跳至

首頁
12345...39

尾頁

複式洋房

想下個月俾囡囡讀N1, 昨日參觀過這間幼稚園, 感覺上Ok, 可否有子女讀緊的媽咪分享一下。

複式洋房

原文章由 Katie_mama 於 07-8-9 08:31 發表
想下個月俾囡囡讀N1, 昨日參觀過這間幼稚園, 感覺上Ok, 可否有子女讀緊的媽咪分享一下。

我個仔係新生,剛上幾天學, 都好想知道呢間學校好唔好?

大宅

醒目開學勳章

hello daisymanyu,我個仔都係到讀,返全月班,是特幼班B(NB班),暫時仲未識應,可能他未習慣:cry: ,慢慢來啦.你個小朋友邊班架?唔知係咪同學仔呢!:mrgreen: :mrgreen:

洋房

我個女剛由N1 to K1, 全日班. 我個女鐘意返學
我覺得ok la, 老師姐姐都幾好. 園長就一般.

別墅

我囝囝今日開始轉比諾,返全日班,k3。
之前佢讀靈糧堂,因為而家無工人,所以要轉校讀全日班。
唔知d老師好唔好呢?
個園長就....見人見致啦!

洋房

你讀哪一個老師的班?

別墅

我囝囝讀3A 班,係王老師。

原文章由 bbapple 於 07-8-23 15:23 發表
你讀哪一個老師的班?

洋房

opposite

放學看到王老師好nice & 小朋友

大宅

原文章由 mygoddish 於 07-8-23 15:48 發表
我囝囝讀3A 班,係王老師。

王老師,李老師都好好人,園長一般

別墅

My son (2 years old) will start to go this school (Pre-nursery) from October 1 and hope he is OK as this is his first time to school ... :lol:

Do any kids will join for the coming class ..., let's share and update each other !!! :-P

原文章由 daisymanyu 於 07-8-9 17:43 發表

我個仔係新生,剛上幾天學, 都好想知道呢間學校好唔好?
:-D :wave: :-D :wave:

男爵府

好媽媽勳章

我囡囡9月份開始返N(A)班---李老師, 佢好鐘意返學學喎!...不過我暫時係比佢返住上晝班先。

暫時對李老師印象幾好, 係園長就有點保留
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

別墅

我仔仔係高A班,聽黃老師講,好惡的何老師調左去第二班,我仔仔好鬼開心 ,因為無人再催佢食飯食快d

水晶宮

你地好呀,我囡囡都啱啱響比諾讀著一個月,是詹老師個班,唔知有冇小朋友都是個班呢?
我都想知比諾好唔好呀,比D意見啦!:mrgreen:

呢個TOPIC沉著底好耐,唔知仲有冇人會回應呢??-(

大宅

醒目開學勳章

原文章由 whywhite22 於 07-12-10 12:11 發表
你地好呀,我囡囡都啱啱響比諾讀著一個月,是詹老師個班,唔知有冇小朋友都是個班呢?
我都想知比諾好唔好呀,比D意見啦!:mrgreen:

呢個TOPIC沉著底好耐,唔知仲有冇人會回應呢??-( ...

我個仔仔同妳女女一樣詹老師嗰,原來是同學仔 ,8月頭開學到現在,感覺0k,班主任很有交帶,現在返學很開心,學嘢多咗,講嘢識講好多嘢,未返學前仲講bb話,好多時放學返到屋企成日唱歌 ,他現在學嘢方面數學識讀由1-15看認數字淨係識睇1-10,英文就水皮d未分清,最叻認得F,因為屋企單位是F,形狀都認到(圓、三、長、正)OK LA 二歲幾人仔,算係咁la,總括d,我自己很滿意比諾,沒有選擇錯,或者很多人覺得比諾很商業他,同x園長的態度,我自己就覺得x園長幾好人,連老師、嬏嬏都好好,對於我嚟講很放心仔仔在比諾返學讀書

子爵府

whywhite22

聽完你既意見,我幫囡囡報左比諾,1月2日插班入N1(上午半日班),希望囡囡返學可以好似你地小朋友咁,咁開心。

唔知我地會唔會見到面呢?:lol:

