婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

容我係到呻一呻,屋企有隻貓因肺炎全肺生爖離開左,我99二話不說就帶條貓屍返屋企,屋企有3隻狗,8隻貓 + 1個bb,連我話買保溫箱+冰都*,返到來就大吵大鬧話鬧我乜*野咁巴閉,****,我二話不說褙埋bb返左娘家…………,聽日我99唔會係屋企,我老公叫我返去,但日積月累既衛生問題,我已經唔想再踏入半步………我連野都唔想執……唔想再返去

小草  版主按﹕明白樓主心情不好,但請保持理性,內容不能有粗口。謝謝!  發表於 14-3-8 17:24
333s  貓痴99?  發表於 14-3-8 07:42

大宅

回覆:帶貓屍返屋企

一個咁神經質既99加一個咁差既衛生環境,對你同bb生活都有影響,同佬商量下一齊搬岀去住或者搬去娘家啦,反正你99有咁多動物晤會悶,間晤中飲個茶食個包見下孫就算啦

大宅

回覆:永恆的傻女 的帖子

我地有地方搬架啦,原本預計今個月尾,但結果都崖唔到…………

別墅

難為你要搬走

男爵府

佢帶貓屍返屋企想點先? 點解唔搵寵物善終?
妳99應該好愛小動物, 寶貝離開咗已經好傷心, 可能想帶返嚟陪多佢一陣啫, 我唔知佢返嚟嗰陣妳哋點溝通, 但係妳同c6都應該安慰吓佢同平靜咁講吓點安排, 唔應該喺呢個時候嘈啦

大宅

回覆:貓宅 的帖子

已經係what'sapp 同佢講屍體有菌,會好易野到屋企既貓狗同bb,跟住what'sapp佢講我去買個保溫箱+冰返來,係佢自己一返來已發哂癲,我已經好唔開心,我諗多謝你既教訓先

侯爵府

引用:容我係到呻一呻,屋企有隻貓因肺炎全肺生爖

原帖由 strawberrywing 於 14-03-08 發表
容我係到呻一呻,屋企有隻貓因肺炎全肺生爖離開左,我99二話不說就帶條貓屍返屋企,屋企有3隻狗,8隻貓 + 1 ...
返娘家,直至月尾搬為止

象牙宮

strawberrywing 發表於 14-3-8 04:35
容我係到呻一呻,屋企有隻貓因肺炎全肺生爖離開左,我99二話不說就帶條貓屍返屋企,屋企有3隻狗,8隻貓 + 1 ...

以卫生健康的角度. HK 地方細. 並不太合適養寵物.
愛貓.狗 並不等于 不理 卫生健康 常識. 屋企有3隻狗,8隻貓 + 1個bb - 基本上並不卫生健康.
1. 99有錢架. 養動物 那么多. 食. 醫. 有冇絕育????

2. 莫非 二/三千呎單位. 動物一間.... 人住一間.

雖我喜小動物. 但我不允許 家中有味. 有油污漬. 有尿味. 干淨至 (家廁所, 廚房 能睡人的) 我愛干淨, 又不想照顧動物. --< 造成不養動物
動物 vs 人类 取捨 - 若得罪 愛猫. 狗人士. 不好意思.

日積月累既衛生問題... 我都怕怕. 你很有忍耐心! 返左娘家 並非長遠的方法.
好好溝通吧.
怎分隔/分配 地方. 你地過 卫生生活 vs 99 可續過 3隻狗,8隻貓 生活. 你有你生活. 她又照樣過 3狗.8貓 生活
人有所取. 行不?

sueyee  你叫人放棄動物,你有病呀,你仲話自己鐘意動物,根本唔配講呢句說話,養動物唔一定唔乾淨,爭在點養點照顧姐,人都有菌架,放棄埋自己啦!!!   發表於 14-3-11 13:17
Veronica_L  你居然叫人放棄竉物?!先唔好講乾唔乾淨既問題,呢啲係責任!加上養幾隻貓狗就叫唔衛生?!有無搞錯?!咩Y理呀! 你唔養咪唔養囉,使唔使教人放棄竉物?佢地有生命有感情架!我嬲到唔知講乜好!   發表於 14-3-9 01:59
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好彩有地方搬

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可能99一時未接受貓貓走咗嘅心情...
你都唔好咁嬲....月尾都搬....忍下
忍唔到就返外家住到搬..唔好令c6難做

男爵府

引用:Quote:strawberrywing+發表於+14-3-8+04:35

原帖由 333s 於 14-03-08 發表
以卫生健康的角度. HK 地方細. 並不太合適養寵物.
愛貓.狗 並不等于 不理 卫生健康 常識. 屋企有3隻 ...
點解你會叫人放棄動物嘅?

珍珠宮

1.我唔知人地咩心態,但我有寵物,所以真心當左佢係自己家人一樣,無可能當玩,唔中意就話放棄!
2.我認同衛生問題,要照顧咁多寵物,本身一定要承擔起勤清潔嘅責任,當然,有時寵物老左,始終會有陣體味,一係就加部空氣清新機幫助下,一係一開始唔好養,無理由靚戈陣就養,臭戈陣就丟,尼個都係主人嘅責任!唔通老公嫌自己醜樣都可以唔要自己?
3.講得岩,我知寵物離開一定好傷心同唔捨得,但始終屋企仲有其他寵物同bb,帶屍體番去唔係咁好,同99講,寵物走先仲好啦…如果自己走先啲寵物點算(咁樣軟化佢啦)
4.如果真係夾唔埋嘅,搬把啦!大家都舒服,除非99迫你地一齊住!

最後,小動物真係好無辜,佢地只有bb嘅智商,只係識認住最親嘅人(例如媽媽),遇到不負責任嘅主人,真係好慘!希望樓主當可憐下戈班小朋友……

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我諗樓主只係唔開心比 99 生物問候而已..
樓主都有地方搬了就冇謂返去了,
等 99 心情平穩 D 再見佢啦..
明白寵物離開係好唔開心,
但唔係因為你唔開心而將負面情緒轉移他人..
大家相處互相尊重麻...

伯爵府

點頂,,搬返娘家

男爵府

可能你99帶隻貓返嚟, 等其他貓狗同隻貓道別

佢在貓的角度諗野, 都冇錯喎,
其他貓唔知有貓死咗, 帶返去比其他貓見下, 等佢地會知有同伴死左.

其實99應該好傷心架.

樓主你都冇錯, 你係可以搬走1-2晚直到貓屍拎走,
但要溫和D表達你嘅感受.

大宅

其實bb 同寵物同住都唔係一個問題.. 自己都有兩隻小狗, 但你係3隻狗+8隻貓, 又好似太多喎.. 我覺得搬出比較好, 我會覺得咁多動物衛生問題一定存在的..

大宅

引用:佢帶貓屍返屋企想點先?+點解唔搵寵物善終?

原帖由 貓宅 於 14-03-08 發表
佢帶貓屍返屋企想點先? 點解唔搵寵物善終?
妳99應該好愛小動物, 寶貝離開咗已經好傷心, 可能想帶返嚟陪多佢 ...
係火化完果種定真係原條屍咁先?

翡翠宮

咁早D 搬啦
好難講誰是誰非; 個個人生活習慣唔同
我都係愛動物既人, 旁人唔明我亦唔會解釋
總之我仔女老公明白亦接受就得.

strawberrywing  最慘係我自己都養狗同貓係娘家, 但我一定唔會咁處理條屍  發表於 14-3-9 09:49

禁止訪問

引用:我地有地方搬架啦,原本預計今個月尾,但結

首頁

尾頁

跳至