少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

原文章由 carollung 於 07-8-30 13:03 發表
SandraLo
我冇留過言,不過就有睇你點教小朋友,我都偷在唔少帥:loveliness: ,我睇在你d辦法,跟住去做,真係得呀,現在唔使日日鬧阿仔了,佢二歲多d咋,之前真係好唔開心,以為自己真係唔識做阿媽
不過仲係有d問 ...

死啦.... 我淨識教人行為嘅嘢,你阿仔呢個問題可能要問医生先喎!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SandraLo
其實我真係唔識教仔,我本身情緒唔係甘好,仔仔好曳好難教,每次返阿媽聽得多話我唔識教,同埋見到家姐啲囡甘乖,令到我好唔開心好難受,之後返到屋企仔仔一唔乖,我就鬧得仲勁,其實我自己唔知,係老公話返我知,佢話我次次返完阿媽到情緒就會失控,其實我都唔想,我覺得我唔識做媽媽,唔識教仔

珍珠宮

原文章由 ansonbbma 於 07-9-1 19:20 發表
SandraLo
其實我真係唔識教仔,我本身情緒唔係甘好,仔仔好曳好難教,每次返阿媽聽得多話我唔識教,同埋見到家姐啲囡甘乖,令到我好唔開心好難受,之後返到屋企仔仔一唔乖,我就鬧得仲勁,其實我自己唔知,係老公話返我知,佢 ...

ansonbbma :

你若知道問題,巳經是成功的第一步,我唔知你阿媽同家姐有幾識教,你唔識係可以去學,睇書都得,既然返去阿媽度係會令你情緒不安,就返少d 同短d時間先!
重有,人比人係比死人,唔好將小朋友比較!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

DELETE...........

[ 本文章最後由 winniecws 於 07-9-14 14:59 編輯 ]

珍珠宮

up
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

我近排真係真係好唔開心,我個仔6歲,話佢乖又得,話佢唔乖又得,近排仲多咗講大話,我已經用咗好多方法,又有睇<賞識教育>一書,時得時唔得,但睇咗你篇嘢又令我好似有多d頭緒,我的情緒真係好差,以前以為自己好識做呀媽,但無奈個對手太強啦,你可否幫吓我。please checkpm with thanks

珍珠宮

原文章由 daphane 於 07-9-19 13:16 發表
我近排真係真係好唔開心,我個仔6歲,話佢乖又得,話佢唔乖又得,近排仲多咗講大話,我已經用咗好多方法,又有睇一書,時得時唔得,但睇咗你篇嘢又令我好似有多d頭緒,我的情緒真係好差,以前以為自己好識做呀媽,但無奈個對手太強啦,你可否 ...

dapane :

有乜嘢你照放上「小朋友脾氣大, 可以點教」個topic 先啦, 我實在分身不暇!

珍珠宮

原文章由 SandraLo 於 07-9-19 23:02 發表
dapane :

有乜嘢你照放上「小朋友脾氣大, 可以點教」個topic 先啦, 我實在分身不暇!

問題是否已解決?

大宅

睛靈勳章

HI: SandraLo

我都有一個急切性問題想問下你, thank

我女今年k1 , 未上過學前班(只上過興趣班). 是婆婆湊的.每日放工我回去, 都會同她玩, 假期又去圖書館, 講書等
婆婆每日都會帶她出街(買餸, 食早餐, 圖書館, 遊樂場等), 但到現在3歲見到熟面口的人(有時連爸爸, 爺爺)都唔肯叫人, 早晨等說話.
在學校<午會>時, 大家都背<主禱文> 只有2-3個小朋友唔背(我女是其中一個)她還4處望婆婆走了沒有, 做體操時亦不動.早些回到學校, 等她習慣一下, 點知又係坐係到唔玩, 仲要婆婆陪埋一份.
婆婆走, 又喊.....

我想她主動一點, 可以有咩方法?
但她在家, 在外, 好多野講, 一點也不覺她內向.
thank you very much.
del

珍珠宮

原文章由 joyce_531 於 07-10-11 16:01 發表
我女今年k1 , 未上過學前班(只上過興趣班). 是婆婆湊的.每日放工我回去, 都會同她玩, 假期又去圖書館, 講書等
婆婆每日都會帶她出街(買餸, 食早餐, 圖書館, ...

joyc_531:

你意思是上咗k1至唔叫人定係一响都唔叫?

大宅

睛靈勳章

原文章由 SandraLo 於 07-10-12 18:49 發表

joyc_531:

你意思是上咗k1至唔叫人定係一响都唔叫?

