自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

our family like this too!!

大宅

樓主,你打住麻雀睇,當然唔arm channel喇!

我間中有睇下,覺得ok喎,講歷史野,算係精彩個wor!而且佢d旁述好有見地wor!係佢咁既級數講先有氣勢!

尋晚吹吹下頭聽到佢有句說話,講中國一孩政策,「6個大人爭住寵壞一個細路」,我覺得佢講得好arm喎,個腦第一反應係數數邊6個,第二個反應就係,香港係7個大人爭住寵壞一個細路,因為加多個maid!

佢d高低音的確唔係幾慣,但佢係有料之人黎架!

[ 本文章最後由 Xenc 於 07-8-7 17:04 編輯 ]

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 07-8-7 12:23 發表
我唔覺得悶喎,好 informative,
主持人把聲係平板左D,
但有時佢講既野好精境,
我幾鐘意睇架。

我都好鍾意睇呀! 我老公都一定睇。 完全冇悶的感覺,睇到我連廁所都唔想去~
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

水晶宮

同意, 現今中國, 包括香港都係, 6個大人爭住錫一個小孩, 所以我老師話, 基本上而家D小孩可能連基本的生活技能, 例如切蘋果, 切橙, 煲水, 掃地, 執屋等..都唔曉做

男爵府

點解狄娜好似好有power咁,佢其實係咩人?

大宅

我同小朋友都好鐘意睇, 難得佢唔覺悶呢.
呢個節目很好呀, 大人細路都可以學多D, 多D呢類節目, 學生們D國際視野可能會好好多, 若果皇后碼頭個班人得閑睇下, 可能唔會......
狄娜果真奇女子也, 佩服.
仲有如果冇咗狄娜, 節目會失色好多, 唔信可以上土豆睇下原裝版本.

別墅

Good programme for everyone to learn from history.

She is really unique, evolving from Cat.III actress to successful business woman.

The outspoken vocal script is probably prepared by
herself.

TVB is clever not to put it in prime time, as it appeals only to selective audience. Definitely not suitable for people playing mahjong or enjoying C9 gossips.

大宅

我同老公唔會集集睇倒, o甘我話不如買影碟睇, 但佢竟然話如果唔係狄娜主持就會唔係o甘好睇lu

大宅

皇后碼頭係咪就係昨晚果習?

原文章由 一樣的天空 於 07-8-7 17:24 發表
我同小朋友都好鐘意睇, 難得佢唔覺悶呢.
呢個節目很好呀, 大人細路都可以學多D, 多D呢類節目, 學生們D國際視野可能會好好多, 若果皇后碼頭個班人得閑睇下, 可能唔會......
狄娜果真奇女子也, 佩服.
仲有 ...

大宅

唔會悶ar 又可以學到野

王國長老

王國長老

有意義既野好多時都會悶d, 不過我寧願睇佢好過睇東張西望個個去探張柏芝都黎個大特寫加追訪,仲要成日問bb似邊個,好無聊, bb咁細邊睇得真丫,而且呢d新聞冇乜好睇.

正如之前好多人成日講徐子淇,唔好計佢個人本身係咪好nice, 只不過係一個富太添丁, 何需周圍都有人講住.

奈何現實社會寧願focus on呢d無聊事,有幾多個人願意關注大陸水災災情, 南韓人質事件等....
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

唔係喎, 我覺得好好睇喎, 如果係第2個人做, 都無佢講野咁有力.
同有幾個狄娜啦, 我幾欣賞她, 如果我可以做第2個狄娜就好啦.

別墅

原文章由 siumiu 於 07-8-7 11:51 發表
禽晚, 開著電視打麻雀...嘩, 佢個節目...係咪叫...大國掘起呀??
悶到呢....真係想死
佢又跟住稿讀d 歷史
真係齋讀之喎....又無表情...又唔知佢講咩....
可能我對歷史無興趣啦....但我估呢個節目可以另人好好 ...

係呀 , 悶到嘔茄 , 不如佢貼張稿係畫面, 我地自己睇好過啦 ,
所以尋晚我又拎左去睇 亞記 既 "解密百年香港" , 尋晚講廉租屋既由來, 唔睇都唔知, 值得一睇

複式洋房

我諗真係對歷史無興趣o既人就覺得悶囉(我係其中一個)
其實之前知道有個節目係狄娜o既, 講history
但都係睇左少少就feel悶...所以轉台
禽日打麻雀時人地開著左...咁岩我又坐正前面個位...所以才睇到姐...唔係特登!!!
不過我都有聽人地講"解密百年香港"好好睇.
有機會我都會睇下

王國長老

王國長老

哈哈, 我兩邊都有睇下,尋晚講廉租屋都好得意,原來以前d人夠鐘就倒晒d垃圾落街, 今時今日既準則睇, 簡直係奇聞。以前邊有咁講究衛生, 三餐溫飽先係最重要。

雖然我未經歷過, 但知道香港以前既事都好。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

大宅

search 土豆網, 入面有.

請問皇后碼頭是否就是今個星期果集? 因為想睇番.

原文章由 Elimme 於 07-8-7 20:49 發表
很好的節目。又有歷史也有現今的時幣,字字到肉,非常同意佢既分析及個人見解。有1集miss 左:-( ,有冇人知道怎樣可以睇番

別墅

原文章由 ccab 於 07-8-7 17:06 發表

For your reference:

http://eric-spanner.blogspot.com/2005/07/blog-post_30.html

別墅

原文章由 ccab 於 07-8-7 17:06 發表

Another reference on her story:

http://zelef.itpub.net/post/13575/205670

伯爵府

我覺得好悶....
:tongue: 但我DADDY好LIKE睇....

首頁

尾頁

跳至