自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

你唔識仲好呀, 你就完全唔好理佢, 佢自己會練, 如你自己識, 你會不自覺俾壓力佢, 令佢唔想學
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

room2102 發表於 14-3-4 11:20
本身音樂白痴,五音不全,比仔仔學琴,想問下平時點同仔女練琴呀?
定係由得佢自己練,但練得岩唔岩都唔知 ...
我唔識音樂...真係0智識...
但想囡囡學鋼琴~
依家學左4個月, 每星期一堂, 再出去book琴室練琴~
因為佢仲細同埋衫學, 家長要坐係旁邊聽, 一齊上堂~ 所以佢學時我又學囉~
咁初時比較簡單, 我都識彈, 所以同佢練琴時可以提佢~

但我都怕遲d愈來愈深我會跟唔上~
希望阿囡記得到... 又可以自己練習啦~
如果唔係我估我自己只可以坐係度頭暈暈...

其實彈琴要好比心機練習架~ 我屋企果層晚晚指定時間會聽到有人彈琴, 係個男仔讀小學~
佢晚晚練, 又唔洗佢媽咪跟, 已經去到8級啦~ 佢媽話佢有時間都唔玩, 只係彈琴~

不過呢... 阿囡教琴老師話到時考琴要要求小朋友唱歌, 或者誘彈邊唱~
所以識彈琴都識唱歌, 好唔好聽其次, 最緊要出聲唱~

사랑합니다.

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都係, 自己上網學吓. 陪阿仔練琴時, 又叫佢教吓我. 起碼佢彈錯我都知!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

子爵府

牛年勳章

回覆:請教唔識音樂既媽咪比仔女學琴?

可唔可以請老師彈錄一次嗰首歌whatsapp俾妳?(話想對比下個仔彈得啱唔啱)
我仔個老師有次自己whatsapp 左首剛學的歌仔俾我,叫我同個仔練,所以忽發其想,第二時學到我都唔識睇,可以咁樣試試wor

room2102  好主意!  發表於 14-3-5 17:38

珍珠宮

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 14-3-5 16:19
我女個老師都係咁講, 佢話校際果d示範, 聽幾次有印象就好, 上晒腦反而影響左自己學
我間中都會錄音, 但限 ...
我女都係, 比賽先聽到上晒腦, 多數老師都係叫佢視左譜彈左先

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

身為琴老師,我覺得唔洗跟到啱晒嘅。。。雖然可能唔知練成點,但係小朋友學琴都要學埋自己負責任,下下番屋企問到媽咪,上堂表演一定差好遠。。。唉,除非老師有特別要求番去教,如果唔係唔好喇。。

首頁

尾頁

跳至