一向都唔叫人, 有時笑下就算.
del

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 YolandaTam 於 07-8-31 16:43 發表
Carol, SandraLo:

我路過, 多事搭句咀, 請莫見怪.

明白你可能好大壓力, 不過呢啲嘢急唔嚟架! 我個女都成32個月至戒到日片, 你仔仔兩歲多啲, 可能未ready, 順其自然啦.

我個女歲半嗰陣我已經想同佢戒片, 但佢未得, ...

小兒差不多三歲才戒日片。他最初都很抗拒,我不會迫他。 你只要慢慢幫他,他一定做到的。不要跟同齡小孩比較,個個進度不同。

小兒話戒就戒,連夜片三歲半前他自己說不穿便戒了。嘻嘻,我不需幫他戒夜片,包括不用半夜叫他起床。當然間中(一個月一至二次)都會尿床,但我都不會罵他,五歲左右己成功不再尿床了。

珍珠宮

原文章由 joyce_531 於 07-10-11 16:01 發表
婆婆每日都會帶她出街(買餸, 食早餐, 圖書館, ...

joyce_531:

查實如果你屋企嘅人係冇叫人嘅習慣, 佢係較難開始的…….
想當年我都好大個至識講唔該同多謝, 亦係因為屋企冇人同我講!
你想佢叫人好易, 從今日起, 你地見親識嘅人都互叫, 咁佢會易開始好多!

K1返學都只係兩個月未夠, 我估只係未完全適應, 你叫婆婆唔好留低「裝」佢, 要俾佢同婆婆講拜拜, 睇住婆婆走, 等佢唔好諗住掛住, 唔知婆婆幾時會响度, 幾時又唔响度走咗, 幾時又番轉頭突然出現, 咁會令佢好唔安心同唔自然, 因而無法投入亦無法留心!

大宅

SandraLo:

最近我個仔出現一個問題,想向你請教.

他自從上星期五開始,非常扭計,時常要痴住工人姐姐,無論食晚飯或是換衫,甚至睡覺,都是痴住她.否則,哭得很淒厲.以往,晚飯時間,工人會在廚房工作,他會和我一起食飯,他自己懂"筆"飯,最多後半碗是我餵,還有,天天都是我和他講故事後,我會陪在他身旁,直至他睡醒.但是,現在他會痴住姐姐,不肯自己睡在床上.我和先生也想過有以下原因:
1. 之前仔仔病了三個星期,那段時間他非常痴身
2. 工人姐姐太就他
3. 工人姐姐話仔仔可能知道我就快生妹妹,所以呷醋
4. 還是只是terrible two的問題

有何辦法?
開心寶寶祉翹仔[/url]

大宅

Thank you for sharing

珍珠宮

原文章由 tabo817 於 07-11-12 09:18 發表
SandraLo:

他自從上星期五開始,非常扭計,時常要痴住工人姐姐,無論食晚飯或是換衫,甚至睡覺,都是痴住她.否則,哭得很淒厲.以往,晚飯時間,工人會在廚房工作,他會和我一起食飯,他 ...

tabo817 :

sorry 啱啱先睇到, 明晚答你!

大宅

畀面勳章

「正」﹗
Thank you for sharing!!!!!!!

珍珠宮

原文章由 tabo817 於 07-11-12 09:18 發表
SandraLo:
他自從上星期五開始,非常扭計,時常要痴住工人姐姐,無論食晚飯或是換衫,甚至睡覺,都是痴住她.否則,哭得很淒厲.以往,晚飯時間,工人會在廚房工作,他會和我一起食飯,他 ...

tabo817 :

很對不起, 我常只記碍看「小朋友脾氣大点教」的topic, overlooked 了這一邊.......
我想現在一切已還原了, 小朋友病完總會痴身一些的, 因他病時家中各人多會遷就多些.....他只不過是要時間去調整吧了!

洋房

Good Topic

原文章由 pandacat_bb 於 07-8-12 03:13 發表
sandra,

thx for sharing

大宅

Hello, Sandra,多謝你的無施奉獻時間為我們媽媽們解決問題,我也有用你的 "讚"方法,有時都好work!!!

但我最近有個問題:我囡囡三歲4個月,上幼稚園了,她每天早上起床梳洗換衫都很慢,每次我摧她做野,她都慢吞吞,非要我們幫她做晒所有事不可,但我認為她是可以自己刷牙,但她就是慢吞吞,可以站在toilet十五分鐘都不郁。用讚的方法未必work,請指教我應該怎樣做,我常常為此而會對她發脾氣。

首頁
12345...9

尾頁

跳至