自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+14-03-10+發表

原帖由 belgiumchoco 於 14-03-10 發表
我諗預鬆好d既。我係亂買野既人,一個bb
每個月用$5000左右
咁你真係預好多

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:2公婆月入2萬可以生bb嗎?

我係ftm,得老公一個搵錢,現在一家4口,但將會一家5口,老公都係搵2萬頭,不過佢份工唔會俾人炒,同年年人工都會有增長,我地要供樓,所有支出尚算穩定,所以都易計數。
bb/小朋友支出相對我地來講唔算多,小朋友返學連課外活動費先大約1k,細b未有咩開支,2個都係食人奶,冇買過奶粉,已經慳唔少,尿片細b現在都係1個月買2包,100蚊都唔使。係到時細b返n要用多千幾到2千5一個月,未知申唔申請到資助。
一直以來,我地都唔係大洗o既人,所以冇話特別慳或其他,都係咁過,只係唔係個個月會有錢剩。
但我諗你2人加埋搵2萬多,首要,會唔會諗下轉工先會好d?起碼你老公搵過份人工高少少o既先,會好d。唔知你地咩年紀,返邊類工,與其諗住搵多份工,我會諗轉份人工高d o既工仲實際,因為o係香港,大部分o既工,工時咁長,好難搵到多份工,又會少左時間休息!長遠對身體同將來有小朋友都唔好啦,因為你都要花時間在小朋友身上吧!對嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我今年26,c6+29,我既計劃係我30歲前生,所

原帖由 calbeeying 於 14-03-10 發表
我今年26,c6 29,我既計劃係我30歲前生,所以想呢4次邊儲邊造人,爸爸未夠65,多謝大家既意見,不過最慘c6 ...
仲好後生呀!不過我果時目標係30歲生2個,點知今年30喇,出現埋第3個

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆+calbeeying+的帖子好老實,養一個BB真

原帖由 chunsamyuen 於 14-03-10 發表
回覆 calbeeying 的帖子

好老實,養一個BB真係唔易,妳仲要無地方住, 正常養一個B, 大約7-8K/月 (比人湊,尿 ...
點解用7,8千養1個b係正常?咁咪好多人唔使生唔使養?

chunsamyuen  咁有人住公屋, 慳都慳我地成截喇....千幾蚊有400呎,我地400呎係講緊8-9k  發表於 14-3-10 17:52
chunsamyuen  請工人一個都6K/月喇, 比香港ee湊仲唔只添. 另外2k尿片,奶粉好工常喎  發表於 14-3-10 17:50

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:回覆+calbeeying+的帖子好老實,養一個BB真

原帖由 chunsamyuen 於 14-03-10 發表
回覆 calbeeying 的帖子

好老實,養一個BB真係唔易,妳仲要無地方住, 正常養一個B, 大約7-8K/月 (比人湊,尿 ...
原來我睇錯野,以為7,8千未計搵人湊同奶粉尿片

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:俾你參考吓,我女而家16個月:+PG+2500/m+衫

原帖由 arielxying 於 14-03-11 發表
俾你參考吓,我女而家16個月:
PG 2500/m
衫大約 500-1200/ m
衫同pg都唔係每月o既必需品

首頁

尾頁

跳至