自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

回覆:你姦殺我

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

嘔血,我成日覺得呢D係另類虐待,聽到好辛苦

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

伯爵府

使乜鬧丫,人地5肯姦殺佢,咪佢自己去姦殺人地囉!

珍珠宮

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:好心廣東話唔正,就講番煲冬瓜啦

原帖由 黃二少奶 於 14-03-06 發表
好心廣東話唔正,就講番煲冬瓜啦
可能係只識講鄉下話同梘東話

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

笑C

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

大宅

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章

伯爵府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

今日有個happy morning

子爵府

大宅

畀面勳章

来自北面的广东话,笑爆😂

三個男人在北京金湖港式茶餐廳喝下午茶,點了三個老婆餅,兩杯奶茶,一杯凍檸水。新来的服務員用不標準廣東話講多一次,“您地三個老婆病,兩個拉柴,一個凍撚死”.三個男人差點想劈死佢。

方言的誤會
由於大陸客大量來到香港,有人旅遊、有人打工、北方廣東話隨處可聽到,所以有以下現象........
正宗潮洲菜...
客人:\'伙計, 有咩好介紹呀?!\'
伙計:〝食老鼠拼盤啦,有老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳,但冇老鼠鵝〞.............(滷水拼盤)

深圳麥當勞...
港客:〝唔該一個豬柳漢堡。\'
店員:〝要蛋呀。〞
港客:〝唔要蛋喇唔該!〞
店員好勞氣:〝你要蛋呀!〞
港客開始勞氣:〝我唔要蛋喇,我淨係要豬柳漢堡咋!〞
店員更勞氣:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀...... 〞﹝.... 要等..... ﹞

入境處...
遊客:\'要睇新款證定畜牲證呀?\' ...............( 身份證定出生證?)

巴士站...
遊客:〝Sen山唔該,請問你有冇生痔瘡呀?.............(有冇散紙唱)

街道上...
遊客: [請問侏儒村係邊?] ..............(G2000號...)

數碼通...
遊客: [ 呢個管睇到雷電嗎?]
售貨員: [唔怕, 好安全的...]
遊客: [ 無雷電顯示功能嗎?!]......................... (來電顯示)
售貨員:[ 手機唔駛用避雷針的~]
遊客:[ 咁我部手機可唔可以出煙? ]..................... (trade in)

豐澤電器...
A遊客:〝請問呢部電視機有冇電視框呀?〞.................(Discount)
售貨員:〝當然有啦。〞
A 遊客:〝咁電視框幾多錢呀?\'
售貨員:\' 唔好意思要成架買,冇得要個電視框!\'

B遊客:\'請問忍忍支係ben?另外呢度有冇死守間?〞
...................﹝影印機、洗手間﹞

首頁
12345...23

尾頁

跳至