烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由 幸福羊寶寶 於 14-07-09 發表

原帖由 kk157 於 14-07-09 發表
日日蒸飯(電飯煲已經打入冷宮),煲湯用娥姐煲,蒸排骨、蒸雞整手撕雞、蒸魚、蒸瓜。個煤氣爐都好少開:wahah ...
你個飯煲可以整黑蒜喎。唔好浪費麻。黑蒜 係米好提議先

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

回覆:BOSCH蒸爐@用後感

咁又一餐

Cheuk2012    發表於 18-1-31 21:25

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:幸福羊寶寶 發表於 14-7-9 20:40 KHM

原帖由 khman 於 14-07-09 發表
我冇買呢個爐 , 我只係八卦吓、當係研究吓
M記嘅 W數 , 我問過 M記 customer service : 28901018 ...
好詳細。唔該晒。好鬼勁
咁。後尾你有無買蒸爐呀?國產果款見你都有睇過

khman  我仲未買啊
國產嗰款 我冇再 follow up , 我仍然 等緊 其他 jm 嘅口碑 ...  發表於 14-7-9 22:32
khman  仲未買啊
國產嗰款 我冇再 follow up , 我仍然 等緊 其他 jm 嘅口碑 ...  發表於 14-7-9 22:31
khman  仲未買啊
國產嗰款 我冇再 follow up , 我仍然 等緊 其他 jm 嘅口碑 ...  發表於 14-7-9 22:31
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:原帖由 kk157 於 14-07-09 發表日日

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-07-09 發表
你個飯煲可以整黑蒜喎。唔好浪費麻。黑蒜 係米好提議先
好提議

侯爵府

大廚勳章

引用:咁又一餐

咁又一餐
雲耳蒸雞,好味呀。見到雞汁。果款白椰菜,我好少煮,好味?

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章

引用:想請問樓主同各用家,有否硏究佢另一型號(

原帖由 swchoi888 於 14-07-09 發表
想請問樓主同各用家,有否硏究佢另一型號(HBC26D553),俾d意見吖!老公叫我睇埋呢部!$9800呢個型號同時蒸 ...
如果,你會去專門店睇,可以問下高階果款,部機點樣感應放水,了解多啲。其實,我都想知 thanks

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:原帖由 kk157 於 14-07-09 發表咁又

雲耳蒸雞,好味呀。見到雞汁。果款白椰菜,我好少煮,好味?
好味!用蒜蓉、油、小小雞粉撈一撈,鹽到唔洗落蒸3分鐘
覺得用蒸爐整菜,例如菜心、生菜、波菜,我家大少同小姐都唔吃,所以鑽研硬身菜或瓜類!!

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由 幸福羊寶寶 於 14-07-09 發表

好味!用蒜蓉、油、小小雞粉撈一撈,鹽到唔洗落蒸3分鐘
覺得用蒸爐整菜,例如菜心、生菜、波菜,我家 ...
哈哈哈,咁啱呀。我都有你既情況,蒸菜=唔受歡迎菜式。我會炒菜,香啲。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

引用:Quote:swchoi888 發表於 14-7-9 17:35 想請

原帖由 愛下廚 於 14-07-09 發表
HBC26D553係嵌入式大部D
會好過9800 呢部, 功能同容量都大D
一分錢一分貨。。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:Quote:原帖由 kk157 於 14-07-09 發表好味

哈哈哈,咁啱呀。我都有你既情況,蒸菜=唔受歡迎菜式。我會炒菜,香啲。

...
係吖!菜……係炒先好食!
蒸就…………好難捉摸

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-9 21:46
好詳細。唔該晒。好鬼勁
咁。後尾你有無買蒸爐呀?國產果款見你都有睇過
不過 , Watt 數(火數) 只係代表 電功率 , 唔可以將呢個數值 單純視為 慳電 嘅指標 .譬如咁講 , 某款煤氣爐頭嘅 "大火" 特別強勁 , 咁唔代表 呢款 爐頭 比其它(冇咁勁嘅)爐頭嘥煤氣 .
因為 強勁嘅 爐頭 可以 慳時間 , 所以 有機會更慳煤氣㖭㗎 ~

所以 , 單從 火數 去分辦 M牌 抑或 B牌 好 , 我傾向視 M牌 較好 ,
理論上 , M牌 升溫 嘅速度較快 , 蒸煮中途打開爐門 加入其它食材 , M牌 會較快回升到原來嘅蒸煮溫度 ~

幸福羊寶寶  係精神上支持。。哈哈  發表於 14-7-10 09:13
幸福羊寶寶  支持你買蒸爐,好方便架。  發表於 14-7-10 09:13
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

侯爵府

大廚勳章

khman 發表於 14-7-10 08:27
不過 , Watt 數(火數) 只係代表 電功率 , 唔可以將呢個數值 單純視為 慳電 嘅指標 .譬如咁講 , 某款煤氣爐 ...

早晨啊。我整緊朱古力WAFFLE 中。。。預你一件。
但如果為左佢快果DD升溫,比你快5分鐘喇,去承擔易壞&貴保養,我自己捨得。仲有,M記溫度太細緻無疑係多D選擇,但用黎用去米又係100度,40 度發酵,而60度慢煮呢家野都只係間中整。M記強項隨時PLAY幾多次都得。B記,佢簡單結構反而唔會點壞,佢就咁裝水,放水,煮滾,蒸 (唔好諗佢係咩高科技野就得喇),玩2次以上要睇水位,但唔洗就住用,啤出黎既內坑實淨架。其實,可以從出蒸氣模式搵出自己心水邊種機 OR 蒸野次數。

我印象中,市面蒸爐有呢3款出蒸氣設計:

1) 直接放水,滾出蒸氣 (bosch )
2) 機內部製出蒸氣再放出 ( Miele & 果田)
3) 有條膠管滴水在機內變蒸氣 (德國寶,P&?,Brandt)
(如有其他設計不妨告知)

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-10 09:09
早晨啊。我整緊朱古力WAFFLE 中。。。預你一件。
但如果為左佢快果DD升溫,比你快5分鐘喇,去承擔 ...
我冇整 waffle 好耐 , 好多謝你嘅心意啊
你講得好有道理 , 所以我索性唔買著 , 再睇吓 d 口碑 先

by the way, 其實 我最想用嘅蒸煮功能係 "低溫"烹調啊 .....

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

別墅

回覆:幸福羊寶寶 的帖子

多謝你既意見!我都有睇Electrolux,不過又太大座,對Bosch有信心少少!其實一開始無諗升級版,但係裝修廚房都諗住over 10,所以就盡地一煲⋯⋯都overbudgeted
另外,你知唔知點解話Miele係100%純蒸汽,咁Bosch唔係都係用蒸汽嗎?

別墅

回覆:愛下廚 的帖子

Thank you ar 愛下廚!

別墅

Thank you樓主!希望呢個星期日再睇多次真身就可以confirmed 到!

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章

引用:多謝你既意見!我都有睇Electrolux,不過又

原帖由 swchoi888 於 14-07-10 發表
多謝你既意見!我都有睇Electrolux,不過又太大座,對Bosch有信心少少!其實一開始無諗升級版,但係裝修廚房 ...
以我理解,M 牌機內已將水化作高溫蒸氣,一噴就已是蒸氣。B 牌放水,滾出蒸氣。Electrolux 內裡係點嫁?

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至