論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

前日唔舒服,老公幫我到上水執藥,1份藥26元。
今朝又發作,同一份藥方叫印印去粉嶺幫襯開間藥材店執業,仲要印印問老板拿收據俾我睇。
点知,番呢收據上要34元l份藥,嘩!貴咗喺咩藥到?
我叫印印買了2份藥,所以買貴了16元!:evil:

我想明天找老板,不過他可能話人民幣升值,來貨价貴咗?!
但我直覺覺得印印有D嘢,她番到屋企時好開心!

大宅

妳去問下間店先啦,之前有人提過街市賣菜都会串同工人呃錢,妳个估計都有可能架,睇下點解两日就收貴左!
原文章由 moongi 於 07-8-10 17:57 發表
今朝又發作,同一份藥方叫印印去粉嶺幫襯開間藥材店執業,仲要印印問老板拿收據俾我睇。
点知,番呢收據上要34元l份藥,嘩!貴咗喺咩藥到? ...

子爵府

醒目開學勳章

藥鋪有電話,打去問囉!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係呀, 就算唔係印印串通, 間藥房可以貴咁多, 都唔好幫親啦....

同樣係新界鋪. 差咁遠, 唔通佢私人 "醒" d 貴藥比你, 改藥方咩....

原文章由 winnie_sh 於 07-8-10 23:33 發表
藥鋪有電話,打去問囉!

大宅

執中藥真係可以差好遠架,我樓下同隔離商場都可以差$6-10一服。

藥材舖有時同一種藥都有好多個價錢,有時真係蝦工人比晒啲貴嘅佢地架,你重要係上水同粉嶺,你話粉嶺間係買開的,咪去問吓人佢地唔駛估估吓。

有個問題,你咁小事都第一時間覺得個工人呃你,睇黎你同佢都會好快會bye-bye。疑人勿用,免自己辛苦。
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

伯爵府

畀面勳章

[quote]原文章由 moongi 於 07-8-10 17:57 發表

伯爵府

畀面勳章

原文章由 zone 於 07-8-11 09:05 發表
[quote]原文章由 moongi 於 07-8-10 17:57 發表
今朝又發作,同一份藥方叫印印去粉嶺幫襯開間藥材店執 ...

你自已去同一間藥房叫佢拾同一份藥問佢要幾錢,如果同工人份個唔同,你就可以藥房及工人都話,如果藥房態度差你去消費者委員會投訴佢.等佢以後唔好再開假單比工人.

男爵府

唔好再懷疑工人喇, 中葯既野, 唔同店舖係會有好大出入架, 因為有d店舖仲用舊貨, 按以前價計; 又有d買靚小小既貨, 又會貴d; 亦有因為入口地區唔同價錢都有分別。 當然亦會有店舖食水深都唔出奇, 但我唔相信你工人咁大膽同葯房"串通", 日日呃你$16就話吸引姐, 但你又唔係成日要去執葯, 斷估工人無咁蠢, 要真係呃你都在買送錢度呢度呃d、個度呃d啦, 小數怕長計丫麻。

同埋你見到工人回家時好開心既樣, 你可以直接問佢咩事咁開心架, 可能佢撞到d同鄉, 又可以諗起d笑話, 唔好諗太多喇, 大家住在同一屋簷下, 人人開開心心咪仲好。

首頁

尾頁

跳至