事都要份外小心.慢慢走路.注意飲食.

大宅

Hunglei,

恭喜晒你^^不過你地真係好快手喎...咁快有第2個

我有個朋友都有bb...佢話佢果時..係去健康院登記...仲要等到2個月左右...先理你添ga...乜可以去醫院登記ga?

其實我之前因為肚痛而入過威爾斯...佢仲叫我1月19號返去覆診添....其實我都想係威爾斯生...唔知如果去醫院登記...係點做既呢...可唔可以教下我呀 :-P

係呢...你個bb岩岩出世時有無搵工人呀? 我仲煩緊搵人湊bb既問題

amy1388,

其實我都想係私家醫院生呀..不過真係好貴... :-( 因為聽過我家姐同朋友講係公立醫院生既恐怖事...所以...都好驚...不過無錢...無法啦 :-(

大宅

hi pc9,

你已經係bb既媽媽啦...我想問...幾時要開始準備bb既野呢? 例如bb用品呀....或者其他野既安排....因為...我真係乜都唔識...唔知點做好呀 :-P

大宅

hybb,

回想初懷孕時我都急不及待的想準備BB用品.但係因為馱得唔穩定,一直唔敢準備...(怕空歡喜一場!)
差唔多到7月,我才開始買野.到了8月底.就全屋都放滿BB用品了.當然,有很多是沒有用的,只是以為有用就買了.真浪費!
最好到訪有經驗的朋友家,看看BB需要用些甚麼.才決定要買甚麼.

要考慮誰照顧BB:因為我需要請工人照顧BB,所以大約在6月,就找agency請人.

現階段最好是多看些書和雜誌,增加有關的知識.
當然可以準備和老公參加一些產前講座.
找個好醫生做產前檢查,和到健康院登記.

別墅

我都有保持心境開朗架, 依家晚晚都有去小便的習慣, 前晚還拉肚痛, 當時好驚驚有事, 還喊了出來, 好彩係去大便! 請問你地馱bb, 係唔係有時都會這樣????

大宅

小便多左...我都有呀...但係...拉肚...真無...不過我就成日都小腹痛....而家個胸都成日脹住痛添....都幾辛苦 :-(

首頁

尾頁

跳至