水晶宮

Yinyin mami:
好開心呀,我個囡同你個仔同班,我個囡返學依家冇喊啦,詹老師都好好,間中比電話我同我傾囡囡既野.囡囡日日返到屋企都唱歌跳舞,好開心,前日佢竟然唱晒成首jingle bell 出來,嚇我一跳,佢又成日扮老師,講返老師平日講既野出來,好搞笑.佢之前將d顏色認到亂晒龍,但一返學後竟然認得紅,黃,綠,黑,白,藍,又認得幾種圖型,又識好多英文生字,令我好開心,冇後悔比囡囡返比諾.囡囡依家講野是叻著好多,講到好長既句子出來.返學一個月我已見到成效,所以佢病,屋企人叫我退學,我都冇聽佢地講.因為初初返學病是好正常既事.依家屋企人見到囡囡識咁多野,冇再叫我同佢退學啦.

goofyszesze:
好高興你既加入.比諾雖然唔是最好,但都唔差.我去過幾間幼稚園參觀,比較過好多野,覺得比諾既環境好過其他幼稚園好多,學既野都唔差,所以揀著佢.不過你要有心理準備bb咁細個返學,身體可能會有小毛病,我個囡病著一個月,身體依家好着小小.現在仍有流鼻同咳,等佢自己慢慢好.好多人話兩歲入學好易有病.

我個囡頭一日返學返兩個鍾,喊足兩個鍾,聲都沙晒, 好彩過著幾日冇事.依家日日自己執書包返學,仲好開心.

比諾12月15日是開放日,有興趣既媽咪可以去看下,老師話可以自由參觀.:mrgreen:

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

whywhite,

其實小朋友係屋企附近讀書比較好, 減少舟車勞動, 可以瞓多的

想起以前剛剛搬入tko, 細仔返入大埔返學, 6am出門口, 7:20am上堂, 真係覺得佢好辛苦, 好彩只係捱咗3個月就係tko升中一, 不過大仔就捱咗3年幾, 好彩上堂係8:30am, 放學遲的返又擔心.

其實比諾都ok架, 不過仲要睇下自己的要求係點, 如果小朋友讀得開心, 學習會投入的, 進度都會快的

原文章由 whywhite22 於 07-12-13 13:55 發表
好開心呀,我個囡同你個仔同班,我個囡返學依家冇喊啦,詹老師都好好,間中比電話我同我傾囡囡既野.囡囡日日返到屋企都唱歌跳舞,好開心,前日佢竟然唱晒成首jingle bell 出來,嚇我一跳,佢又成日扮老師,講返 ...

水晶宮

諺諺MUM:
你講得冇錯,我之前諗住比囡囡去九龍塘又一村讀,鍾意個度有視象,可以響網上看到囡囡返學情況,校園環境又大又靚,後來見到有個小朋友既媽咪響BK網上話自己都是住TKO,囡囡朝朝要早起身坐校車返又一村,搞到囡囡好辛苦同好唔鍾意返學,後來都是轉返響TKO返學.我看到佢個CASE後就取消著出外讀幼稚園既打算,然後重新諗TKO既幼稚園.
囡囡返著一個月學,呢個月都幾難捱,因為囡囡成日喊同病,屋企人又叫我退學.幸好現在囡囡冇喊,身體又好著,屋企人先冇意見.見到囡囡既進步就更加冇意見.
原來比諾出年有學券,轉非牟利,咁我要重新考慮幫唔幫囡囡轉去天主教啦,因為讀落又覺得比諾幾好,唔是好想轉.

大宅

醒目開學勳章

原文章由 whywhite22 於 07-12-13 13:55 發表
好開心呀,我個囡同你個仔同班,我個囡返學依家冇喊啦,詹老師都好好,間中比電話我同我傾囡囡既野.囡囡日日返到屋企都唱歌跳舞,好開心,前日佢竟然唱晒成首jingle bell 出來,嚇我一跳,佢又成日扮老師,講返 ...

嘜原來比諾出年轉非牟利咩?我都唔知tim,咁咪可以出申請政府既學卷low:lol :lol

子爵府

我想問下,你地有無申請學費資肋?
入學要預備d咩呢?
園長同我地講,頭幾日返學,返9點至11點,等囡囡適應左就可以讀長d時間。但我而家申請左讀全日班,咁咪蝕左半日囉?
一開始我地係想報半日班架,園長話如果你地收入唔高及讀全日班先可以申請資助,如果申請到的話可以最少減50%學費。因為可以申請資助我地先比囡囡讀全日班,如果申請唔到我會轉回半日班。讀全日班申請到資助既學費 $1500左右,仲平過我讀半日,比囡囡讀全日班都可以提早接早囡囡。

[ 本文章最後由 goofyszesze 於 07-12-18 09:27 編輯 ]

首頁
12345...39

尾頁

跳至