跳至

首頁
23456...39

尾頁

水晶宮

我個囡依家返半日,要2,034,讀緊N1,未用得學券,不過全日延長時間印象中只是多幾百蚊,唔會差咁遠,等我問下隔離屋個小妹妹先,因為佢好似是延長放學既,佢好多時都七點幾先返到屋企,要等佢父母放工去接佢.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-15 17:49 發表
我個囡依家返半日,要2,034,讀緊N1,未用得學券,不過全日延長時間印象中只是多幾百蚊,唔會差咁遠,等我問下隔離屋個小妹妹先,因為佢好似是延長放學既,佢好多時都七點幾先返到屋企,要等佢父母放工去接佢. ...

好呀, 吾該晒!
佢話半日$1650- 學卷$800-喎? 返9-12, 1-4嘛, 就算無學卷都係$1650-姐, 點解你要俾$2034????????????

水晶宮

琴日放著工我直接走去問院長,原來半日都分兩種,1,650是返一至四,假期會多D,即是返學會返少著.2,034就返一至五,六都可以返,假期少D,跟政府既紅假來放.
全日計 9AM-6PM 就2,650, 9AM-8PM 就3,300,未扣學券,學券大概可以扣800蚊度. 所以放六點同八點大概相差750蚊左右.
我琴日去問園長時,可能佢比較得閒,態度好過以前,講解得又清楚D,下次你有野想問佢可以夜晚七點度打電話去問,佢個時得閒D會好小小.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-16 10:01 發表
琴日放著工我直接走去問院長,原來半日都分兩種,1,650是返一至四,假期會多D,即是返學會返少著.2,034就返一至五,六都可以返,假期少D,跟政府既紅假來放.
全日計 9AM-6PM 就2,650, 9AM-8PM 就3,300,未扣學券,學券大概可 ...

嘩!非常詳細呀, 多謝!
原來分咁多種服務架, 但全日班延長兩個鐘就收多$700-又好吾合理, 但無辦法啦....
你係咪係樓上住架??

水晶宮

我住富康花園.希望幫到你啦.

大宅

Seems Bilok has different paying scheme for children. But I remember the extension should be 8:30pm. BTW, Miss Lee (Lee Man Wai) in N1 class is a sound good teacher, however, too many school children in and out at Yr 2005, she hardly told me what were my children's performance(N1) at parent day.
How's the provided meal in Bilok now? Good or Bad?
I remember there is a native English teacher came once a week, if you paid there was an English course (on Sat.)taught by her. I stopped the course after attended couple months cos my children cried and told me they didn't want to, especially my daughter, she cried several times at school and arranged to play toys herself, but nobody reported me what was going on.
Bilok is a good choice for those working parents and no home helper, this kindergarten helped me a lot and gave us joy when my children was in N1 and N2, such as shot by newspaper journalist and magazine, the press is still showed in the school window etc ...
Children changed to another kindergarten when they promoted N3 by some reasons. Hope they can promote to our desired primary school.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-16 17:54 發表
我住富康花園.希望幫到你啦.

whywhite22,
e家仲十五十六呀, 因為我BB讀梗小童群益, D MA ME話比諾吾好老師吾細心, 唉! 真係麻煩。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

你bb唔係己經讀緊小童群益咩 ? 你想轉比諾 ?

原文章由 kk-can 於 08-5-21 11:30 發表

whywhite22,
e家仲十五十六呀, 因為我BB讀梗小童群益, D MA ME話比諾吾好老師吾細心, 唉! 真係麻煩。

水晶宮

比諾既口碑是麻麻,你自己要考慮清楚,我自己都煩緊呢個問題.我又唔覺老師唔好,只是覺得老師好忙,好少會主動打電話比我,多數我打去問野,老師講野好快同好急,好似好趕時間咁,但都好有禮貌同解釋得好詳細既,反而老師我覺得OK.
比諾有佢既好處,環境幾好,學習內容幾好,程度唔深唔淺,適中,有英文同普通話.
比諾缺點是口碑差,園長態度麻麻.
我報既另一間幼稚園,天主教聖安德肋堂口碑好,環境好,唯一缺點是好多人話課程錢,搞到我都唔知點揀.
你有冇好既意見呀,唔該指點下我啦.我呢幾日都煩緊轉唔轉校呢個問題.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-5-21 13:46 編輯 ]

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-5-21 13:22 發表
你bb唔係己經讀緊小童群益咩 ? 你想轉比諾 ?

係呀, 吾係小童群益吾好, 而係佢無phonic, 併音的教學, 係全統教學, 當然小朋友一樣學到野, 我地細個時讀幼稚園咪又係無咩教學, 但時代吾同, 想小朋友學多d書本上o既知識。
小童群益d老師好細心, 好主動打電話俾我地, 如果家長無要求, e間係吾錯選擇, 但每間學校都有人話好&吾好。

水晶宮

KK-CAN:
我想問你除著比諾仲有冇其他選擇呀?我覺得TKO既幼稚園水平差唔多,好少話邊間特別好,真是間間都有人話好與唔好.本來我是幾鍾意比諾,但唔知點解口碑咁差.但我問過幾個響個度讀緊既家長又話佢幾好WO,所以我都比個女繼續讀落去.TKO幾間有學券既我都比較過,覺得比諾既課程最合乎我理想,比較適中,所以真是唔想轉.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我就係星期六去in左小童群益, 佢又要7月先通知收唔收, 如果到時佢話唔收, 我bb咪無得讀 ? ! 尋晚擒擒青走左去比諾交左 $550留位...
但係我心諗...我屋企留下d學校都full哂, 佢this moment 都仲有位, 間學校都, 個園長仲話"我地唔會in架喇, in都冇用, 你黎交錢就得勒, 信我都唔出比你喇......" 我而家手上剩係得張收据, 好似好化學咁
個園長

原文章由 kk-can 於 08-5-21 13:56 發表

係呀, 吾係小童群益吾好, 而係佢無phonic, 併音的教學, 係全統教學, 當然小朋友一樣學到野, 我地細個時讀幼稚園咪又係無咩教學, 但時代吾同, 想小朋友學多d書本上o既知識。
小童群益d老師好細心, 好主動打電話俾 ...

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-21 13:31 發表
比諾既口碑是麻麻,你自己要考慮清楚,我自己都煩緊呢個問題.我又唔覺老師唔好,只是覺得老師好忙,好少會主動打電話比我,多數我打去問野,老師講野好快同好急,好似好趕時間咁,但都好有禮貌同解釋得好詳細既,反而老師我覺 ...

既然小朋友讀上比諾開心, 就不如照舊, 因為貪佢夠近, 另外, 天主教比較淺, 我又會搵一d適中o既, 吾想太淺吾想太深, 太淺又怕小朋友上小學時辛苦。

水晶宮

你講到好好笑,咁你冇報到其他學校?

原文章由 catcat_22 於 08-5-21 14:16 發表
我就係星期六去in左小童群益, 佢又要7月先通知收唔收, 如果到時佢話唔收, 我bb咪無得讀 ? ! 尋晚擒擒青走左去比諾交左 $550留位...
但係我心諗...我屋企留下d學校都full哂, 佢this moment 都仲有位, 間學校都:quiet ...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

其實之前迦南收左, 但係下午班我又唔係好想, 咁咪諗住in埋小童群益先囉, 點知小童群益都未in就收到迦南信要我交學費同雜費, 到最後我放棄左迦南, 諗住讀小童群益, 但係佢要7月先覆到我收唔收, 如果到時佢唔收我咪大劑, 兼且尋日有bk mami話間學校有問題我咪仲驚囉, 唉~ 我而家好似兩頭唔到岸咁

原文章由 whywhite22 於 08-5-21 14:21 發表
你講到好好笑,咁你冇報到其他學校?

水晶宮

我同你差唔多渣,都是十五十六,唔知點好.我地成日想搵間好d既幼稚園比小朋友,但唔知邊間好,每間都有人話好同唔好,搞到心大心細.
我諗住都是讀返比諾算,因為囡囡讀著大半年,我覺得ok,口碑差都冇辦法.因為我搵唔到收費同佢差唔多而又好過佢既幼稚園.
我覺得囡囡真是學到野同埋返學開心.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-5-21 16:01 發表
我同你差唔多渣,都是十五十六,唔知點好.我地成日想搵間好d既幼稚園比小朋友,但唔知邊間好,每間都有人話好同唔好,搞到心大心細.
我諗住都是讀返比諾算,因為囡囡讀著大半年,我覺得ok,口碑差都冇辦法.因為我 ...

你囡囡係n2班嗎!
真係吾知邊間好, 九龍塘都有好, 有吾好, 大家都係想小朋友學到多d知識...............

水晶宮

我囡囡是上午NB班,唔是N2班.
九龍塘既幼稚園是好多好好,但我諗住囡囡太細個,唔適合坐校車返學,屋企人又冇可能接送佢,所以會留返TKO讀K1,等佢大小小再看下出唔出九龍塘讀.幫囡囡揀學校真是一個好頭痛既問題,可能因為我個人冇物主見,又多心,成日都心大心細.

原文章由 kk-can 於 08-5-21 16:48 發表

你囡囡係n2班嗎!
真係吾知邊間好, 九龍塘都有好, 有吾好, 大家都係想小朋友學到多d知識...............

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-5-21 15:30 發表
其實之前迦南收左, 但係下午班我又唔係好想, 咁咪諗住in埋小童群益先囉, 點知小童群益都未in就收到迦南信要我交學費同雜費, 到最後我放棄左迦南, 諗住讀小童群益, 但係佢要7月先覆到我收唔收, 如果到時佢唔收我咪大 ...

我果時都係報成4,5間架, 有d就要歲半先可以報, 報多幾間後備嘛,我果時報果幾間都收我個仔囉。當時都吾知揀邊間好。
小童群益收我個仔時, d字眼寫得好清楚。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

既然你覺得小童群益都ok, 咁點解唔另外係出面同BB報phonic
o既班, 轉學校又要小朋友再適應過喎

原文章由 kk-can 於 08-5-21 17:14 發表

我果時都係報成4,5間架, 有d就要歲半先可以報, 報多幾間後備嘛,我果時報果幾間都收我個仔囉。當時都吾知揀邊間好。
小童群益收我個仔時, d字眼寫得好清楚。 ...

首頁
23456...39

尾頁

跳至